FSHATI GURI I BARDHË

FSHATI GURI I BARDHË

Fshati Guri i Bardhë ka rreth  1124 banorë .

Pozicionimi mes dy zonave të mbrojtura si Parku Kombëtar i Dajtit dhe peisazhi natyror i Malit me Gropa-Bizë-Martanes i japin fshatit përparësi në turizëm.

Eshte fshati i vendlindjes së Pjeter Budit,ështe fshati I Kalasë së Skënderbeut,është fshati në të cilin kalon gjurma e karvaneve të rrugës së Arbërit.

Fshati Guri i Bardhë-Petralbë , janë fshatra autoktonë me një tradite në arsim ku ka lindur Pjetër Budi  i cili ka shkruar“Doktrinën e Kërshtenë” një ndër librat e parë në gjuhën shqipe.

Guri i Bardhë përfaqëson zonën malore të Bashkisë  Klos në pjesën jugore e cila fillon në një lartësi prej 450 metra dhe mbaron në Malin me Gropa në një lartësi prej 1206 metrash.

Si të arrish në Guri i Bardhë

• Largesia: 123 km larg qytetit të Tiranës
• Koha: 2 orë e 50 min

Çfarë të shohësh

• Kalaja e Petralbës
• Gurra e Gurit të Bardhë
• Banesa e Pjetër Budit
• Kanioni i lumit Mat
• Gjurma e Karvaneve
• Xhamia e vitit 1580
• Diga e Barutit
• Urat Veneciane
• Ura e Vogël tek Gurrat e Kodrës

Cfarë të bësh dhe si të argëtohesh

• Hiking
• Ka potencial për degustim
• Shëtitje me kuaj
• Punime veshjesh artizanale, ku mund të shihet nga vizitorët punimi në mënyrat e vjetra.

Ku mund të qëndrosh:

Bujtina” Shefqet Çupa”

Ku mund të drekosh

• 6 fermer
• Bujtina Shefqet Çupa
• Rezervat peshku “Ali Sina”
• 2 restorante në hyrje të fshatit

Të tjera rreth

Banorët rezidentë merren kryesisht me blegtori, me kultvimin e fasuleve, patateve etj. Në zonë kemi shumëllojshmëri të frutave si gështenja, molla, dardha etj.

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,684FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles