Financimi i ri i BE-së për të sjellë një udhëtim më të sigurt dhe më të qetë midis Austrisë dhe Sllovenisë

spot_img

Miliona pasagjerë në Rrjetin Trans-Europian të Transportit (TEN-T) do të përfitojnë nga lidhja rrugore më e sigurt, më e shpejtë dhe më e përshtatshme midis Austrisë dhe Sllovenisë, pasi Banka Evropiane e Investimeve dhe Sllovenia Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) bien dakord për një Kredi 90 milionë euro për shtrirjen dhe përmirësimin e sigurisë së tunelit të Karavankes.

Kredia e BEI-së mori garanci nga Plani i Investimeve për Evropën pasi trajton një pengesë ndërkufitare, një objektiv strategjik i Planit të Investimeve për Evropën në të cilin BEI dhe Komisioni Evropian janë partnerë strategjikë.

Karavanke është një lidhje kyçe tuneli në një autostradë midis Sllovenisë dhe Austrisë, si dhe Evropës Qendrore dhe Juglindore. Projekti është zhvilluar në bashkëpunim me operatorin automobilistik austriak ASFINAG.

Me mbështetjen e EIB, DARS do të zgjerojë tunelin me një tub të ri dhe do të rinovojë tubin ekzistues në përputhje me rregulloret e sigurisë të Bashkimit Evropian për tunelet përgjatë korridorit TEN-T. Një hua e veçantë prej 95 milion € nga EIB do të sigurojë financim për operatorin e autostradës ASFINAG në Austri për të lidhur autostradën ekzistuese në Austri me tunelin e ri, tetë kilometra të gjatë.

Zgjerimi i tunelit Karavanke është një projekt prioritar për Slloveninë dhe BE-në njësoj, pasi lidh korridoret kryesore të Balltikut, Adriatikut dhe Mesdheut TEN-T.

Paolo Gentiloni, Komisioneri Evropian për Ekonominë, tha: “Më pak aksidente, reduktim të emetimeve të karbonit dhe udhëtime më të shkurtra: këto janë përfitimet për evropianët nga financimi prej 90 milionë eurosh nga BE për zgjerimin e tunelit të Karavankes. Ky investim do të forcojë një seksion strategjik të rrjetit të transportit të Evropës, një dëshmi e mëtejshme e angazhimit të BE-së për lëvizshmëri të qëndrueshme.”

Lilyana Pavlova, Zëvendës Presidente e Bankës Evropiane të Investimeve, tha: “Mbështetja e BEI për zgjerimin e tunelit të Karavankes dhe përmirësimet e sigurisë vazhdon një traditë të gjatë të investimeve tona në rrjetet e transportit për evropianët. Tuneli do të krijojë mundësi të reja biznesi në këtë pjesë të BE-së, do të përmirësojë sigurinë rrugore dhe do të reduktojë kohën e udhëtimit për miliona njerëz, veçanërisht gjatë pushimeve verore. Nënshkrimi i sotëm është vetëm më i fundit i një serie dhe bazohet në një partneritet të themeluar dhe të suksesshëm me DARS”

Tomaž Vidic, CEO i DARS, tha: “Me marrëveshjen e sotme prej 90 milionë eurosh, po mbyllim strukturën financiare për tubin lindor të tunelit të Karavankës, për të eliminuar pengesën në trafikun rrugor midis Sllovenisë dhe Austrisë. Ai do të përmirësojë ndjeshëm rrjedhën e trafikut dhe sigurinë e këtij tuneli ndërkufitar, i cili është gjithashtu tuneli rrugor më i gjatë në Slloveni. Projekti është gjithashtu domethënës për zhvillimin e rrjetit gjithëpërfshirës rrugor evropian dhe përmirësimin e lidhjes direkte të dy korridoreve të rrjetit kryesor TEN-T. Dëshiroj të falënderoj kolegët e mi që punuan në projekt dhe Bankën Evropiane të Investimeve, të cilët e njohën rëndësinë e këtij projekti infrastrukturor për Slloveninë dhe Evropën në tërësi.”

Pasi të zgjerohet, tuneli i Karavankes do të zvogëlojë gjasat e aksidenteve të trafikut, si dhe rradhët e automjeteve prej kilometrash në të dy anët e tunelit, duke lejuar lëvizjen më të lehtë të mallrave, shërbimeve dhe njerëzve përgjatë një prej korridoreve kryesore të tranzitit të Evropës. Projekti gjithashtu do të ketë një ndikim pozitiv në mjedis dhe do të reduktojë nivelet e dioksidit të karbonit (CO2) dhe ndotësve (Oksidi i Azotit – NOx, hidrokarburet dhe pluhurat) që emetohen sot nga automjetet në radhë.

Kjo është kredia e dytë nga banka e BE-së për DARS që përfiton nga garancitë e Planit të Investimeve, pas futjes me sukses të sistemit të tarifimit të qarkullimit të lirë për automjetet e rënda.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles