Ekzaminimet shëndetësore për gratë mbi 50 vjeç

Për shkak se menopauza mund të sjellë shumë ndryshime në trupin tuaj, të 50-at janë një kohë e mirë për t’u konsultuar me mjekun tuaj për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Rreth 70 për qind e njerëzve të moshës 50 deri në 64 vjeç janë diagnostikuar me të paktën një gjendje kronike, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dhe shumë prej tyre kanë dy ose tre kushte. Por kapja e problemeve të mundshme shëndetësore në fillim – kur ato ka të ngjarë të jenë më të trajtueshme – mund të ndihmojë në shpëtimin ose zgjatjen e jetëve.

Por përkundër faktit se ekzaminimet e hershme mund t’i mbajnë njerëzit më të shëndetshëm më gjatë, vetëm rreth një në katër të rritur midis moshës 50 dhe 64 vjeç janë të përditësuar në kontrollet e tyre parandaluese, duke përfshirë imunizimet dhe provimet e shqyrtimit, sipas CDC.

“Gratë duhet të flasin me mjekët e tyre për testet e shqyrtimit që janë më të përshtatshme për to, dhe në shumë raste që do të varen nga historia e tyre familjare, mosha dhe shëndeti i tyre i përgjithshëm,” thotë. JoAnn Manson, MD, profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit. Për shembull, nëse keni koliti ulceroz ose sëmundjen e Crohn-it, mund të keni një rrezik të shtuar për kanceri kolorektal krahasuar me njerëzit që nuk i kanë këto kushte. Ose nëse kanceri i gjirit shfaqet në familjen tuaj, duhet të pyesni mjekun tuaj se kur duhet të kontrolloheni dhe nëse duhet t’i nënshtroheni testit gjenetik.

Për t’u përgatitur për një takim shëndetësor parandalues, CDC rekomandon marrjen e këtyre hapave:

  • Hulumtoni historinë e shëndetit të familjes suaj. Kushtet si kanceri, diabeti dhe sëmundjet e zemrës mund të ndodhin në familje, gjë që mund të rrisë shanset për t’i zhvilluar ato gjithashtu. CDC këshillon të gjithë të pyesin të afërmit e tyre për shëndetin e tyre, duke përfshirë çdo gjendje të re që mund të ketë ndodhur kohët e fundit.
  • Shkruani një listë pyetjesh. A jeni ndjerë më shumë i lodhur ose i shqetësuar se zakonisht? Mos përmendni asnjë simptomë vetëm për plakjen. Në vend të kësaj, bëni një regjistrim të tyre dhe jepini listën mjekut tuaj në takimin tuaj të ardhshëm, thotë CDC. Në këtë mënyrë ju do të mbani mend të adresoni shqetësimet tuaja gjatë takimit tuaj.
  • Mendoni për të ardhmen tuaj. A parashikoni ndonjë problem shëndetësor që mund të bëhet problematik në vitet e ardhshme? (Për shembull, ndoshta jeni nën stres nga puna ose jeni duke shtuar peshë.) Nëse po, tani është koha t’i tregoni mjekut tuaj në mënyrë që të dy të mund të punoni së bashku për të krijuar një plan.

Gjatë vizitës suaj në zyrë, pyesni mjekun tuaj për tetë ekzaminimet e mëposhtme shëndetësore të rekomanduara për gratë mbi 50 vjeç.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles