FDA miraton Olumiant për rënien e flokëve nga Alopecia Areata

Cfare eshte Alopecia Areata?

Tek njerëzit me alopecia areata, që shpesh quhet thjesht “alopecia”, sistemi imunitar sulmon folikulat e flokëve, duke shkaktuar inflamacion dhe humbje të flokëve. Për sa kohë që sistemi imunitar vazhdon të sulmojë folikulat, flokët nuk rriten përsëri, sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisë.

Në alopecia areata, shumë njerëz humbasin tufat e flokëve në copa të vogla rrethore rreth madhësisë së një të katërtës. Humbja e flokëve zakonisht fillon papritur dhe njerëzit me këtë sëmundje janë zakonisht të shëndetshëm dhe nuk kanë simptoma të tjera.

Disa njerëz do të vazhdojnë të përjetojnë ripërtëritje të flokëve, ndërsa të tjerë do të shohin shfaqjen e njollave shtesë të zhveshura, ose pjesë të vogla të rënies së flokëve të bashkohen dhe formojnë zona më të mëdha të tullacisë.

Gjendja, dikur relativisht e panjohur, ka qenë në qendër të vëmendjes muajt e fundit. Aktori dhe drejtuesi i talk-show Jada Pinkett Smith zbuloi se ka alopecia dhe kishte bërë zgjedhjen për të rruar kokën. Bashkëshorti i saj, aktori Will Smith, e goditi me shuplakë komedianin Chris Rock në Academy Awards pasi Rock bëri një koment për paraqitjen e zonjës Smith.

Ka disa forma të alopecia areata. Alopecia totalis përfshin humbjen totale të flokëve në kokë, ndërsa alopecia universale shkakton humbje të plotë të flokëve në kokë, fytyrë dhe trup.

Miratimi ndihmon në vërtetimin e alopecia areata si një gjendje e vërtetë mjekësore

Historikisht, kompanitë e sigurimeve e kanë parë humbjen e flokëve si një çështje kozmetike dhe jo mjekësore dhe e kanë përdorur këtë arsye për të mohuar mbulimin për trajtim, thotë Lo Sicco. “Kjo është arsyeja pse ky miratim është kaq i rëndësishëm për këtë popullatë pacientësh – ai ndihmon në vërtetimin e alopecia areata si një gjendje e vërtetë mjekësore,” thotë ajo.

Lo Sicco thekson se vendimi i pacientit nëse do të ndjekë apo jo trajtimin për AA është një zgjedhje personale.

“Shumica e njerëzve që vijnë në klinikë për alopecia areata e tyre janë të interesuar të ndjekin trajtim për t’i rikthyer flokët, por unë kurrë nuk ia bëj presion dikujt trajtimin,” thotë ajo. “Është roli im si klinicist të siguroj informacion në lidhje me zgjedhjet terapeutike për pacientët e mi që të marrin një vendim të informuar në lidhje me opsionet e tyre të trajtimit të AA.”

Baricitinib vepron duke reduktuar inflamacionin

Baricitinib është pjesë e një klase barnash të njohur si frenuesit e Janus kinase (JAK). JAK-të janë enzima që transmetojnë sinjale për proceset qelizore, duke përfshirë përgjigjen imune, duke stimuluar qelizat imune për të prodhuar proteina inflamatore.

Frenuesit JAK ndërpresin transmetimin e sinjaleve dhe zvogëlojnë inflamacionin.

Studiuesit kanë studiuar një numër frenuesish JAK si trajtime për alopecia areata e rëndë, duke përfshirë tofacitinib dhe ruxolitinib Shoqata e Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, i cili e quan këtë një “përparim të madh kërkimor”. Baricitinib është frenuesi i parë JAK që ka marrë miratimin e FDA për alopecia areata e rëndë.

Njerëzit me alopecia areata kanë mundësi të kufizuara trajtimi. Injeksionet steroide në zonat e humbjes së flokëve mund të shtypin sistemin imunitar, në mënyrë që flokët të rriten përsëri. Një terapi tjetër është aplikimi topik i një irrituesi si acidi squarik, i cili krijon a skuqje të ngjashme me dredhkë helm që shtrembëron sulmin e sistemit imunitar në folikulat e flokëve, sipas Yale Medicine.

FDA gjithashtu ka miratuar Baricitinib për të trajtuar njerëzit me RA dhe pacientë të shtruar në spital COVID-19

Baricitinib u miratua nga FDA në 2018 për trajtojnë artritin reumatoid (RA), dhe është përdorur gjithashtu për të trajtuar njerëzit që janë shtruar në spital COVID-19.

Baricitinib iu dha një Autorizimi i përdorimit emergjent (EUA) në nëntor 2020 do të përdoret në kombinim me remdesivir për trajtimin e personave 2 vjeç e lart që janë të shtruar në spital me COVID-19 dhe që kanë nevojë për oksigjen shtesë ose që janë në një ventilator.

Në korrik 2021, ilaçit iu dha një EUA për t’u përdorur si një trajtim i pavarur, dhe në maj 2022, iu dha miratimi i plotë, duke e bërë atë trajtimin e parë imunomodulues që merr Miratimi i FDA.

Efektet anësore të zakonshme dhe paralajmërimet për njerëzit që marrin Baricitinib

Ne te dyja New England Journal of Medicine Studimet, siguria e baricitinib në trajtimin e alopecisë areata ishte në të njëjtin nivel me atë në pacientët që marrin ilaç për artritin reumatoid.

Efektet anësore më të zakonshme të lidhura me baricitinib janë infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, dhimbja e kokës, aknet, kolesterol i larterritje në shënuesit e gjakut të lidhur me muskujt (që mund të tregojnë dëmtim të muskujve), infeksion të traktit urinarngritje të enzimave të mëlçisë, inflamacion i folikulave të flokëve (folikuliti), lodhje, infeksione të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes, të përziera, organe gjenitale infeksionet e majave (infeksionet nga kandida), aneminënumri i ulët i disa llojeve të qelizave të bardha të gjakut (neutropenia), dhimbje barkuherpes (herpes zoster), dhe rritje në peshë.

Ndërsa FDA e ka gjykuar baricitinib si të sigurt dhe efektiv, agjencia kërkon që mjekimi të mbajë një paralajmërim të kutisë së zezë për komplikime të rralla por potencialisht serioze si infeksionet, vdekshmëria, malinjiteti, ngjarjet kryesore të padëshiruara kardiovaskulare dhe tromboza.

Një paralajmërim i kutisë së zezë është paralajmërimi më i rreptë i FDA për barnat dhe pajisjet mjekësore në treg.

Secili pacient duhet të flasë me mjekun e tij për historinë e tij personale dhe familjare të shëndetit dhe faktorët specifikë të rrezikut kur mendon të fillojë baricitinib për AA, thotë Lo Sicco.

Sa do Baricitinib Kostoja?

lista e çmimit të Olumiant është 2,497,20 dollarë për një furnizim 30-ditor me tableta 2 mg, por kostoja aktuale e barit për trajtimin e alopecisë areata do të ndryshojë në varësi të dozës (2 mg ose 4 mg) dhe mbulimit të sigurimit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles