Antibiotikët konsiderohen si gurthemeli i mjekësisë moderne, por përdorimi i tepërt i tyre vazhdon të gjenerojë efekte anësore të padëshiruara.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) nuk janë të njohura historikisht për përdorimin e gjuhës pesimiste, por së fundmi ata kanë dhënë alarmin për pasojat e përdorimit të tepërt të antibiotikëve.

Drejtori i CDC Tom Frieden ka paralajmëruar për “bakteret e makthit”, ato që kanë evoluar mbrojtje kundër antibiotikëve modernë. Kjo çon në shtame që mund të shkaktojnë infeksione fatale.

Ndërsa specialistët po bëjnë hapa për të ruajtur efektivitetin e antibiotikëve dhe për të ngadalësuar infeksionet e mundshme përmes politikave më të mira, përdorimi i tepërt i antibiotikëve vazhdon të ketë pasoja të rënda shëndetësore për SHBA-në dhe në mbarë botën.

Mësoni rreth 10 shpërthimeve më të këqija të sëmundjeve në historinë e SHBA »

Për shkak se shumica e ftohjeve të zakonshme janë virale, përdorimi i antibiotikëve për trajtimin e tyre nuk bën asgjë për të ndaluar infeksionin dhe mund të krijojë efekte anësore të padëshiruara. Megjithatë, studimet kanë treguar se gjysma e antibiotikëve të përshkruar për fëmijët janë për infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes që lidhen me ftohjen e zakonshme.

Një studim i ri i CDC tregon se fëmijët që u jepen antibiotikë për infeksione rutinë të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes janë më të ndjeshëm ndaj shtameve agresive rezistente ndaj antibiotikëve të baktereve të njohura zakonisht si C. ndrysh.

Studimi zbuloi se 71 për qind e fëmijëve që vuajtën C. ndrysh infeksioneve u janë dhënë kurse antibiotikësh për sëmundjet e frymëmarrjes, veshit dhe hundës 12 javë përpara infektimit.

“Kur antibiotikët përshkruhen në mënyrë të gabuar, fëmijët tanë pa nevojë vihen në rrezik për probleme shëndetësore, duke përfshirë C. difficile infeksion dhe infeksione të rrezikshme rezistente ndaj antibiotikëve, “tha Frieden në një deklaratë të fundit.

C. ndrysh, një bakter që gjendet në zorrën e njeriut, mund të shkaktojë diarre të rëndë dhe është përgjegjëse për 250,000 infeksione në pacientët e shtruar në spital dhe 14,000 vdekje çdo vit midis fëmijëve dhe të rriturve.

Një studim i fundit i publikuar në revistë Pediatria tregon se recetat e antibiotikëve për fëmijët janë rritur, por nevojitet vëmendje e vazhdueshme për të reduktuar sasinë e antibiotikëve me spektër të gjerë që u jepen fëmijëve për kushte të caktuara.

Lexoni më shumë rreth përpjekjeve të CDC për të frenuar praktikat e recetës së antibiotikëve »

Zorrët tuaja përmbajnë rreth 100 trilion baktere të llojeve të ndryshme. Ndërsa disa mund të jenë vdekjeprurëse, ekziston një ekuilibër natyral në zorrë që mund të largohet nga antibiotikët. Këto baktere të dobishme, të njohura si flora e zorrëve, mbështesin imunitetin dhe tretjen e duhur.

Antibiotikët agresivë, megjithëse janë të dobishëm nëse keni një infeksion serioz, mund të fshijnë shumë baktere të mira të zorrëve, duke i lënë ato të imunizuara ndaj antibiotikëve të lulëzojnë. Ky është rasti me C. ndrysh infeksionet diarreike.

Shumë njerëz, veçanërisht fëmijët, janë të prekshëm ndaj efekteve anësore të padëshiruara të antibiotikëve të panevojshëm, duke përfshirë ndryshime të qëndrueshme në florën e tyre të zorrëve.

Mësoni 6 fakte befasuese rreth baktereve të zorrëve tuaja »

Bakteret kanë evoluar mbrojtjen kundër antibiotikëve përmes procesit të transferimit horizontal të gjeneve.

Në thelb, bakteret nuk kanë nevojë të riprodhohen për të kaluar mbrojtjen e tyre gjenetike nga antibiotikët. Ata thjesht mund të kalojnë përgjatë këtyre gjeneve te bakteret e tjerë si studentët që kalojnë shënime në një klasë.

Një studim zbuloi që bakteret që kalojnë përmes zorrës së trashë mund të transferojnë gjenet e tyre të rezistencës në forma të tjera të baktereve.

A studim nga Birkbeck, Universiteti i Londrës, i publikuar këtë javë tregon se si bakteret sekretojnë gjenet ndërmjet membranave, duke u dhënë ndoshta shkencëtarëve një të dhënë se si të ndalojnë transferimin e gjeneve.

Lexo më shumë: Antibiotikët agresivë çojnë në baktere më të forta »

Së bashku me C. ndryshCDC po ndjek në mënyrë agresive rastet e gonorresë rezistente ndaj antibiotikëve. Kjo gonorre e patrajtueshme jo vetëm që shkakton dhimbje, por gjithashtu është lidhur me sëmundjet inflamatore të legenit, shtatzëninë ektopike, infertilitetin tubal dhe infeksionet e syve neonatal, ndër kushte të tjera.

Një lloj specifik, Neisseria gonorrhoeae, ka zhvilluar rezistencë ndaj antibiotikëve që përdoren zakonisht për trajtimin e këtyre infeksioneve. Aktualisht, antibiotikët cefalosporinikë janë e vetmja klasë që plotëson standardet e CDC për të luftuar gonorrenë rezistente.

Kërcënimi në zhvillim ka shqetësuar ekspertët dhe tregon se nevojitet një kuptim më i mirë i epidemiologjisë së baktereve.

Në vitin 2012, 334,826 raste të gonorresë u raportuan në SHBA, dhe shumica e infeksioneve të reja ndodhën te njerëzit e moshës 15 deri në 24 vjeç. Sipas CDC-së.

Mësoni si të dalloni gonorrenë dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme të tjera »

Sa më tej përhapet rezistenca ndaj antibiotikëve, aq më shpesh antibiotikët e zakonshëm – duke përfshirë shumë të disponueshëm si gjenerikë – duhet të tërhiqen. Kjo do të thotë se çlirimi i pacientëve nga infeksioni kërkon forma më të gjata dhe më të shtrenjta të terapisë.

Pacienti mesatar që përballet me një infeksion rezistent ndaj antibiotikëve mund të presë një faturë mjekësore midis 18,588 dhe 29,069 dollarë në dollarë 2009, duke arritur në 20 miliardë dollarë kosto të kujdesit shëndetësor çdo vit në SHBA, sipas vlerësimeve nga Aleanca për Përdorimin e Kujdesshëm të Antibiotikëve në Universitetin Tufts.

Në vitin 2000, SHBA humbi 35 miliardë dollarë për shkak të vdekjeve të parakohshme, qëndrimeve në spital dhe pagave të humbura në lidhje me infeksionet rezistente ndaj antibiotikëve, zbuluan studiuesit e Tufts.

Mësoni më shumë se si po blejmë kohë me antibiotikë »