Në këtë Ditë Botërore të Shëndetit, fokusi është te rreziku në rritje i sëmundjeve të transmetuara nga vektorët, të cilat vrasin më shumë se një milion njerëz çdo vit.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), më shumë se gjysma e popullsisë së botës është në rrezik nga sëmundjet e përhapura nga rriqrat, mushkonjat, mizat dhe krijesat e tjera që thithin gjakun (“vektorët”) që transmetojnë mikrobe infektive ndërsa ushqehen me njerëzit. Çdo vit, më shumë se një miliard njerëz infektohen me një sëmundje të transmetuar nga vektori, si malaria, ethet e dengës, sëmundja Lyme dhe ethet e verdha.

7 Prilli është Dita Botërore e Shëndetit 2014 dhe OBSH po rrit ndërgjegjësimin për këto rreziqe me sloganin “Kafshim i vogël, kërcënim i madh“—dhe duke theksuar se këto sëmundje janë tërësisht të parandalueshme.

“Një agjendë globale shëndetësore që i jep përparësi më të lartë kontrollit të vektorëve mund të shpëtojë shumë jetë dhe të shmangë shumë vuajtje. Ndërhyrjet e thjeshta dhe me kosto efektive, si rrjetat e shtratit të trajtuara me insekticide dhe spërkatja në ambiente të mbyllura, kanë shpëtuar tashmë miliona jetë”, tha Dr. Margaret Chan, drejtoresha e përgjithshme e OBSH-së, në një deklaratë. “Askush në shekullin e 21-të nuk duhet të vdesë nga pickimi i një mushkonjë, një mize rëre, një mizë të zezë ose një rriqër.”

Këto sëmundje të transmetuara nga vektorët priren të prekin popullsinë më të varfër në botë, veçanërisht në vendet ku nuk ka qasje të pamjaftueshme për strehim të sigurt, ujë të pijshëm të sigurt dhe kanalizime. Njerëzit që vuajnë nga kequshqyerja dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj shumë prej këtyre sëmundjeve.

Sipas OBSH-së, skistosomiaza, e cila transmetohet nga kërmijtë e ujit, është më e përhapura nga të gjitha sëmundjet e transmetuara nga vektorët. Prek pothuajse 240 milionë njerëz në mbarë botën. Fëmijët që jetojnë pranë ujit josanitar dhe të infektuar janë veçanërisht të prekshëm ndaj kësaj sëmundjeje, e cila shkakton anemi dhe vonesa njohëse ose mësimore. Shistozomiaza mund të kontrollohet përmes trajtimit të rregullt masiv të grupeve në rrezik me një ilaç të sigurt dhe efektiv, si dhe duke përmirësuar aksesin në ujë të pijshëm dhe kanalizime të sigurta.

Brenda 20 viteve të fundit, shumë sëmundje të tjera të transmetuara nga vektorët janë rishfaqur ose janë përhapur në pjesë të reja të botës. Ndryshimet mjedisore, një rritje e madhe në udhëtimet dhe tregtinë ndërkombëtare, ndryshimet në praktikat bujqësore dhe urbanizimi i shpejtë global po shkaktojnë një rritje në numrin dhe gamën e shumë vektorëve dhe po vendosin grupe të reja njerëzish – për shembull, udhëtarë (për biznes ose kënaqësi) -ne rrezik.

Ethet Denge, për shembull, e cila përhapet nga mushkonjat, tani gjendet në 100 vende, duke vënë në rrezik më shumë se 40 për qind të popullsisë së botës. Së fundmi është raportuar në Portugali dhe Florida.

Ndërkohë, Greqia raporton rastet e para të malaries në 40 vjet. Në njoftimin për shtyp të Ditës Botërore të Shëndetit, OBSH tha se këto shpërthime theksojnë nevojën për vigjilencë të vazhdueshme.

“Kontrolli i vektorëve mbetet mjeti më i rëndësishëm në parandalimin e shpërthimeve të sëmundjeve të transmetuara nga vektorët,” tha Dr. Lorenzo Savioli, drejtor i Departamentit të Kontrollit të Sëmundjeve Tropikale të Neglizhuara të OBSH-së. “Rritja e fondeve dhe angazhimi politik nevojiten për të mbështetur mjetet ekzistuese të kontrollit të vektorëve, si dhe ilaçet dhe mjetet diagnostikuese – dhe për të kryer kërkime urgjente të nevojshme.”

Në Ditën Botërore të Shëndetit 2014, OBSH po bën thirrje për një fokus të ripërtërirë në kontrollin e vektorëve dhe sigurimin më të mirë të ujit të sigurt, kanalizimeve dhe higjienës.