Gjermania emërtohet si një destinacion kryesor i udhëtimit kulturor

spot_img

Shtesat e fundit në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s forcojnë pozicionin e Gjermanisë si destinacioni kryesor i udhëtimeve kulturore në Evropë.

Kolonia e artistëve Mathildenhöhe në Darmstadt tani është një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s; të vendpushimet shëndetësore të Baden-Baden, Bad Ems dhe Bad Kissingensë bashku me tetë lokacione të tjera, u është dhënë gjithashtu titulli i Trashëgimisë Botërore si “Qytetet kryesore të spa në Evropë.” Përveç kësaj, të ashtuquajturat Faqet e ShUM në Mainz, Worms dhe Speyer u njohën si djepi i komunitetit hebre evropian.

Lista përfshin gjithashtu Limes gjermane të poshtme dhe Segmenti perëndimor i gëlqeres së Danubit si pjesë e vendeve serike të trashëgimisë botërore “Kufijtë e Perandorisë Romake”.

Petra Hedorfer, CEO e Bordit të Drejtorëve të Bordit Kombëtar të Turizmit Gjerman (GNTB) tha, “Me shtesat e reja të këtij viti, 51 objekte të trashëgimisë natyrore dhe kulturore në Gjermani tani mbajnë vulën e cilësisë së “Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s”. Së bashku me partnerët tanë, Komisionin e UNESCO-s në Gjermani dhe Shoqatën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në Gjermani eV, ne përdorim vëmendjen ndërkombëtare për këto dëshmi të rëndësishme të historisë njerëzore dhe natyrore për të forcuar vazhdimisht ndërgjegjësimin e markës për Gjermaninë si një destinacion udhëtimi. Vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s janë një aspekt i rëndësishëm në thelbin e markës së Gjermanisë si një destinacion udhëtimi.”

Italia me gjithsej 58 vende renditet në krye të listave botërore, e ndjekur nga Kina me 56 site dhe Gjermania me 51 site.

Kolonia e Artistëve Mathildenhöhe Darmstadt

Kolonia e artistëve Mathildenhöhe, e themeluar në vitin 1899 nga Duka i Madh Ernst Ludwig, ishte një nga qendrat më të rëndësishme të artit dhe arkitekturës moderne në Evropë dhe në botë nga fillimi i shekullit deri në fillimin e Luftës së Parë Botërore. Arkitektët dhe artistët e rinj ishin në gjendje të kultivonin idetë e tyre në këtë fushë të eksperimentimit dhe të ndërtonin një urë nga Art Nouveau në Objektivitetin e Ri, i cili përfundimisht u bë një burim kryesor frymëzimi për lëvizjen Bauhaus.

Kulla e Dasmave e projektuar nga arkitekti Joseph Maria Olbrich, sot një pikë referimi e qytetit të Darmstadt dhe një pikë e shkëlqyer mbi të gjithë fushën e Rhine-Main, është pjesë e koleksionit. Në godinën qendrore të studios prezantohen në një ekspozitë të përhershme punimet e ish-23 anëtarëve të kolonisë së artistëve. Tërheqësit e syve në parkun e gjerë me korije dhe skulptura të shumta janë gjithashtu kapela ruse dhe pishina e zambakëve. Në zonën përreth rezidenciale, vilat e artistëve japin një përshtypje të frymës së optimizmit në fillim të shekullit të 20-të.

Qytete të rëndësishme spa në Evropë

Vendpushimet shëndetësore rreth burimeve minerale kanë shumë më tepër se një rëndësi mjekësore në Evropë: Kultura e banjës përjetoi kulmin e saj midis viteve 1700 dhe 1930. Gjatë asaj kohe u krijuan ansamble urbane që ofronin kornizën arkitekturore për rekreacion, kulturë dhe jetë shoqërore. Njëmbëdhjetë lokacione evropiane në shtatë vende përbëjnë projektin transnacional ‘Qytetet e rëndësishme të banjës në Evropë’, i cili tani është njohur si një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Në Gjermani, listës i janë shtuar vendpushimet shëndetësore Baden-Baden, Bad Ems dhe Bad Kissingen.

