FSHATI KANINË

spot_img

FSHATI KANINË

Fshati Kaninë Lidhet me qytetin e Vlorës nëpërmjet një rruge lokale.

Fshati Kaninë është një fshat me një sipërfaqe prej rreth 43.6 km2 dhe shtrihet 6 km në juglindje të Qytetit të Vlorës në Malin e Shushicës, në një lartësi prej 350-400 m, me një pamje të veçantë mbi gjirin e Vlorës.

Ka reliev malor që shquhet për peizazhet natyrore me vlera të larta, si dhe një natyrë të padëmtuar. Ka një popullsi rreth 1400 banorë.

Fshati është një pikë periferike dhe përtej tij nuk ka qendra të tjera të banuara.

Paraqet hapësira relativisht të bollshme zhvillimi dhe është prekur fare pak nga zhvillimet urbanistike të njëzet viteve të fundit.

Si të arrish në Kanine

Largësia: 158 km larg Tiranës Koha: 3 orë

Çfarë të shohësh

• Kalaja e Kaninës (ndodhet në fshatin Kaninë)

Ku mund të drekosh

• “Shpella e fikut” (Bar-Restorant)

Ku mund të qëndrosh

• “Vila Amantia” (Hotel)
• “Kanina Lemon” (Hotel)

Evente

• Kanina feston (22 Prill/Kalaja e Kaninës)
• Festa e gjeneratave (15 Gusht/Kalaja e Kaninës)
  • Aktivitete që zhvillohen:

Ky fshat ka një potencial të lartë agro-turistik lidhur kjo me markën e vajit të ullirit “kalinjot”, me produktet lokale të mishit, bulmetet dhe pemëtarinë etj.

Pozicioni në lidhje me malin e Shushicës dhe lidhjet e drejtpërdrejta me qytetin e Vlorës, e bëjnë një pikë ideale për sportet e alpinizmit dhe marshimit në natyrë “tracking”. Aktualisht Kanina është pikënisja për sportin e parashutizmit.

Vlerat natyrore thuajse të paprekura për aktivitet rekreative mbi observimin e natyrës, monumentet dhe arkitektura karakteristike e fshatit dhe e kalasë e bëjnë një vend të përshtatshëm për zhvillimin e aktivitete kulturore si: festivalet kulturore dhe tradicionale, por edhe përsa i përket vizitave të organizuara në monumentet e kulturës, historike, fetare etj. 

  • Infrastruktura turistike:

Fshati gjendet rreth 6 km nga qyteti i Vlorës. Aktualisht lidhet me një rrugë lokale, por në vijim pas përfundimit të projektit të bypassit të qytetit të Vlorës, do jetë me pak se 500 m nga  aksi nacional.

Kalaja ka pasur disa ndërhyrje riparimesh dhe është e vizitueshme nga publiku. Disa godina historike të fshatit kanë pësuar ndërhyrje restaurimi.

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles