Fëmijët me autizëm kanë më shumë gjasa të kenë simptoma të sindromës së zorrës së irrituar sesa fëmijët pa ASD.

Çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD) zakonisht përkufizohet nga simptomat e tij sociale dhe të sjelljes, dhe ankesat për problemet e stomakut tek fëmijët me ASD nganjëherë shkruhen si tregime.

Por një studim i ri, i publikuar në revistë Pediatria, është i pari i këtij lloji që analizon të gjitha hulumtimet e publikuara, të rishikuara nga kolegët rreth problemeve gastrointestinale (GI) te fëmijët me ASD. Ajo tregon se fëmijët autikë në fakt përjetojnë më shumë (dhe më të rënda) probleme stomaku sesa fëmijët e tjerë të moshës së tyre.

Studiuesit nga Qendra e Autizmit Marcus, Kujdesi Shëndetësor i Fëmijëve në Atlanta dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Emory zbuluan se këto simptoma të GI janë reale dhe të dëmshme për fëmijët. Studimi zbuloi se fëmijët me ASD kanë më shumë gjasa të kenë kapsllëk dhe diarre dhe të ankohen për dhimbje barku.

Studiuesit nuk e dinë pse fëmijët autikë kanë më shumë gjasa të kenë probleme me stomakun, por ushqimi i kujdesshëm dhe kufizimet e tjera dietike karakteristike për disa fëmijë me ASD duket se luajnë një rol në problemet e tyre GI.

“Fëmijët me ASD dihet se përjetojnë probleme të të ushqyerit dhe çështje të lidhura me dietën,” shpjegoi William Sharp, Ph.D., drejtor i Programit të Çrregullimeve të Ushqimit Pediatrikë në Qendrën e Autizmit Marcus dhe një asistent profesor i autizmit dhe çrregullimeve të lidhura me të në Universitetin Emory. “Këto shqetësime më së shpeshti përfshijnë preferenca të forta për yndyrnat, ushqimet e lehta dhe ushqimin e përpunuar, si dhe refuzimin e frutave dhe perimeve. Ky model i selektivitetit të ushqimit mund të çojë në ose të përkeqësojë simptoma të GI, të tilla si dhimbje barku ose kapsllëk.

Lajme të ngjashme: CDC thotë se ende nuk ka prova për lidhjen e vaksinës së autizmit »

Në afat të gjatë, këto simptoma të GI mund të jenë të dëmshme. Dr. Barbara McElhanon, një gastroenterologe pediatrike në Kujdesin Shëndetësor të Fëmijëve të Atlantës dhe një asistent profesor i pediatrisë në Universitetin Emory, thotë se aksidentet, edhe nga fëmijët e trajnuar në tualet, janë një pasojë e mundshme. Fëmijët me sëmundje të refluksit gastroezofageal (GERD) janë gjithashtu në një rrezik në rritje për kancer të ezofagut nëse gjendja nuk trajtohet.

Komunikimi efektiv është sfidues për çdo fëmijë, por mund të jetë veçanërisht e vështirë për fëmijët me autizëm të shprehen.

Dhe, siç sugjerojnë gjetjet, disa nga simptomat e tyre të sjelljes mund të rrjedhin nga problemet gastrointestinale. Sikleti dhe dhimbja e çështjeve të GI si kapsllëku dhe diarreja mund të çojnë në atë që duket të jetë sjellje shkatërruese.

Disa çështje e kanë penguar lidhjen midis çrregullimeve të ASD dhe GI të mos marrë vëmendjen dhe studimin që meriton – dhe një mit ka qenë veçanërisht i dëmshëm.

“Pohimi i pabazuar se vaksinat shkaktuan disi një sëmundje inflamatore GI e cila më pas shkaktoi autizmin, ka penguar ndjeshëm përparimin në këtë fushë për vite me radhë,” tha Sharp. “Kjo polemikë e largoi vëmendjen nga nevojat GI të fëmijëve me ASD dhe ne shpresojmë që puna jonë të ndihmojë në nxitjen e investimeve të reja për adresimin e këtyre nevojave.”

Mësoni më shumë: A janë toksinat mjedisore fajtore për rritjen e shkallës së autizmit dhe skizofrenisë? »

Ankesat e fëmijëve për gastrointestinal duhet të merren seriozisht dhe komunikimi midis mjekëve dhe prindërve është thelbësor, veçanërisht për ata fëmijë që luftojnë të flasin vetë.

McElhanon rekomandon që mjekët të pyesin prindërit e fëmijëve me ASD në mënyrë specifike për funksionet dhe simptomat e tyre gastrointestinale.

“Ata duhet t’u kërkojnë familjeve informacione për këtë [characteristics of the child’s] jashtëqitja si dhe sjelljet, si rritja e nervozizmit, përpara përdorimit të tualetit, “tha McElhanon. “Në mënyrë të ngjashme, pyetjet në lidhje me sjelljet gjatë ngrënies dhe me ushqime specifike mund të zbulojnë shqetësime për mjekët. Pyetje të hapura si: ‘A keni shqetësime se fëmija juaj dhemb barku?’ janë gjithashtu të dobishme.”

Prindërit duhet të regjistrojnë zakonet e fëmijës së tyre dhe t’i raportojnë pediatrit për çdo problem.

“Unë do t’u bëj thirrje prindërve të shkruajnë ankesat, duke u siguruar që të përfshijnë dietën e fëmijës, lëvizjet e zorrëve dhe sjelljet,” tha McElhanon. “Mund të gjendet një model që mund të ndihmojë pediatrin, gastroenterologun ose nutricionistin të përcaktojë një problem të mundshëm.”