Hulumtimet e reja zbulojnë se shqisa e nuhatjes njerëzore është shumë më e fuqishme se sa mendonin shkencëtarët.

Njerëzit kanë shikim dhe dëgjim të fuqishëm. Ne jemi në gjendje të zgjedhim disa milion ngjyra të dallueshme dhe pothuajse gjysmë milioni tone të veçanta. Por sa e fuqishme është shqisa jonë e nuhatjes?

Një studim i vitit 1927 zbuloi se njerëzit mund të zbulonin më pak se 10,000 aroma të ndryshme dhe për gati njëqind vjet ky numër ishte i padiskutueshëm. Por tani shkencëtarët kanë zbuluar se shqisa e nuhatjes njerëzore është shumë më e mprehtë se sa kanë menduar ndonjëherë.

Shikimi dhe dëgjimi janë të lehta për t’u matur. Ngjyra, për shembull, përcaktohet nga gjatësia e valës së dritës, ndërsa zëri përbëhet nga frekuenca specifike të zhurmës.

Por aroma nuk ka të bëjë vetëm me aftësinë për të zbuluar energjinë – aroma ndikohet nga miliona kimikate të ndryshme, secila prej të cilave aktivizon receptorët në hundë në mënyra të ndryshme. Për shembull, aroma unike e një trëndafili formohet nga një kombinim i 275 kimikateve të ndryshme.

Andreas Keller, një bashkëpunëtor kërkimor në The Universiteti Rockefeller‘S Smell Study, dhe ekipi i tij e dinin se matja e çdo kimikati të njohur që prodhon erë do të ishte e pamundur, kështu që ata zgjodhën 128 përbërës në një përpjekje për të vendosur kufirin e poshtëm të aftësive të sistemit të nuhatjes njerëzore.

“Ka ndoshta disa miliona ose miliarda molekula të ndryshme me erë … shumë më tepër se 128 që kemi përdorur. Nuk dihet, dhe një fushë aktive kërkimi, se si ato kombinohen”, tha Keller.

Mësoni më shumë rreth ndjenjës tuaj komplekse të nuhatjes »

Së pari, ekipi i Keller-it duhej të sigurohej që të gjitha aromat që përdorën të ishin po aq intensive. “Njerëzit marrin dy aroma në hollime të ndryshme dhe pyeten se cila është më e fortë,” shpjegoi Keller. “Holimet rregullohen derisa në gjysmën e rasteve njerëzit thonë se era A është më e fortë dhe në gjysmën e rasteve thonë se era B është më e fortë.”

Me 128 përbërjet e zgjedhura, ekipi i Keller-it u kërkoi 26 subjekteve të nuhasin 260 kombinime të 10, 20 ose 30 përbërjeve. Për çdo provë, subjekteve iu dhanë tre shishe, dy prej të cilave përmbanin të njëjtën përzierje dhe njëra prej të cilave përmbante një përzierje të ndryshme. Ata duhej të zgjidhnin se cila shishe përmbante përzierjen me erë të ndryshme. Për shumicën e provave, të dy përzierjet përmbanin shumë nga të njëjtat përbërje, me vetëm disa ndryshime.

Një efekt i quajtur “rezolucion” i referohet aftësisë së një subjekti për të dalluar disa lloje të aromave nga të tjerët. Sa më e lartë të jetë rezolucioni i subjektit, aq më e lartë mund të jetë përqindja e mbivendosjes midis dy përzierjeve, ndërkohë që subjekti ishte ende në gjendje të tregonte ndryshimin midis tyre.

Më shumë se gjysma e subjekteve mund të identifikonin lehtësisht ndryshimin midis përzierjeve me më pak se 75 përqind mbivendosje. Disa mund të identifikonin përzierjet me 75 deri në 90 përqind mbivendosje dhe asnjë nuk mund të identifikonte përzierjet me mbivendosje më shumë se 90 përqind.

Më pas erdhi matematika. Në përgjithësi, subjektet ishin në gjendje të identifikonin me saktësi ndryshimet midis përzierjeve rreth gjysmës së kohës. Numri i përzierjeve të mundshme me 30 përbërës që mund të bëheshin nga 128 komponime ishte 100 oktilion. Kur u vlerësuan në kombinimet e mundshme të përzierjeve 10-, 20- dhe 30-përbërëse, u lanë më shumë se një trilion aroma të ndryshme që subjektet mund të dallonin nga njëri-tjetri.

Dhe ky është vetëm kufiri i poshtëm, që rrjedh nga vetëm 128 aroma bazë. Keller mendon se kufiri i sipërm mund të jetë shumë, shumë më i lartë. “Jam rehat ta hamendësoj këtë [the lower limit] është më shumë se një milion herë më shumë se një trilion, “tha ai. “Unë jam duke punuar në një studim që synon të vlerësojë një kufi të sipërm.”

Lexoni se si stresi i bën erërat e këqija të duken edhe më keq »

Pse është kaq e rëndësishme nuhatja e njeriut? Shqisa më e fortë njerëzore është shikimi, i cili përdor më shumë se një të pestën e fuqisë përpunuese të trurit. Për krahasim, llambat tona të nuhatjes—thinjat e vogla ku përpunohet era—përbëjnë më pak se 1 për qind të vëllimit të trurit.

Keller ka një teori. “Imagjinoni që ushqimi të prishet ngadalë,” tha ai. “Të jesh në gjendje të dallosh atë ndryshim shumë të vogël midis ushqimit ende të mirë dhe ushqimit tashmë të prishur është ndryshimi midis një vakti ushqyes dhe helmimit nga ushqimi. Nuk mund të mendoj për një situatë të krahasueshme në të cilën dallimi i një ngjyre portokalli nga një nuancë shumë e ngjashme e portokallisë do të rezultonte në një ndryshim të barabartë në palestër.”

Ekziston gjithashtu një variacion i madh individual se sa e ndjeshme është ndjenja e nuhatjes së një personi. Një subjekt në studim mund të zbulonte ndryshimin në më pak se 10 milionë aroma, ndërsa një tjetër mund të dallonte ndryshimin midis një aromash mbresëlënëse prej 10 oktilionësh, një e dhjetë e plotë e të gjitha kombinimeve të mundshme në studimin e Keller.

“Çdo qenie njerëzore (përveç binjakëve identikë) nuhat mjedisin nuhatës me një grup të ndryshëm receptorësh,” tha Keller. “Pra, mjedisi i nuhatjes ka erë të ndryshme për çdo individ.”

Si ta kuptoni nëse keni një ndjenjë të dëmtuar të nuhatjes? »