Pirja e duhanit dyfishon rrezikun e zhvillimit të të dy llojeve të dështimit të zemrës

Sipas një studimi të botuar në numrin e qershorit, njerëzit që pinë cigare patën insuficiencë kardiake 2 herë më shumë se sa personat që nuk pinë duhan. Gazeta e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë. Hulumtimi është një nga të parët që vlerësoi pirjen e duhanit në të dy llojet e dështimit të zemrës – fraksioni i reduktuar i nxjerrjes dhe fraksioni i ruajtur i nxjerrjes – dhe zbuloi se pirja e duhanit është një faktor rreziku i rëndësishëm për të dyja.

“Këto gjetje nënvizojnë rëndësinë e parandalimit të pirjes së duhanit në radhë të parë, veçanërisht tek fëmijët dhe të rinjtë.” tha autori i lartë i studimit Kunihiro Matsushita, MD, PhDprofesor i asociuar në departamentin e epidemiologjisë në Shkollën Bloomberg në Baltimore, në një lëshim. “Shpresojmë që rezultatet tona do t’i inkurajojnë duhanpirësit aktualë që ta lënë duhanin më shpejt se sa më vonë, pasi dëmi i pirjes së duhanit mund të zgjasë deri në tre dekada,” tha ai.

Dështimi i zemrës kontribuon në 1 në 8 vdekje

Rreth 6.5 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë dështim të zemrës dhe kjo kontribuon në 1 në 8 vdekje, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Dështimi i zemrës (HF) përshkruan një gjendje ku zemra nuk është në gjendje të pompojë mjaftueshëm gjak për të përmbushur kërkesat e trupit për oksigjen dhe gjak, sipas Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA).

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles