Është muaji i ndërgjegjësimit për stresin—ndani një moment për të pastruar kokën dhe përqendrohuni që ta bëni jetën tuaj pak më të lehtë.

Të gjithë ndihen të mbingarkuar dhe të stresuar herë pas here, por nëse nuk jeni të kujdesshëm, edhe stresorët e vegjël mund të përfundojnë duke dëmtuar shëndetin tuaj. Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS), stresi prek mendjen dhe trupin tuaj dhe mund të çojë në sëmundje të tilla si depresioni, dhimbje koke, çrregullime të stomakut, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Ndërsa stresi është një pjesë e natyrshme e të qenit njerëzor, shumë stresorë të zakonshëm nuk ia vlejnë energjinë tonë fizike dhe mendore. Më poshtë janë shtatë shkaqe të panevojshme të stresit dhe këshilla se si t’i shmangni ato. Merrni përgjegjësinë për jetën tuaj gjatë HHS Muaji i ndërgjegjësimit për stresin.

Përsëritja e një situate stresuese në mendjen tuaj vazhdimisht nuk ju bën mirë dhe në fakt mund t’ju bëjë të rijetoni stresin që keni përjetuar tashmë, thotë Kathy Gruver, Ph.D., një eksperte e shëndetit dhe mirëqenies e specializuar në stresi dhe mjekësia e mendjes/trupit dhe kush është autor i librit Pushtoni stresin tuaj me teknikat e mendjes/trupit.

Zbuloni se si të mos ndiheni më të stresuar në punë »

“Truri nuk mund të bëjë dallimin midis asaj që ne po mendojmë dhe asaj që po ndodh në të vërtetë,” thotë Gruver. “Pra, nëse jemi duke rijetuar ose duke u ndalur në diçka negative që ka ndodhur në të kaluarën, ne do të ripërjetojmë një përgjigje stresi në trupin tonë.”

Për të kapërcyer këtë zakon të keq, Gruver rekomandon ndryshimin e mënyrës se si mendojmë për disa situata.

“Është vërtet e vështirë të ndalosh së menduari për diçka,” thotë Gruver. “Është më e lehtë për të zëvendësuar këtë mendim.”

Gruver thotë se bërja e pohimeve rreth situatës duke u përqendruar në mendime si “Unë jam i shëndetshëm dhe mirë”, “Sistemi im imunitar është i fortë” dhe “Unë eci përpara me besim drejt së ardhmes” mund të ndihmojë në ndalimin e ciklit të pafund të të menduarit negativ.

Merrni kohë për të medituar, thotë ajo. Përqendrimi në frymëmarrjen tuaj ndërsa mendoni “Unë jam” gjatë frymëmarrjes dhe “në paqe” në frymëmarrje mund të ndihmojë gjithashtu në ndalimin e përgjigjes së stresit në gjurmët e saj.

Mësoni se si rrezet e diellit mund të ndihmojnë në luftimin e stresit »

Përqendrimi në rezultatin e mundshëm negativ të një situate – si për shembull se si do të shkojë një takim ose nëse shefi juaj i ri do t’ju pëlqejë – projekton vetëm mendime negative në të ardhmen, thotë Gruver.

“Ne shqetësohemi për këto gjëra kur nuk e dimë vërtet se çfarë do të ndodhë,” thotë Gruver. “Pse të vuash dy herë?”

Trajnerja e jetës, edukatorja dhe autorja Diane Lang, MA, e Discovery Wellness, LLC, thotë se një mënyrë për të luftuar mendimin e skenarit më të keq është të konsideroni nëse stresori është realist dhe të pyesni veten nëse është diçka që do t’ju shqetësojë një apo dy muaj në të ardhmen.

“Ndonjëherë, kur i bëni vetes këto pyetje, filloni të shihni qartë se kjo nuk është me të vërtetë një punë e madhe dhe se është diçka që mund ta trajtoni në të vërtetë,” thotë Lang.

Një mënyrë tjetër për të shmangur të menduarit e skenarit më të keq është të qëndroni në të tashmen, thotë Gruver. Për shembull, gjatë kryerjes së detyrave të përditshme, si larja e enëve, mund të gjeni kohë për të përjetuar erën e sapunit, ndjenjën e ujit ose mënyrën se si drita godet flluskat.

“Sa më shumë që mund të humbisni në ato gjëra, aq më shumë ju pengon të qëndroni në të kaluarën dhe të jeni të ndërgjegjshëm për të ardhmen,” thotë Gruver.

Të gjithë zvarriten për arsye të ndryshme, por në shumë raste, njerëzit i shtyjnë gjërat sepse ndihen të mbingarkuar ose të frikësuar nga ajo që duhet të bëjnë. Kjo mund të krijojë zhgënjim dhe stres, thotë Lang.

Lang rekomandon krijimin e një plani për të trajtuar një projekt sfidues në faza, dhe jo të gjithë menjëherë.

“Vendosni një objektiv afatgjatë dhe më pas vendosni synime më të vogla për ta arritur atë,” thotë Lang. “Kur bëni diçka në copa të vogla, të vogla, kjo ju lejon të keni një ndjenjë të arritjes dhe krijon përforcime pozitive që ju motivojnë të vazhdoni.

