A mund të shkaktojë trauma artriti reumatoid dhe sëmundje të tjera autoimune?

spot_img

A mund t’ju vendosë trauma e mbijetuar në rrezik më të madh për zhvillimin e sëmundjeve të caktuara? Njerëzit e prekur nga problemet e lidhura me stresinsi p.sh çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD), reagimi akut i stresit dhe çrregullimi i përshtatjes, mund të jenë në rrezik më të lartë për të zhvilluar 41 lloje të ndryshme të sëmundjet autoimunesi p.sh artrit rheumatoid, psoriasis, semundja Crohndhe sëmundje celiacsipas një të re studimi i publikuar më 19 qershor 2018 në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane.

Të lidhura: Si mund të ndikojë abuzimi në fëmijëri në shëndetin tuaj afatgjatë

Çfarë lloji i traumës çon potencialisht në PTSD ose probleme të tjera?

PTSD mund të shkaktohet nga një kombinim i përvojave intensive traumatike – abuzimi fizik, seksual ose emocional, dhuna në familje, përvojat e luftës, sulmi, aksidenti i madh, dukuritë kërcënuese për jetën – historia familjare e ankthi dhe depresionidhe se si truri juaj reagon ndaj kimikateve dhe hormoneve që trupi juaj lëshon në reagim ndaj ngjarjeve stresuese, sipas Klinika Mayo.

Ekipi hulumtues shqyrtoi 106,464 pacientë në Suedi, të cilët ishin diagnostikuar me çrregullime të lidhura me stresin midis 1981 dhe 2013 dhe i krahasoi ata me 126,652 nga vëllezërit e motrat e tyre dhe gati 1.1 milion individë që nuk vuanin nga çrregullimet e stresit. Ky ishte rreptësisht një studim vëzhgues, kështu që studiuesit nuk ishin në gjendje të përshtateshin për faktorë të tjerë që mund të lidhen me gjetjet.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,872FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles