Tamiflu dhe Relenza, dy medikamente kundër gripit, po vihen në pikëpyetje për sa i përket efektivitetit të tyre në reduktimin e shtrimeve në spital dhe ndërlikimet që lidhen me virusin e gripit.

Roche’s Tamiflu (oseltamivir) dhe GlaxoSmithKline’s Relenza (zanamivir), dy barna të cilat janë të përshkruara për parandalimin dhe trajtimin e gripit tek të rriturit dhe fëmijët, janë shpallur si ilaçe efektive në reduktimin e shtrimeve në spital dhe komplikimeve të gripit. Por tani, studiuesit raportojnë se nuk ka prova thelbësore për t’i bërë këto pretendime të vërteta.

Në të fundit Rishikimi Cochrane nga Cochrane Colaboration, një rrjet i pavarur, global kërkimor i kujdesit shëndetësor, i botuar në revistën mjekësore britanike BMJ, studiuesit thonë se nuk ka prova të qëndrueshme për të mbështetur pretendime të tilla. Rishikimi i fundit i përditësuar i Cochrane përfshinte raporte të plota të brendshme të 20 provave të Tamiflu dhe 26 Relenza, që përfshinin më shumë se 24,000 njerëz.

Sipas studiuesve, përdorimi në mbarë botën i Tamiflu është rritur në mënyrë dramatike që nga shpërthimi i virusit H1N1, i njohur si gripi i derrit, në prill 2009.

Shikoni: Gripi i derrit »

Tamiflu shkurton simptomat e gripit për gjysmë dite, por nuk ka asnjë provë të mirë për të mbështetur pretendimet se redukton shtrimet në spital ose komplikimet e gripit, thanë studiuesit. Në fakt, ata vunë në dukje se provat nga provat e trajtimit konfirmojnë rrezikun e rritur të vuajtjes nga nauze dhe të vjella.

Për më tepër, kur Tamiflu u përdor në provat parandaluese, kishte një rrezik në rritje të dhimbjeve të kokës, shqetësimeve psikiatrike dhe ngjarjeve renale, thanë studiuesit.

Duke theksuar se kur Tamiflu përdoret si një trajtim parandalues, ilaçi mund të zvogëlojë rrezikun e njerëzve që vuajnë nga gripi simptomatik, studiuesit thanë se nuk ka asnjë provë që mund t’i ndalojë njerëzit të mbajnë virusin e gripit dhe ta përhapin atë te të tjerët.

Në studim, krahasuar me një placebo, marrja e Tamiflu çoi në një lehtësim më të shpejtë të simptomave të ngjashme me gripin për vetëm gjysmë dite (nga 7 ditë në 6.3 ditë) te të rriturit, por efekti te fëmijët ishte më i pasigurt.

Sipas studimit, nuk kishte prova të një reduktimi të shtrimeve në spital ose të komplikimeve serioze të gripit, të tilla si pneumonia e konfirmuar, bronkiti, sinusiti ose infeksioni i veshit, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët.

Tamiflu gjithashtu rrit rrezikun e të përzierave dhe të vjellave tek të rriturit me rreth 4 për qind dhe tek fëmijët me 5 për qind. U raportua gjithashtu një rrezik i rritur i ngjarjeve psikiatrike me rreth 1 përqind kur Tamiflu u përdor për të parandaluar gripin.

Sipas studimit, provat sugjerojnë gjithashtu se Tamiflu parandaloi disa njerëz që të prodhonin një numër të mjaftueshëm të antitrupave të tyre për të luftuar infeksionin.

Lajme të ngjashme: Gripi i shpendëve »

GlaxoSmithKline, prodhuesi i Relenza, i dha Healthline komentin e mëposhtëm në lidhje me gjetjet e studimit: “Ne ishim të përkushtuar t’i jepnim ekipit të Cochrane akses në të dhënat që ata kërkonin që në fillim dhe jemi të kënaqur që kemi qenë në gjendje të mbështesim kërkimin e tyre. Ne jemi gjithashtu të kënaqur që angazhimet tona ndaj transparencës janë njohur nga ekipi. Ne vazhdojmë të besojmë se të dhënat nga programi i provës klinike të Relenza mbështesin efektivitetin e tij kundër gripit dhe se kur përdoret siç duhet, në pacientin e duhur, mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e simptomave të gripit. Relenza mbetet një opsion i rëndësishëm për profesionistët shëndetësorë të cilët janë përgjegjës për të vendosur se kur duhet të përdoren këto barna.”

Roche, prodhuesi i Tamiflu, gjithashtu dha Healthline me një deklaratë, në të cilën ata sfiduan gjetjet e studimit: “Ne thelbësisht nuk pajtohemi me përfundimet e përgjithshme të raportit të Grupit të Infeksionit Akut të frymëmarrjes (ARI) të Cochrane mbi Tamiflu (oseltamivir fosfat). Ne i qëndrojmë me vendosmëri cilësisë dhe integritetit të të dhënave tona, të reflektuara në vendimet e marra nga 100 rregullatorë në mbarë botën, duke përfshirë Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së, të cilët kanë miratuar Tamiflu për të reduktuar ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e simptomave të gripit.

Deklarata vazhdoi duke thënë: “Siç kemi qenë dëshmitarë të këtij sezoni të gripit në Shtetet e Bashkuara, gripi është një infeksion serioz viral, i cili mund të rezultojë në vdekje, edhe në mesin e njerëzve ndryshe të shëndetshëm. Raporti i Cochrane nuk merr parasysh tërësinë e të dhënave të disponueshme për Tamiflu, duke përfshirë vetëm 20 nga 77 provat klinike të disponueshme për ta dhe duke përjashtuar të dhënat e botës reale nga provat vëzhguese.

Mësoni më shumë rreth vaksinave të gripit »

Duke theksuar se pretendimet për efektivitetin e Tamiflu kundër komplikimeve ishin një faktor kyç në vendimet e marra nga qeveritë në mbarë botën për grumbullimin e këtyre barnave në rast të një pandemie, studiuesit theksuan se SHBA ka shpenzuar më shumë se 1.3 miliardë dollarë për të blerë një rezervë strategjike të antivirale.

Në vitin 2009, studiuesit e Cochrane u përpoqën të verifikonin sigurinë dhe efektivitetin e Tamiflu, por ata thanë se ishin të penguar nga mungesa e aksesit në të dhënat e disponueshme të provave, duke ngritur pikëpyetje mbi vendimet për grumbullimin e ilaçit ndërsa rreziqet dhe përfitimet mbetën të pasigurta.

Tani, BMJ dhe Cochrane po u bëjnë thirrje qeverisë dhe vendimmarrësve të politikave shëndetësore në mbarë botën që të rishqyrtojnë nëse do të bënin rekomandimet sot për të vendosur për grumbullimin e Tamiflu. Studiuesit rekomandojnë gjithashtu që udhëzimet për përdorimin e të dy frenuesve të neuraminidazës (oseltamivir dhe zanamivir) në parandalimin ose trajtimin e gripit duhet të rishikohen për të marrë parasysh dëshmitë e përfitimeve të vogla dhe rritjes së rrezikut të dëmeve.

Shikoni: 10 shpërthimet më të këqija të sëmundjeve »

Imazhi është dhënë nga David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net