“Jini krenarë për veten tuaj për çdo arritje të vogël,” shton ajo.

Mësoni si të kapërceni zvarritjen »

Ka shumë arsye për të qenë vonë, disa prej të cilave janë thjesht jashtë kontrollit tuaj. Por arsye të tjera për vonesën mund të përfshijnë frikën për të shkuar diku ose duke i thënë po gjërave kur vërtet nuk keni kohë, thotë Lang. Kjo mund të shkaktojë ndjenjën e zemërimit dhe stresit, së bashku me stresin që tashmë keni për të qenë vonë.

Nëse mungesa e kohës është një nga arsyet që shpesh vonoheni, Lang sugjeron të pyesni shpesh veten nëse një ngjarje apo detyrim do të përshtatet në orarin tuaj dhe të dini se kur duhet të refuzoni një ftesë.

Por kur shkaku i vonesës është humbja e orës me zile, trafiku i rënduar ose çelësat e gabuar, është e rëndësishme të kuptoni se këto rrethana janë jashtë kontrollit tuaj dhe se ju keni vetëm aftësinë të zgjidhni se si do të reagoni, sipas HHS.

Në vend që të rrahni veten për shkak të vonesës, mësoni të hiqni dorë dhe të përqendroheni në pozitiven sesa në negative. Sipas këshillave për menaxhimin e stresit nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë, “Qëndrimi i një personi mund të ndikojë nëse një situatë ose emocion është ose jo stresuese.”

“Kur je i tejkaluar në mediat sociale, po e krahason veten me të tjerët, gjë që shkakton stres,” thotë Stephanie Mansour, një trajnere e certifikuar e besimit dhe stilit të jetesës për gratë dhe CEO e Hap atë me Steph. “Ju po e vlerësoni vetëvlerësimin dhe vetëvlerësimin tuaj bazuar në atë që shihni nga njerëzit e tjerë, jo në standardet tuaja për sukses dhe lumturi.”

Mësoni më shumë rreth menaxhimit të depresionit dhe stresit »

Shpërndarja e tepërt në mediat sociale mund të na bëjë gjithashtu shumë të prekshëm, duke na bërë më të prirur të lëndohemi, sipas Lang.

“Duhet vërtet që njerëzit të fitojnë besimin dhe respektin tuaj përpara se të hapeni dhe të ndani”, thotë Lang.

Shmangni këtë stresues duke vendosur kufij personalë dhe duke i lënë vetes një kohë të caktuar çdo ditë për të kontrolluar mediat sociale, thotë Lang.

“Rrëmuja është një përfaqësim i mënyrës se si ndiheni dhe çfarë po ndodh në jetën tuaj,” thotë Lang. Pra, nuk është çudi që një dhomë e çrregullt ose një zyrë e rrëmujshme mund të na bëjë të ndihemi të stresuar.

Lang sugjeron të zhbëhet një hap në një kohë – një qasje që është e ngjashme me metodat për trajtimin e zvarritjes.

“Vetëm filloni me një sirtar për 20 deri në 30 minuta në të njëjtën kohë, pastaj bëni një pushim,” thotë Lang. “Atëherë kthehu, që të mos ndihesh i dërrmuar.”

Një arsye tjetër që disa njerëz mund të lënë që rrëmuja të pushtojë është sepse ata nuk dinë çfarë të bëjnë me hapësirën, thotë Lang. “Vizualizoni se si dëshironi të duket hapësira. Kjo do t’ju ndihmojë të motivoni gjithashtu.”

Nëse e keni të vështirë të hiqni dorë nga diçka, Lang sugjeron të bëni dy pyetje: “A më pëlqen kjo?” dhe “A e përdor këtë?”

“Nëse nuk keni përdorur diçka për rreth një vit, ndoshta është koha për ta hequr qafe atë,” thotë ajo.

Merrni udhëzuesin se si të hiqni rrëmujën dhe të hiqni stresin »

Të menduarit për paratë që keni shpenzuar tashmë është një formë e qëndrimit në të kaluarën. Ndryshimi i vazhdueshëm i zakoneve tuaja të shpenzimeve në mendjen tuaj do t’ju shkaktojë më shumë stres në këtë moment.

“Ju nuk mund t’i shpenzoni paratë,” thotë Gruver.

Për të shmangur këtë stresor, është e rëndësishme të përqendrohemi në të tashmen dhe gjërat që mund të kontrollojmë, siç janë vendimet financiare që do të marrim në të ardhmen, thotë Lang.

Ju mund ta ndihmoni veten të shpenzoni para në mënyrë më të përgjegjshme duke kuptuar se paratë nuk blejnë lumturinë, duke zgjedhur të shoqëroheni me miqtë në vend që të dilni dhe të shpenzoni para që nuk i keni, ose duke hequr kartat tuaja të kreditit nga portofoli ose çanta, kështu që ju nuk tundohen të shpenzojnë, thotë Lang.

Planifikoni një pushim pa stres »