Studiuesit ofrojnë më shumë prova se kromozomi Y, i cili përcakton “mashkullueshmërinë” gjenetike, është këtu për të qëndruar.

Burrat mund të marrin frymë të lehtësuar—ata nuk do të zhduken së shpejti. Rezulton se raportet për vdekjen e afërt të kromozomit Y janë ekzagjeruar shumë.

Në fakt, thonë studiuesit, pavarësisht se ka humbur shumë nga gjenet e tij gjatë miliona viteve të evolucionit, kromozomi Y vazhdon sepse është përgjegjës për më shumë sesa thjesht për t’u dhënë meshkujve karakteristikat e tyre seksuale.

Në një artikull të ri të botuar këtë javë në revistë Natyra, studiuesit ofrojnë më shumë prova se ditët e shpërndarjes së gjeneve të kromozomit Y kanë mbaruar.

“Ky dokument na tregon se jo vetëm që kromozomi Y është këtu për të qëndruar, por se duhet ta marrim seriozisht, dhe jo vetëm në traktin riprodhues,” tha autori i studimit David Page, drejtor i Institutit Whitehead, në një deklaratë për shtyp. . “Ka rreth një duzinë gjene të ruajtura në Y që shprehen në qelizat dhe llojet e indeve në të gjithë trupin. Këto janë gjene të përfshira në dekodimin dhe interpretimin e tërësisë së gjenomit. Se sa të përhapura janë efektet e tyre është një pyetje që ne e hapim në fushë dhe nuk mund ta injorojmë më.”

Mësoni më shumë rreth kariotipit për të ekzaminuar kromozomet tuaja »

Tek njerëzit, seksi përcaktohet nga kromozomet X dhe Y. Gratë kanë dy kromozome X, ndërsa burrat kanë një X dhe një Y. Kur gjeni përgjegjës për “mashkullueshmërinë” së bashku me prodhimin e spermës u shfaq për herë të parë në kromozomin Y, rreth 320 milionë vjet më parë, kromozomi X dhe Y kishin të dy të njëjtin grup. prej 600 gjeneve “stërgjyshore”.

Sot, vetëm 19 nga ato gjene origjinale mbeten në kromozomin Y, gjë që është e dukshme nga madhësia e tij shumë më e vogël. Kjo humbje e shpejtë e gjeneve bëri që disa biologë të qelizave të besonin se kromozomi Y do të vazhdonte të tkurej derisa të zhdukej plotësisht. Për krahasim, kromozomi X ka humbur vetëm dy për qind të gjeneve të tij stërgjyshore gjatë historisë.

Megjithatë, sipas studimit të ri, kromozomi Y nuk po ndryshon më me një ritëm kaq të shpejtë, duke humbur vetëm një gjen gjatë 25 milionë viteve të fundit. Studiuesit e zbuluan këtë duke krahasuar kromozomet Y të njerëzve me ato të shimpanzeve dhe majmunëve rezus, si dhe me kromozomet e gjitarëve më të afërt, si marmoset, minjtë, minjtë, demat dhe oposumet.

Lexo më shumë: Çfarë është sindroma Turner? »

Pra, kromozomi Y duket se është këtu për të qëndruar, dhe arsyeja pse, thonë studiuesit, është se shumë nga gjenet stërgjyshore që mbeten në kromozomin Y janë përgjegjës për funksionet e nevojshme që shkojnë përtej përcaktimit të seksit.

“Evolucioni po na tregon se këto gjene janë vërtet të rëndësishme për mbijetesën,” tha Winston Bellott, një shkencëtar kërkimor në Institutin Whitehead dhe autori kryesor i punimit të ri. “Ata janë përzgjedhur dhe pastruar me kalimin e kohës.”

Këto gjene janë të përfshirë në sintezën e proteinave dhe janë aktive në zona përtej traktit riprodhues – në mushkëri, zemër, gjak dhe inde të tjera në të gjithë trupin. Për shkak se këto gjene përdoren për funksione jetësore, mbijetesa e tyre e vazhdueshme ka më shumë gjasa të favorizohet nga evolucioni.

Megjithatë, jo të gjithë janë të bindur se kromozomi Y është jashtë pyllit. “Degradimi Y nuk është qartë një proces linear,” tha profesoresha Jennifer Graves e Institutit La Trobe të Shkencave Molekulare, në një Natyra raport lajmesh. “Fazat e fundit të kalbjes ka të ngjarë të jenë subjekt i luhatjeve të mëdha.” Në fakt, tha ajo, dy lloje minjsh me gjemba në Japoni i kanë hequr tashmë kromozomet e tyre Y – megjithatë meshkujt ende mbijetojnë.

Mësoni më shumë rreth anomalive kromozomale »

Mund të duhen miliona vjet që ne të zbulojmë nëse burrat do të heqin kromozomet e tyre Y plotësisht si minjtë japonezë, por studiuesit besojnë se kromozomi Y ka shumë për të na ofruar në afat të shkurtër.

Nëse kromozomi Y luan një rol në rregullimin e qelizave jashtë traktit riprodhues, është e mundur që qelizat që mbajnë një palë kromozome XY mund të reagojnë ndryshe në rrethana të caktuara sesa ato që mbajnë një palë XX. Kjo potencialisht mund të rezultojë në dallime midis burrave dhe grave si në rezistencën dhe ashpërsinë e sëmundjes.

Ky lloj hulumtimi mjekësor i bazuar në gjini nuk është asgjë e re, por autorët bëjnë thirrje për ta çuar atë në nivelin qelizor.

“Ekziston një nevojë e qartë për të lëvizur përtej një modeli unisex të kërkimit biomjekësor,” tha Page, “që do të thotë se ne duhet të kalojmë përtej një modeli unisex të të kuptuarit dhe trajtimit tonë të sëmundjes.”

Mësoni më shumë: Çfarë është Triploidy? »