FSHATI TUSHEMISHT

spot_img

fshati tushemisht

Fshati Tushemisht është pjesë e Njësisë Administrative Buçimas, Bashkia e Pogradecit dhe ka përafërsisht 480 banorë.

Ndodhet 133 km larg Tiranës dhe 6 km larg Pogradecit.

Drilon-Tushmisht është një nga zonat me bukuri të pakrahasueshme natyrore pranë liqenit të Pogradecit.

Në një zonë të vogël gjeografike, disa prej perlave të natyrës shqiptare janë të ndërthurura, siç janë: Burimet e Drilonit, Liqeni i Ohrit, shtëpitë karakteristike të zonës, dhe peizazhe pikture, të cilat krijojnë një oazë të mrekullueshme me shumë mundësi për zhvillimin e turizmit në këtë zonë.

Në Tushemisht gjenden tre monumente natyrore: Burimi i Drilonit, Rrepet e Tushemishtit dhe Shpella Najazma.

Mozaiku i Tushemishtit u zbulua aksidentalisht nga banorët e fshatit në vitin 1967.

Ajo ndodhet në pragun e kishës së sotme të Shën Pandelimonit në Tushemisht.

Edhe pse është shpallur Monument Kulture, të dhënat për të janë shumë të pakta.

Aktivitetet kryesore ekonomike janë turizmi dhe bujqësia. Ka disa hotele dhe restorante në fshat, të cilat krijojnë mundësi punësimi për banorët lokalë.

Në të njëjtën kohë, restorantet kanë krijuar zinxhirë të vegjël të vlerave ushqimore për të promovuar produktet bio të zonës.

Një specialitet i shquar është gatimi i shpezëve të pjekur, e cila gjithashtu përfshin rosat dhe lepujt e egër.

Prodhimet lokale

Peshku, perimet, ushqimet e konservuara për konsum në dimër (trahana, peta, turshi të llojeve të ndryshme, reçelna, komposto)

Produkte lokale

Veshje të punuara me dorë nga gratë e fshatit

Aktivitete që zhvillohen

• Zhvillohet shumë degustimi dhe të gatuarit tradicional
• Ecje, ciklizëm,surf dhe lundrim me varka në liqen
• Shëtitje me kuaj
• Vrojtim kafshësh e shpendësh

Infrastruktu-ra turistike

• Ka vetëm tabelë informuese në hyrje të Tushemishtit dhe Drilonit, një pikë informacioni në Drilon

Evente dhe Festa

-Celja e sezonit turistik (Qershor)
-Festa e Teto Ollgës (Korrik)

Kontakte të nevojshme

Bar Restorant Hotel “PORADECI”
Bar Restorant Hotel Voloreka
Bar Restorant Hotel “Sirena”
Bar Restorant Hotel “Rritja e Koranit”
OLSI

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles