Faktorët e rrezikut të demencës ndryshojnë me moshën

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e demencës ndryshojnë me kalimin e moshës, sipas një studimi që sugjeron se njerëzit mund të kenë nevojë të kujdesen për gjëra të ndryshme ndërsa arrijnë të gjashtëdhjetat dhe të shtatëdhjetat.

Për analizën, studiuesit ekzaminuan të dhënat për 4,899 të rritur pa çmenduri, të cilët ishin pjesë e Studimit të Zemrës në Framingham në moshën 55 vjeç, duke përfshirë 2,386 njerëz që ende nuk kishin çmenduri deri në kohën kur mbushën të tetëdhjetat. Studimi i Framingham filloi në 1948 për të ekzaminuar faktorët e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare gjatë brezave të shumtë.

Në moshën 55 vjeç, njerëzit që kishin diabet kishin më shumë se 4 herë më shumë gjasa të zhvillonin demencë në të ardhmen, duke e bërë këtë parashikuesin më të mirë të rënies njohëse, sipas Rezultatet e studimit të publikuara më 18 maj në Neurologjia. Në këtë moshë, çdo rritje prej 10 pikësh në presionin sistolik të gjakut – “numri kryesor” që tregon se sa presion ushtron gjaku ndaj mureve të arterieve kur zemra rreh – u shoqërua me një rritje afërsisht 12 për qind në rrezikun e ardhshëm të demencës.

Megjithatë, në moshën 65 vjeç, parashikuesi më i madh për zhvillimin e demencës gjatë dekadës së ardhshme nuk ishte diabeti ose presioni i lartë i gjakut. Për këtë grupmoshë, njerëzit që kishin një histori të sëmundjeve kardiovaskulare, duke përjashtuar goditjet në tru, kishin afërsisht dy herë më shumë gjasa të zhvillonin demencë në linjë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles