A mundet që frenimi i molekulës Rac ta çojë sëmundjen e Crohn në remision? Kështu mendojnë një grup studiuesish holandezë.

Një studim i ri tregon se bllokimi i një molekule sinjalizuese të njohur si Rac mund të parandalojë formimin e lezioneve të reja në zorrët e pacientëve me sëmundjen e Crohn.

Kaushal Parikh, një studiues në Qendrën Mjekësore Universitare Groningen (IMCG) në Holandë, zbuloi se përdorimi i barnave frenuese Rac tashmë në treg mund ta vendosë sëmundjen – një lloj sëmundjeje inflamatore të zorrëve (IBD) – në falje. Vepra e tij u publikua sot në Shkenca.

Studiuesit studiuan indet e zorrëve të njeriut jo të përflakur dhe të përflakur dhe zbuluan se trupat e njerëzve pa inde të zorrëve të përflakur në mënyrë natyrale shtypnin sinjalizimin Rac. Shtypja e Rac ndihmon trupin të mbrohet kundër infeksioneve bakteriale, gjë që mund të shpjegojë pse frenimi i Rac redukton ulcerat dhe inflamacionin. Studiuesit thonë se ilaçet frenuese Rac mund ta detyrojnë sëmundjen në remision.

Mësoni më shumë: Studimi zbulon baktere specifike të zorrëve të përfshira në sëmundjen e Crohn »

Dr. Maikel P. Peppelenbosch, një studiues në Qendrën Mjekësore të Universitetit Erasmus në Roterdam në Holandë, tha se kërkimi tregon se frenimi i moderuar i Rac, ose një molekule tjetër sinjalizuese e njohur si Pak, mund të jetë e dobishme për parandalimin e shpërthimeve ose vënien e pacientëve në falje.

“Idealisht, ne parashikojmë që do t’i sjellim pacientët në remision me terapi konvencionale si steroidet ose ndoshta anti-TNF, dhe më pas do të japim një dozë të ulët të një frenuesi Rac për të ruajtur faljen,” tha Peppelenbosch. Barnat anti-TNF, duke përfshirë Enbrel dhe Humira, përdoren zakonisht për të trajtuar sëmundjet autoimune inflamatore si artriti reumatoid (RA).

Shkencëtarët po kërkojnë të fillojnë një provë klinike njerëzore bazuar në kërkimet e tyre. Peppelenbosch tha, megjithatë, se një trajtim duke përdorur frenuesit Rac ka të ngjarë të jetë i përjetshëm në mënyrë që të mbahet larg sëmundjes së Crohn.

Lajme të ngjashme: Thalidomide mund të vendosë sëmundjen e Crohn të fëmijërisë në falje »

Kim E. Barrett, Ph.D., një profesor në Universitetin e Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në San Diego, tha se studimi shton “një pjesë tjetër në enigmë” se si ndryshimet në sinjalizimin e qelizave, veçanërisht të lidhura me imunitetin, mund të çojnë për sëmundjet inflamatore të zorrëve. Ajo tha se frenuesit Rac tashmë janë duke u studiuar për të trajtuar sëmundjet autoimune si RA.

“Ndërsa kjo [study] tregon premtim, fakti që Rac1 është i përfshirë në shumë procese qelizore nënkupton se mund të jetë e vështirë të synohet ky model për të përmirësuar rezultatet e IBD pa rrezikun e efekteve anësore, “tha ajo.

“Këto janë pra droga ‘Goldilocks’… shumë ose shumë pak dhe nuk ka, apo edhe të kundërtën, efektin e dëshiruar për të rritur imunitetin e lindur,” shtoi ajo. “Kjo do të thotë që do t’ju duhet të merrni dozën ashtu siç duhet, gjë që nuk është domosdoshmërisht e lehtë për t’u arritur në praktikën klinike.”

Lexo më shumë: Pak mukus shtesë mund të trajtojë sëmundjen e Crohn dhe IBS »