A mund të ndihmoni një superbakter që të mbajë sekrecionet e hundës?

Edhe pse atletët olimpikë mund të duken të pathyeshëm, edhe një shembull kryesor i fitnesit olimpik si notari Ian “The Thorpedo” Thorpe është në mëshirën e mikrobeve të vogla. Pasi iu nënshtrua një operacioni në shpatull, Thorpe thuhet se ka kontraktuar një infeksion Staphylococcus aureus (MRSA) rezistent ndaj meticilinës potencialisht vdekjeprurëse që do ta pengojë atë të notojë në mënyrë konkurruese në të ardhmen.

MRSA është një lloj rezistent ndaj antibiotikëve i Staphylococcus aureus (S. aureus), një bakter që mund të shkaktojë infeksione të lëkurës dhe indeve të buta. I patrajtuar, MRSA mund të çojë në infeksion të rëndë, koma dhe madje edhe vdekje.

Mësoni cilat hapa të thjeshtë mund të parandalojnë infeksionet MRSA »

Ajo që e bën më të frikshëm infeksionin MRSA të Thorpe është se ai e kontraktoi atë në një spital. Këto baktere mund të rezultojnë elastike edhe në vende që duhet të jenë strehë e sigurt nga infeksionet serioze. Infeksionet e S. aureus janë aq të dredha saqë edhe zakonet në dukje higjienike si përdorimi i dezinfektuesit antibakterial të duarve mund të mos ju mbrojnë. Në një studim të fundit, studiuesit raportuan se disa produkte antibakteriale që përmbajnë kimikatin antimikrobik triclosan mund të rrisin në të vërtetë rrezikun e infeksionit të S. aureus – ose staph.

Zbuloni se çfarë duhet të dijë çdo prind për superbakteret bakteriale »

Ndërsa spitalet janë vende ku shkoni për t’u trajtuar për sëmundje, kini parasysh se shumë baktere dhe viruse të ndryshme kalojnë nëpër spitale çdo ditë në lëkurë dhe në trupat e pacientëve të tjerë.

Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Tre në 10 amerikanë natyrshëm bartin baktere staph në hundët e tyre, ku organizmat qëndrojnë të fjetur nëse nuk kanë mundësinë të hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes një hapjeje – për shembull, një plagë kirurgjikale. Deri në 85 për qind të infeksioneve të stafilokokut shkaktohen nga bakteret e vetë pacientit.

Siguria e kimikateve të ndryshme antimikrobike në sapunë dhe pasta dhëmbësh ka a histori e gjatë dhe e ndërlikuar, veçanërisht në lidhje me kimikatet triklokarban dhe triclosan.

Problemi me këta antimikrobikë është se duke bërë punën e tyre – duke vrarë mikrobet – ata mund të prishin disa sisteme në trupin e njeriut, si sistemi endokrin ose hormonal, duke shkaktuar potencialisht probleme zhvillimi. Është e mundur që këta antimikrobikë po kontribuojnë gjithashtu në përhapjen e shtameve të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve duke vrarë konkurrencën e tyre.

Në një studim të publikuar në fillim të kësaj jave në mBio, Studiuesit nga Universiteti i Miçiganit gjetën triclosan në sekrecionet e hundës së njeriut (snot), i cili mund t’i vendosë njerëzit në një rrezik në rritje të infeksionit të S. aureus. Studiuesit zbuluan se minjtë e ekspozuar ndaj triclosanit janë më të ndjeshëm ndaj kolonizimit të hundës nga S. aureus sesa ata që nuk ishin ekspozuar.

Studiuesit nuk ishin të befasuar kur gjetën triclosan në sekrecionet e hundës së njeriut, sepse studime të tjera kishin gjetur tashmë këtë kimikat në urinën e njeriut, plazmën e gjakut dhe qumështin e gjirit. “Megjithatë ajo që ishte befasuese ishin të dhënat tona që sugjeronin se triclosani mund të jetë duke ndikuar në mikrobet që jetojnë në hundë, veçanërisht S. aureus”, tha bashkëautori i studimit Blaise Boles, Ph.D., një asistent profesor në Universitetin e Miçiganit.

Boles dhe ekipi i tij zbuluan se triclosani mund të nxisë lidhjen e S. aureus me proteinat strehuese që gjenden në hundë – të tilla si kolagjeni, fibronektina dhe keratina – duke ofruar në thelb një shtëpi për infeksionin.

Lexo më shumë: Pse sapunët antibakterial nuk mund të jenë aq të mirë sa reklamohen »

“Kolonizimi i hundës me S. aureus është i rëndësishëm sepse ato [who are] Të kolonizuara në hundë janë në rrezik të shtuar për infeksion”, tha Boles.

Këto gjetje, të kombinuara me kërkimet e kaluara, sugjerojnë që përdorimi i triclosan në produktet e konsumit duhet të rivlerësohet, tha Boles. “Unë personalisht shmang përdorimin e produkteve që përmbajnë triclosan, të tilla si sapunët e duarve, pasi nuk ka asnjë provë që ata bëjnë një punë më të mirë se sapuni dhe uji i zakonshëm,” tha ai. “Disa produkte higjienike mund të përmbajnë komponime që kanë pasoja të padëshiruara.”