Fushata aktuale GNTB German.Spa.Tradita. fokusohet në më shumë se 350 banja me banjë dhe medicinale të vlerësuara në Gjermani, traditën e tyre kulturore dhe aplikacionet për promovimin e shëndetit dhe ofertat e mirëqenies. Në vitin 2019 para Covid-19, Gjermania regjistroi 8.4 milionë qëndrime ndërkombëtare të natës në vendpushimet shëndetësore, të cilat përbënin nëntë për qind të vëllimit total të hyrjes. Si pasojë e pandemisë, interesi për mirëqenien dhe pushimet shëndetësore është rritur ndjeshëm.
Vendet e ShUM në Mainz, Speyer dhe Worms Qytetet ShUM të Mainz, Worms dhe Speyer (emri rrjedh nga shkronjat e para hebraike të qyteteve) konsiderohen si djepi i komunitetit hebre evropian.

Vendet e ShUM që tani kanë titullin e Trashëgimisë Kulturore Botërore përfshijnë Gjykatën Hebraike Speyer, distriktin e sinagogës Worms dhe varrezat e vjetra hebreje në Worms dhe Mainz. Historia e këtyre vendeve pasqyron jetën hebreje gjatë shekujve, nga bashkëjetesa paqësore me komunitetet e krishtera deri te
më në fund deri në ditët e sotme kultivimi i besimit dhe traditës në komunitetet hebraike.

Mainz, Speyer dhe Worms, me vendndodhjen e tyre qendrore midis zonës Rhine-Main dhe rajonit Rhine-Neckar dhe një gamë të larmishme ofertash të turizmit kulturor, janë tani ndër destinacionet më të njohura të udhëtimit kulturor përgjatë Rhine.

Gëlqere gjermanike të poshtme

Lower Germanic Limes tani është gjithashtu një sit i Trashëgimisë Botërore si pjesë e serisë “Kufijtë e Perandorisë Romake”. Seksioni prej 249 miljesh i fortifikimeve të lashta kufitare shkon përgjatë Rhein nga Rheinbrohl në Rheinland-Pfalz përmes North Rhine-Westphalia deri në Katwijk në bregun holandez të Detit të Veriut. Lumi formonte kufirin natyror midis provincës romake dhe Gjermanisë së lirë. Jeta romake u zhvillua në 44 qytete, kala, kampe legjioni dhe tempuj, ato ishin gjithashtu themeli i qyteteve të mëdha të sotme si Boni dhe Këlni.

Ndërsa një pjesë e madhe e mbetjeve nga lashtësia tani është e mbrojtur mirë nën tokë si një monument tokësor, gërmimet në muze dhe ekspozita janë dokumentuar në shumë vende.

Danub-Limes (Segmenti perëndimor)

Seksioni rreth 373 milje i gjatë i Limes ndoqi rrjedhën e Danubit nga Bad Gögging i sotëm në Bavari përmes Austrisë në Sllovaki. Ndryshe nga besimi popullor, Limes nuk ishte një mur i pakapërcyeshëm, por një rrjet fortifikimesh ushtarake dhe ndërtesash civile që mundësonin trafikun e kontrolluar kufitar. Kështu Limes kontribuoi në zhvillimin e peizazhit kulturor. Pjesë të objekteve të mëparshme janë ende të dukshme sot dhe janë zhvilluar me kujdes për turizmin, për shembull siti arkeologjik ‘document niedermünster’ ose ‘Porta Praetoria’ në Regensburg.

Në mbarë botën, lista e UNESCO-s përfshin më shumë se 1000 vende të trashëgimisë botërore në 167 vende. Me 51 vendet e saj të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, Gjermania është një nga vendet me densitetin më të lartë të thesareve natyrore dhe kulturore. Udhëtarët mund të eksplorojnë lehtësisht trashëgiminë e larmishme botërore përgjatë tetë rrugëve. Secila prej rrugëve fillon dhe mbaron pranë një aeroporti ndërkombëtar, gjë që e bën shumë më të lehtë mbërritjen dhe daljen nga aeroporti. Për shkak të veçantisë, autenticitetit dhe paprekshmërisë së tyre, të gjitha vendet janë të rëndësishme për njerëzimin dhe janë nën mbrojtje të veçantë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles