FSHATI ROSHNIK

FSHATI ROSHNIK

Fshati Roshnik shtrihet në një zonë kodrinore e cila është e mbushur me bimësi të dendur dhe me panorama natyrore të cilat janë tepër tërheqëse për vizitorët.

Fshati ndodhet pranë Malit të Tomorrit, i cili është Park Kombëtar Natyror.

Fshati Roshnik është fshati prej nga kanë prejardhjen vezirët Qypërlinj që drejtuan Perandorinë Osmane për shumë vjet.

Roshniku ka një sipërfaqe 78.7 km² dhe 2460 banorë.

Fshati Roshnik gjendet i rrethuar nga një pamje mahnitëse kodrash, e mbushur me pyje, formacione mahnitëse shkëmbore dhe madje edhe një liqen, kanion dhe një lumë i vogël.

Roshniku është i mbushur me peizazhe mahnitëse ku mund të shëtisësh dhe me vende që presin të zbulohen.

Zona është shumë e rëndësishme për bujqësinë dhe blegtorinë në të gjithë Beratin dhe është njohur si prodhuesi më i madh i ullinjve dhe verërave.

Një numër i madh i pemëve të ullirit dhe vreshtave rrethojnë fshatin.

Rruga  rreth 12 km e gjatë, është e pajisur me të gjithë elementët e nevojshëm të infrastrukturës, sinjalistikë, kanalizime, trotuare për zonat e banuara si dhe vepra arti.

Një investim i FSHZH së bashku me BE që i shërben rreth 7 mijë banorëve, duke lidhur lehtësisht komunat me njëra tjetrën por dhe rrugët nacionale.

Rruga për në Roshnik vijon përmes kodrave të mbuluara nga vreshtat dhe ullishtat.

Këto pemë të mëdha në kodrat e Roshnikut mbillen aty prej shumë brezash.

Në kodrat e Roshnikut ka shumë bimë dhe faunë lokale, por pemët e ullirit gjithmonë tërheqin vëmendjen.

Roshniku është pjesë e Programit Kombëtar 100 Fshatrat për profilin e tij dhe potencialet e zhvillimit në bujqësi, agropërpunim, agroturizëm, turizëm natyror e kulturor.

Si të arrish në Laknas

• Largesia: 12 km larg Beratit
• Koha: 15-20 minuta

Çfarë të shohësh

• Xhamia e ndërtuar me porosi të kryevezirit, Mehmet Qypërlu ( Roshniku), në shek XVI
• Shtëpi karakteristike të ngjashme me ato të lagjes “Mangalem” të shek XVIII, ndërtuar nga fisi Brahimaj.

Evente dhe Festa

Festa e Roshnikut

Ku mund të qëndrosh:

Kantine Vere ‘’ALPETA’’
+355682091617

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,684FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles