Gjenetika e Re e Skizofrenisë

Studimi më i madh i kryer ndonjëherë për personat me skizofreni ka gjetur 83 vendndodhje të reja gjenesh, disa në vende befasuese – gjetje që do t’i lejojnë studiuesit të ndjekin teori të reja rreth asaj që e shkakton sëmundjen dhe si ta trajtojnë atë.

Puna e qindra hetuesve të skizofrenisë nga dhjetëra qendra kërkimore anembanë botës – Konsorciumi Psikiatrik Gjenomikë – u bashkua në studimin e publikuar në revista Nature. Studiuesit shikuan kodet gjenetike të 36,989 njerëzve me skizofreni dhe 113,075 njerëzve që nuk kishin çrregullim të trurit.

“Ky është një moment i madh në hulumtimi i skizofrenisë“, thotë Anil Malhotra, MD, drejtor i kërkimit psikiatrik në Spitalin Zucker Hillside në Glen Oaks, NY, dhe një kontribues studimi. “Ne kemi shkuar nga vetëm një pjesë e vogël e lokacioneve gjenetike të njohura për skizofreninë në 108. Ky është një mori kërkimesh dhe duhet të çojë në një sulm të hetimeve në këto vendndodhje gjenesh.”

Evgeny I. Rogaev, PhD, një profesor i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Masaçusetsit në Worcester, thotë se ishte studimi më i madh i këtij lloji për skizofreninë dhe “prandaj ai duhet të sigurojë të dhënat më të forta statistikore të raportuara ndonjëherë”.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles