Lidhja e dy proteinave që shkaktojnë leuçeminë akute mieloide mund të hapë rrugën për zhvillimin e një ilaçi të ri për të luftuar sëmundjen, si dhe lloje të tjera të leuçemisë dhe ndoshta kancere të tjera.

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Queensland ka zbuluar një objektiv molekular që mund të rezultojë në zhvillimin e një ilaçi të ri që mund të përdoret për të luftuar leuçeminë akute mieloide (AML). Për më tepër, studiuesit besojnë se nëse një ilaç i tillë do të zhvillohej, ai mund të ishte efektiv edhe në trajtimin e formave të tjera të leuçemisë, dhe ndoshta llojeve të ndryshme të kancerit. Gjetjet e hulumtimit shfaqen në revistë Gjak.

AML fillon në palcën e eshtrave, e cila është pjesa e brendshme e butë e kockave, ku krijohen qelizat e reja të gjakut. Në shumicën e rasteve, ajo kalon shpejt në gjak. Ndonjëherë mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë nyjet limfatike, mëlçinë, shpretkën, sistemin nervor qendror (trurin dhe palcën kurrizore) dhe testikujt.

Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS) vlerëson se në vitin 2014, do të ketë rreth 52,380 raste të reja të të gjitha llojeve të leukemisë dhe 24,090 vdekje nga të gjitha llojet e leukemisë. ACS pret rreth 18,860 raste të reja me LPP, shumica e të cilave do të jenë te të rriturit. ACS vlerëson gjithashtu se do të ketë rreth 10,460 vdekje nga AML. Përsëri, pothuajse të gjitha rastet do të jenë tek të rriturit.

Mësoni më shumë rreth leucemisë »

Studiuesit zbuluan se “lidhja” e një proteine, të quajtur proteina Myb, me një proteinë tjetër, proteinën p300, ishte kritike për zhvillimin e AML. Studiuesi i lartë, profesori Tom Gonda i Shkollës së Farmacisë në Universitetin e Queensland, tha në një deklaratë për shtyp se proteina Myb u prodhua nga onkogjeni MYB, një gjen që kishte potencialin të shkaktonte kancer dhe që kërkohej për rritjen e vazhdueshme të leukemisë. qelizat. “Të dhënat tona identifikojnë rolin kritik të këtij ndërveprimi Myb-p300 dhe tregojnë se ndërprerja e këtij ndërveprimi mund të çojë në një strategji të mundshme terapeutike,” tha Gonda.

Gonda vazhdoi duke thënë se hulumtimi mund të çojë rrugën për zhvillimin e një ilaçi për të bllokuar këtë ndërveprim dhe për të ndaluar rritjen e qelizave AML, si dhe të qelizave të llojeve të tjera të leuçemisë.

Lajme të ngjashme: Gjetja e barnave kundër kancerit në vende të pamundura »

Duke paralajmëruar se MYB është gjithashtu thelbësor për formimin normal të qelizave të gjakut, Gonda tha se nevojitet një qasje për ta synuar atë që nuk do të prishë plotësisht prodhimin normal të qelizave të gjakut.

Puna e studiuesve tregon se qelizat normale të gjakut mund të vazhdojnë të formohen edhe kur ndërveprimi Myb-p300 nuk është në gjendje të ndodhë. Ky zbulim sugjeron se një ilaç që bllokon ndërveprimin mund të jetë i sigurt për përdorim te pacientët, sipas studiuesve.

Shikoni tani: Shkalla e mbijetesës dhe prognoza për leuçeminë akute mieloide »

Duke theksuar se hulumtimi është në një fazë shumë të hershme, Gonda tha se studiuesit besojnë se gjetjet e tyre kanë potencialin të rezultojnë në avantazhe të mëdha në luftën kundër leuçemisë dhe, ndoshta, kancereve të tjera.

Meqenëse Myb nuk ishte një objektiv konvencional për barnat, ekipi mund të studiojë mënyra të tjera për të synuar MYB, duke përfshirë shënjestrimin e gjeneve dhe proteinave që punojnë në rrjedhën e poshtme të MYB.

“Nëse ne mund të bllokojmë molekulat e poshtme që kontrollohen nga MYB, mund të përfundojmë me të njëjtin rezultat,” tha Gonda.

Më në fund, Gonda tha: “Zhvillimi i ilaçeve dhe provat klinike të mëvonshme janë procese të gjata, por ne shpresojmë që ky hulumtim të ketë një të ardhme premtuese.”

Mësoni rreth efekteve anësore të kimioterapisë »