Kolegji Amerikan i Mjekëve ka lëshuar rekomandime që synojnë reduktimin e numrit të vrasjeve me armë, vetëvrasjeve dhe vdekjeve aksidentale.

Më shumë se 32,000 njerëz vdesin çdo vit në SHBA si rezultat i armëve, duke i bërë ata shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në lidhje me lëndimet pas përplasjeve të automjeteve. Në përgjigje të numrit të vazhdueshëm të madh të vdekjeve dhe lëndimeve nga armët, një nga grupet më të mëdha të mjekëve në vend ka lëshuar rekomandime që synojnë parandalimin e vdekjeve të panevojshme. Çelësi, thonë ata, është zhvendosja e bisedës për dhunën me armë përtej politikës dhe gjykatave.

“Ne arritëm në përfundimin se dhuna me armë zjarri nuk është vetëm një çështje e drejtësisë penale, por gjithashtu një kërcënim për shëndetin publik që kërkon vëmendjen e menjëhershme të vendit,” tha Dr. Thomas Tape, kryetar i Komitetit të Shëndetit dhe Politikës Publike të Kolegjit Amerikan të Mjekëve (ACP). , në një deklaratë për shtyp. “Si një organizatë që përfaqëson mjekë që kanë përvojë të dorës së parë me ndikimin shkatërrues të dhunës së lidhur me armët e zjarrit, ACP ka përgjegjësinë të marrë pjesë në përpjekjet për të zbutur tragjeditë e panevojshme.”

Obama kërkon ndihmën e mjekëve për të parandaluar dhunën me armë »

Në një dokument politikash të botuar sot në Analet e mjekësisë së brendshme, ACP ofroi nëntë strategji për reduktimin e lëndimeve dhe vdekjeve të lidhura me armët e zjarrit, të cilat përfshijnë vrasje, vetëvrasje dhe vdekje aksidentale.

Përveç mbështetjes së kontrolleve universale të sfondit kriminal përpara blerjeve të armëve dhe ndalimeve të shitjes së armëve automatike ose gjysmë automatike për civilët, ACP sheh një rol të fortë për mjekët në edukimin e pacientëve rreth sigurisë së armëve.

“Mjekët duhet të këshillojnë pacientët për rreziqet e mbajtjes së armëve të zjarrit në shtëpi,” tha Dr. Molly Cooke, presidente e ACP, në një konferencë shtypi, “veçanërisht kur fëmijët, adoleshentët, njerëzit me çmenduri, ose njerëzit me sëmundje mendore ose substanca. çrregullimet e abuzimit që janë në rrezik të shtuar për të dëmtuar veten ose të tjerët janë në atë familje.”

Sipas ACP-së, një nga përgjegjësitë e mjekëve është të këshillojnë njerëzit që të bëjnë jetë më të shëndetshme—qoftë kjo do të thotë t’i inkurajosh ata të hanë më mirë dhe të ushtrohen më shumë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kronike, ose të flasin me ta për sigurinë e armëve për të parandaluar aksidentet ose lëndime të qëllimshme.

Kjo varet nga aftësia e mjekëve për të folur hapur me pacientët e tyre. ACP është gjithashtu kundër ligjeve që pengojnë këtë aspekt të marrëdhënies mjek-pacient, si ai i miratuar në Florida –tani në pritje të një vendimi të Gjykatës së Apelit të SHBA– kjo do t’i dekurajonte mjekët që të fillonin bisedat me pacientët e tyre për zotërimin e armëve.

Hulumtimi i ri tregon sesi qasja me armë zjarri rrit vrasjet dhe vetëvrasjet »

Parandalimi i dhunës me armë: çfarë funksionon dhe çfarë jo »

ACP theksoi gjithashtu nevojën për trajtim më të mirë të njerëzve me probleme të shëndetit mendor, në mënyrë që të reduktohet rreziku i dhunës së lidhur me armë.

“Reduktimi i dhunës në lidhje me armët e zjarrit kërkon mbajtjen e armëve të zjarrit larg duarve të atyre që mund të dëmtojnë veten dhe të tjerët,” tha Tape, “por Kolegji paralajmëron që të mos përfshihen gjerësisht ata me sëmundje mendore në një kategori individësh të rrezikshëm”.

Disa kushte të shëndetit mendor – të tilla si çrregullimi bipolar, ankthi dhe alkooli ose çrregullime të tjera të abuzimit me substanca – mund të rrisin rrezikun e sjelljes së dhunshme. Megjithatë, për shkak se sëmundjet serioze mendore janë relativisht të rralla, përqindja e akteve të dhunshme të kryera nga njerëzit me probleme të shëndetit mendor është e ulët.

Pra, ACP rekomandon kujdes për të shmangur dekurajimin e pacientëve që të kërkojnë trajtim nga frika se mos etiketohen si një kërcënim potencial për të tjerët, gjë që mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të blerë armë.

“Po flasim për një pjesë shumë të vogël të njerëzve me sëmundje mendore, dhe kështu të pikturosh të gjithë grupin me një furçë të gjerë që mendojmë se nuk është një ide e mirë,” tha Tape. “Është një nga fushat që qartazi kërkon më shumë kërkime, kështu që ne kemi nevojë për parashikues më të mirë” për të cilët pacientët mund të përbëjnë një kërcënim.

Këto ditë, biseda për dhunën me armë zakonisht lidhet me të shtënat masive, si ato në Fort Hood, shkollën fillore Sandy Hook dhe gjetkë. ACP, megjithatë, thekson se vdekjet dhe lëndimet për shkak të armëve ndodhin çdo ditë në SHBA për një sërë arsyesh dhe kjo garanton një qasje të shumëanshme për trajtimin e çështjes.

“Llojet e episodeve të të shtënave masive janë padyshim të tmerrshme, tërheqin vëmendjen tonë dhe aktualisht ndezin biseda rreth dhunës me armë zjarri,” tha Cooke. “Por një nga pikat që ne theksojmë në gazetë është se çdo ditë ka 88 vdekje të lidhura me armë zjarri.”