Grizzlies mund të enden përsëri në zonat më të egra të shtetit të Uashingtonit, por së pari një mal burokraci

Arinjtë e thinjur të kërcënuar mund të bredhin sërish në zonat më të egra të shtetit të Uashingtonit.

Shërbimi i Parkut Kombëtar dhe Shërbimi i Peshkut dhe Jetës së Egër të SHBA-së njoftuan të enjten se kanë rifilluar përsëri, përsëri jashtë procesi për të rifutur grizzlies në Parkun Kombëtar të Kaskadave të Veriut.

“Ky është një hap i parë drejt kthimit të ekuilibrit në ekosistem dhe rivendosjes së një pjese të trashëgimisë natyrore dhe kulturore të Paqësorit Veriperëndimor,” tha në një njoftim për shtyp, Superintendent i Kaskadave të Veriut, Don Striker. “Me ndihmën e publikut ne do të vlerësojmë një listë opsionesh për të përcaktuar rrugën më të mirë përpara.”

Rifutja e Grizzly në Kaskadat e Veriut u bë një çështje e nxehtë në veriperëndim dhe gjatë administratës Trump, kur planet e restaurimit ishin subjekt i ndryshimit të tekave politike.

Agjencitë federale filluan një proces planifikimi publik për të rifutur arinjtë në vitin 2015, por ai u pezullua në vitin 2017 nga Ryan Zinke, atëherë sekretari i brendshëm gjatë administratës Trump. Në vitin 2019, Zinke ndryshoi kursin dhe rihapi një periudhë të re komentesh publike. Një vit më vonë, sekretari i ri i brendshëm, David Bernhardt, e mbylli procesin edhe një herë, me pak shpjegime.

Qendra për Diversitetin Biologjik në vitin 2020 paditi për ndalimin e përpjekjes federale të restaurimit të Grizzly nga administrata Trump. Procesi gjyqësor vazhdon.

Grizzlies nuk janë parë me siguri në Kaskadat e Veriut që nga viti 1996, tha Shërbimi i Parkut Kombëtar në një njoftim për shtyp. Gjuetarët dhe agjentët e qeverisë vranë mijëra arinj, dikur të gjetur në të gjithë rajonin, për lesh dhe për t’i hequr plotësisht nga rajoni, tha Qendra për Diversitetin Biologjik në dosjet gjyqësore.

“Nuk ishte mungesë habitati. Nuk ishte mungesë ushqimi apo burime të tjera. Njerëzit i vranë ata”, tha Jason Ransom, i cili drejton programin e kafshëve të egra në Parkun Kombëtar të Kaskadave të Veriut. “Kaskadat e Veriut është një nga zonat më të mëdha të shkretëtirës në Lower 48. Ka shumë pasuri të paluajtshme për arinjtë për të zënë.”

Por në 10 vitet e fundit, ka pasur katër shikime të konfirmuara të grizzly në Kaskadat e Veriut, të gjithë përtej kufirit kanadez, thonë dosjet gjyqësore.

Ransom tha se disa arinj mund të enden nëpër pyll, por se nuk ka mjaftueshëm për t’u konsideruar si një popullatë e qëndrueshme dhe se ka pak mundësi që arinjtë nga rajone të tjera të mund të udhëtojnë mjaft larg për të nisur popullatat.

“Popullsia është zhdukur funksionalisht, që do të thotë se nuk ka riprodhim të mjaftueshëm për të ekzistuar një popullatë e gjatë e grizzly në të dy anët e kufirit,” tha Ransom.

Kaskadat e Veriut janë një nga gjashtë zonat ku qeveria federale po kërkon të rivendosë grizzlies.

Agjencitë federale do të vlerësojnë disa opsione për të rivendosur popullatat e arinjve si pjesë e një procesi të deklaratës së ndikimit mjedisor.

Agjencia përshkroi një plan paraprak për të krijuar një “popullatë eksperimentale” duke shtuar tre deri në shtatë arinj të kapur të thinjur në Kaskadat e Veriut për pesë deri në 10 vjet, me synimin për të ndërtuar një popullsi fillestare deri në rreth 25 arinj. Arinjtë do të kapeshin dhe do të transportoheshin nga British Columbia ose Northwest Montana, sipas a njoftim për propozimin.

Pas kësaj, agjencitë do të menaxhonin popullsinë e arinjve, duke pritur që popullsia e arinjve të rritet në rreth 200 në 60 deri në 100 vjet të tjera.

Ransom tha se rivendosja e grizzlies do të rrisë biodiversitetin dhe mund ta bëjë ekosistemin më elastik ndaj ndryshimeve të ardhshme.

Propozimi i agjencive befasoi grupin që paditi për ndalimin e vitit 2020.

“Ne nuk e kishim idenë se ky njoftim do të bëhej sot,” tha Andrea Zaccardi, drejtor ligjor i ruajtjes së mishngrënësve për Qendrën për Diversitetin Biologjik. “Jemi të befasuar këndshëm që po rishqyrtojnë shtimin e popullsisë. Kjo bën për një rrugë shumë të gjatë përsëri për të filluar nga e para, pak a shumë.”

Grizzlies kanë qenë një temë popullore dhe përçarëse.

Përpjekjet e mëparshme federale për të rivendosur arinjtë në Kaskadat e Veriut tërhoqën rreth 143,000 komente publike të kombinuara, tha Ransom.

Republikani republikan Dan Newhouse, i cili përfaqëson komunitetet rurale qendrore dhe lindore të Uashingtonit, ka kundërshtuar rivendosjen e popullsisë së grizzly në të kaluarën dhe tregoi se do ta bënte përsëri.

“Zgjedhësit e mi dhe unë kemi kundërshtuar vazhdimisht propozimet për ta bërë këtë nën administrata të shumta sepse futja e një grabitqari kulmor në zonë do të kërcënonte familjet, jetën e egër dhe bagëtinë e Uashingtonit Qendror të Veriut”, tha Newhouse në një deklaratë të enjten.

Shërbimi i Parkut Kombëtar ka planifikuar disa takime virtuale për të diskutuar propozimin. Një vendim përfundimtar mund të marrë vite.

KORRIGJIM (11 nëntor 2022, ora 11:30 paradite ET): Një version i mëparshëm i këtij artikulli deklaroi gabim një nga shërbimet që ndihmonin për të rifutur arinjtë e thinjur. Është Shërbimi Amerikan i Peshkut dhe Kafshëve të Egra, jo Shërbimi Pyjor i SHBA-së.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles