Mbyllja e afërt e Qendrës së vetme të Kontrollit të Helmimeve në Illinois thekson rolin jetik që këto qendra luajnë në kursimin e parave dhe jetës në mbarë vendin.

Illinois mund të bëhet shteti i parë në vend pa një qendër kontrolli helmimi, edhe pse i kursen shtetit 52 milionë dollarë në vit me një buxhet prej vetëm 4.2 milionë dollarësh, sipas drejtorit të tij.

Qendrat e kontrollit të helmeve kanë qenë një mjet shpëtimi për prindërit dhe kujdestarët që nga fillimi i tyre në vitet 1950. Në fakt, Illinois hapi qendrën e parë të tillë në vend.

Por kujdestarët nuk janë të vetmit njerëz që thërrasin numrin 1-800 në momente paniku. Profesionistët e kujdesit shëndetësor i drejtohen qendrave edhe kur paraqiten pacientë që mund të jenë helmuar.

Qendra e vetme e mbetur e shtetit për kontrollin e helmeve – shtetet e tjera kanë disa – funksionon me vetëm 26 punonjës. Punonjësit e linjës telefonike janë ose infermierë ose farmacistë dhe janë të trajnuar posaçërisht në toksikologji. Por në Illinois, i cili ka rrëmbyer titujt kombëtarë për problemet e tij buxhetore, fondet janë tharë. Që nga viti 2009, qendra ka humbur 1.4 milionë dollarë financime nga shteti dhe qeveria federale dhe po funksionon me një humbje prej gjysmë milioni dollarësh në vit.

Shkurtimet shtesë të buxhetit do të nënkuptojnë se qendra nuk do të jetë në gjendje të funksionojë në nivelin e shërbimit të kërkuar nga ligji i shtetit, tha drejtoresha e operacioneve Carol DesLauriers për Healthline, kështu që ka dhënë njoftim se do të mbyllë dyert e saj më 1 korrik.

Lexo më shumë: Pesë rreziqet e fshehura brenda shtëpisë tuaj »

Ndërkohë, ligjvënësit e Illinois po përpiqen të gjejnë një zgjidhje financimi. Mbështetësit e qendrës janë shfaqur në mbarë vendin.

Michael Hansen shërben si shefi i zjarrfikësve në periferi të Çikagos, Lincolnwood. Hansen, kryetar i këshillit këshillimor të shërbimeve mjekësore emergjente të shtetit, tha se përveç qendrës që i kursen shtetit dhjetëra miliona dollarë (DesLauriers vlerëson 14.1 milion dollarë kursime vetëm për programin e shtetit Medicaid), ajo gjithashtu kanalizon shumë telefonata që nuk janë kërcënuese për jetën në një linjë telefonike të ndryshme nga 911.

Një telefonatë në 911 shpesh çon në një dërgim të panevojshëm të ambulancës kur jeta e një personi nuk është në rrezik. Dhe në fund, mjekët ndihmës – ashtu si shumë mjekë të dhomës së urgjencës spitalore – përfundojnë gjithsesi duke thirrur Qendrën e Kontrollit të Helmimeve.

Por ndodh edhe e kundërta. Ndonjëherë një prind do të telefonojë 911 pasi një fëmijë gëlltisë diçka, tha Hansen, por është jashtëzakonisht ngurrues që ta çojë fëmijën e tyre në spital edhe kur është e nevojshme.

Hansen tha se në një epokë kur kaq shumë njerëz hezitojnë të ofrojnë informacion shëndetësor në vend, qendra ofron këshilla të arsyeshme që kursejnë jetë dhe para. Operatorët e trajnuar zakonisht mund t’i tregojnë një prindi ose kujdestari nëse nevojitet një ambulancë. Nëntë nga 10 herë, një udhëtim në spital nuk është i nevojshëm, tha DesLauriers.

Chris Webster është koordinatori i shërbimeve mjekësore emergjente për Sistemin Shëndetësor Genesis me bazë në Davenport, Iowa, i cili operon gjithashtu spitale në Illinois. Ai tha për Healthline se zinxhiri i spitaleve ndihmon në financimin e shërbimeve të Qendrës së Kontrollit të Helmimeve sepse ato janë jashtëzakonisht të vlefshme.

Mësoni më shumë: 11 mënyra për të kursyer para në kujdesin shëndetësor »

Qendrat e Kontrollit të Helmimeve i kursejnë SHBA-së së bashku 1.8 miliardë dollarë në vit, sipas një raporti porositur nga Shoqata Amerikane e Qendrave të Kontrollit të Helmimeve (AAPCC). Më shumë se gjysma e kursimeve vjen nga shmangia e shërbimeve të panevojshme mjekësore.

Të gjitha qendrat e vendit funksionojnë ndryshe. Financimi shtetëror përbën shumicën e buxheteve të tyre, të ndjekur nga dollarët federalë dhe kontributet nga sektori privat.

Qendra e Illinois funksionon si një organizatë jofitimprurëse. “Shumë qendra të tjera të kontrollit të helmit po përballen me vështirësi për shkak të shkurtimeve të financimit,” tha DesLauriers, duke vënë në dukje se Arkansas sapo mbylli një qendër. “Ne jemi një shërbim publik, kështu që ne mbështetemi të paktën pjesërisht në financimin federal.”

Raporti i AAPCC vuri në dukje se roli i qendrave të kontrollit të helmit “ka mbetur kryesisht i panjohur”. Jo vetëm që shpëtojnë jetën e njerëzve, por edhe të kafshëve shtëpiake. Ata gjithashtu ofrojnë “të dhëna të mbikëqyrjes në kohë reale që lejojnë identifikimin dhe gjurmimin e kërcënimeve të shëndetit publik dhe mjedisit”.

Shembujt e fundit të kërcënimeve toksikologjike të përhapura të adresuara nga qendrat e kontrollit të helmeve përfshijnë derdhjen e naftës në Gjirin Persik, epideminë e kripërave të banjës për adoleshentët dhe problemin e zakonshëm të fëmijëve të vegjël që gëlltitin bateritë e vogla “buton”.

Ligjvënësit e Illinois shpresojnë të shpëtojnë qendrën e shtetit duke devijuar dy cent nga një shtesë ekzistuese e telefonit me valë për të financuar operacionet e qendrës. Projektligji kaloi sot në Senatin e Shtetit. Qendra ka hapur një faqe interneti për ta bërë të lehtë për mbështetësit e tyre kontaktin me ligjvënësit.

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, helmimi është shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me lëndime në SHBA, zakonisht nga mbidoza e drogës. Në vitin 2008, 36,500 njerëz vdiqën nga mbidoza e drogës, një rritje gjashtëfishuar që nga viti 1980.