Një studim i 1.1 milion burrave suedezë sugjeron se nivelet e stërvitjes dhe IQ luajnë një rol të madh në zhvillimin e demencës së hershme.

Sipas një studim i ri i publikuar në revistën e Universitetit të Oksfordit Truri.

Ekipi hulumtues suedez zbuloi se vetëm, dëmtimi i lehtë njohës katërfishon rrezikun e një adoleshenti për çmenduri të hershme dhe palestër e dobët kontribuon në një rrezik 2.5 herë më të madh.

Megjithëse demenca përfshin shumë sëmundje, Alzheimer është forma më e zakonshme. Sipas Shoqata e Alzheimerit.

Lajme të ngjashme: A mund të parashikojë një test i thjeshtë gjaku Alzheimer? »

Studiuesit në Akademinë Sahlgrenska në Universitetin e Goteborgut ekzaminuan të dhënat nga më shumë se 1.1 milion burra të përfshirë në një studim kombëtar të grupit. Duke filluar nga mosha 18 vjeç, burrat iu nënshtruan provimeve të rregullta për 37 vjet, duke ofruar të dhëna objektive për nivelet e tyre të fitnesit dhe inteligjencës.

Pas përshtatjes për faktorët periferikë si trashëgimia, historia mjekësore dhe statusi social-ekonomik, studiuesit gjetën një lidhje midis moshës, inteligjencës dhe demencës së hershme.

Hulumtimet e mëparshme i bëjnë ekspertët të sigurt se shëndeti i dobët kardiovaskular në pleqëri mund të kontribuojë në zhvillimin e demencës.

“Tani, për herë të parë, ne mund të tregojmë se rreziku i rritur vlen edhe për demencën e hershme dhe pararendësit e saj,” tha studiuesja kryesore Jenny Nyberg në një deklaratë.

Demenca me fillimin e hershëm mund të jetë veçanërisht e vështirë për njerëzit që janë në moshë pune, shpesh me familje për të mbështetur.

“Kjo e bën të rëndësishme fillimin e më shumë kërkimeve se si ushtrimet fizike dhe mendore mund të ndikojnë në prevalencën e llojeve të ndryshme të demencës. Ndoshta stërvitja mund të përdoret si një profilaktik dhe një trajtim për ata që janë në zonën e rrezikut për demencën e hershme, “tha Nyberg.

Mësoni 10 fakte befasuese për sëmundjen e Alzheimerit »

Ndërsa shkaku i demencës së hershme u ka shmangur kryesisht ekspertëve, studimi i ri shton numrin në rritje të provave që lidhin shëndetin kardiovaskular me mbrojtjen e trurit.

“Ne e dinim tashmë se ushtrimet fizike dhe njohëse reduktojnë rrezikun e sëmundjeve neurologjike. Ushtrimi fizik rrit kompleksitetin dhe funksionin e qelizave nervore dhe madje gjenerimin e qelizave të reja nervore në trurin e të rriturve, gjë që forcon funksionet tona mendore dhe fiziologjike, “tha autori i vjetër. Georg Kuhn, një neuroshkencëtar në Universitetin e Goteborgut. “Me fjalë të tjera, fitnesi i mirë kardiovaskular e bën trurin më rezistent ndaj dëmtimeve dhe sëmundjeve.”

Vjeshtën e kaluar, një studim i botuar në revistë Metabolizmi i qelizave identifikoi një proteinë specifike të çliruar gjatë stërvitjes që promovon shëndetin e trurit. Studiuesit e Shkollës Mjekësore të Harvardit thonë se mund të përdoret për të zhvilluar ilaçe për të mbrojtur kundër sëmundjeve neurodegjenerative dhe për të mbrojtur funksionin e trurit tek të moshuarit.

Derisa ato barna të jenë të disponueshme, stërvitja e rregullt dhe sfidimi i trurit tuaj janë mënyrat më të mira për të shmangur rënien mendore. Ngrënia e një diete të ulët në yndyrë dhe kolesterol është treguar gjithashtu se zvogëlon rrezikun e një personi për ngurtësim arterial, i cili gjithashtu është lidhur me një rrezik në rritje të demencës.

Mësoni 10 zakonet e shëndetshme që të gjithë prindërit duhet t’u mësojnë fëmijëve të tyre »