FSHATI VOSKOPOJË

FSHATI VOSKOPOJË

Fshati Voskopojë është pjesë e Njësisë Administrative të Voskopojës, Bashkia e Korçës. Ndodhet 185 km larg Tiranës dhe 20 km larg Korçës.

Fshati Voskopojë është një vend kulturor dhe historik. Themelimi i fshatit daton në 1330, sipas arkivave të gjetura në Manastirin e Shën Prodhomit.

Periudha më e madhe e zhvillimit të Voskopojës ishte në vitet 1760, gjatë së cilës Voskopoja ishte një qendër qytetërimi, akademi dhe biblioteka.

Gjatë kësaj kohe janë ndërtuar gjithashtu 25 kisha (me afreske dhe piktura të veçanta). Shtatë prej tyre vazhdojnë të ekzistojnë edhe sot dhe të tërheqin shumë turistë.

Një nga atraksionet më të mëdha është Shën Prodhomi, i cili në fakt është një nga manastiret më të vjetra në Shqipëri.

Ajo daton në shekullin e 14-të dhe nga të dhënat që është kodifikuar që nga viti 1330. Pranë manastirit gjenden edhe konviktet, të cilat janë restauruar gjatë viteve të fundit.

Shën Prodhomi është një nga vendet më të preferuara për pushimet malore, me klimë të mrekullueshme dhe gjelbërim të dendur në zonën përreth.

Manastiri për shkak të vlerave historike dhe ikonografike që mbart, është shpallur një monument kulturor.

Fshati Voskopojë është një vend tipik që bie dëborë gjatë dimrit, ndërsa gjatë verës është një atraksion natyror, larg nga ditët tipike shumë të nxehta në Shqipëri.

Turizmi zë 70% të aktivitetit ekonomik. Ka disa hotele, bujtina dhe dyqane suveniresh.

Pjesa tjetër e aktivitetit ekonomik është kryesisht e fokusuar në bujqësinë blegtorale dhe bujqësore.

Prodhimet lokale

Lakrorin në saç, qengjin e pjekur në hell, petullat e fshira, petkat, petanikun, kulaçin, rakinë e kumbullës, liker frutash prej thane, luleshtrydhe, mana, etj.

Shtigje dhe itinerare

•Cycling “Pedalimi i Voskopojës”
•Pedalimi i Trashëgimisë
•Pedalimi i Mushkës
•Hiking: Dardhë-Drenovë

Evente dhe Festa

•Festa e Voskopojës
•Çelja e sezonit turistik
•Panairi në Manastirin e Shën Prodhomit
•Festa e Shën Marisë 15 Gusht

Aktivitete që zhvillohen

• Cycling
• Hiking
• Punimi i drurit
• Thurja e veshjeve të leshta
• Shetitje me kuaj

Infrastruktu-ra turistike

• Shtigjet kanë sinjalistikë orientuese, ka shumë vend pushime dhe vend për kampingje dhe kamper

Artizanati: Fshati Voskopojë dallohet për përgatitjen e punimeve të dorës bazuar në mjeshtërinë lokale dhe burimet natyrore, veçanërisht për punimin e drurit, thurrjen e veshjeve të leshta e shumë punime të tjera me vlerë.

FSHATI VOSKOPOJA ka një shoqatë “Rilindja Voskopojare”, e cila tashme është e përbërë nga banorë të Voskopojës në moshë të thyer, të cilët vazhdojnë të jetojnë aty dhe kanë dhënë një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e veprimtarive me karakter historik e kulturor në këtë zonë.

Prodhimet lokale: Në FSHATI VOSKOPOJA gjen edhe gatimet tradicionale të zonës si: lakrorin në saç, qengjin e pjekur në hell, petullat e fshira, petkat, petanikun, kulaçin, rakinë e kumbullës, liker frutash prej thane, luleshtrydhe, mana, etj.

Aktivitete që zhvillohen: Cycling; Hiking; Artizanat: punimi i drurit, thurja e veshjeve të leshta; Vrojtimi i kafshëve e shpendëve; mbledhje bimësh medicinale; shëtitje me kuaj; ski, climbing; zhvillohen pak praktikat tradicionale të fermerëve.

Shtigje dhe itinerare: Cycling “Pedalimi i Voskopojës”: Korçë-Voskopojë; “Pedalimi i Trashëgimisë”: Korçë – Mollaj – Bellovodë – Vithkuq – Voskopojë – Voskop – Korçë; “Pedalimi i Mushkës”: Korçë – Voskop – Voskopojë – Shipskë – Lozhan – Maliq – Korçë; Hiking:  Dardhë-Drenovë; Voskopojë-Perreth malit të Kostamandos; Voskopojë-Kisha e Shën Kostandinit; Voskopojë-Shipckë-Voskopojë; Voskopojë- Maja e Pasha Tepës; Voskopojë- Rezervuari i Zhombrit. Kishat e Voskopojës; Voskopojë- Shën Prodhom- Maja e Vainës; Voskopojë- Antena.

Infrastruktura turistike: Shtigjet kanë sinjalistikë orientuese, ka shumë vend pushime dhe vend për kampingje dhe kamper.

Evente: “Albamono 2018” Dhimitraq Orgocka; Vizitë dhe njohje me vlerat arkitektonike të objekteve të kultit në Voskopojë; Festa e Voskopojës; Çelja e sezonit turistik. Panairi në Manastirin e Shën Prodhomit, 24 Qershor;  Festa e Shën Marisë 15 Gusht; Festa e Krishtlindjes, 24-25 Dhjetor.

Si të arrish në Skuraj

• 26 min larg qytetit të Lacit, me gjatësi 13.5 km.
Rruga fillon nga fshati Skuraj cila lidhet me rrugën e Kombit në fillim të fshatit Skuraj dhe vazhdon në fshatin Gallatë përgjatë Luginës së Hurdhazes . Kjo rrugë në nje gjatësi prej 3 km është e asfaltuar, ndërsa pjesa tjetër në një gjatësi prej 10 km është e pa asfaltuar por e shtruar me inerte e kategorizuar rruge rurale.

Çfarë të shohësh

• Kisha më e vjetër e zonës, në Gallatë.
• Mulliri mbi 500- vjeçar i cili quhet Mulliri Falle i cili është shpallur monument Kulture.
• Burimi i ujit ne Vinjoll i shpallur Monument natyror.
• Gryka e Skurajt dhe e Gallatës për peisazhin e veçantë natyror
• Ura e Matit
• Lumi i Hurdhazës
• Lumi i Matit
• Liqeni i Shkopetit
• Kisha e Shën Premtes

Ku mund të drekosh

• Restorant Turi
• Restorant Malci
• Restorant Dodaj
• Restorant Previzi

Si të argëtohesh

• Kamping në lumin e Matit
• Peshkimi në liqenin e Shkopetit
• Vrojtim kafshësh e shpendësh
• Ngjitje shkëmbinjsh dhe kalime në kanionin e Shkopetit

Si të argëtohesh

• Kamping në lumin e Matit
• Peshkimi në liqenin e Shkopetit
• Vrojtim kafshësh e shpendësh
• Ngjitje shkëmbinjsh dhe kalime në kanionin e Shkopetit

Si të argëtohesh

• Kamping në lumin e Matit
• Peshkimi në liqenin e Shkopetit
• Vrojtim kafshësh e shpendësh
• Ngjitje shkëmbinjsh dhe kalime në kanionin e Shkopetit

Evente

• Panair në dt. 26 Korrik, për ditën e Shën Premtes, brenda në Kishë

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,680FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles