Qelizat e bardha të gjakut të quajtura neutrofile tregojnë rrugën drejt një diagnoze të qartë

Të kërkosh një inhalator për të lehtësuar kollitjen dhe frymëmarrjen e lidhur me astmën kronike është e lehtë, por të dish nëse po përdoret për të trajtuar gjendjen e duhur nuk ka qenë aq e thjeshtë. Tani, studiuesit nga Universiteti i Wisconsin kanë gjetur një biomarker që përcakton nëse dikush vuan nga astma apo alergji. Studimi i tyre u publikua sot në Punimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS).

Për të gjetur biomarkerin e lidhur me astmën, studiuesit shikuan sistemin imunitar dhe qelizat e bardha të gjakut të njohura si neutrofile, të cilat lëviznin më ngadalë përgjatë një gradienti kemotaktik te pacientët astmatikë sesa tek pacientët joastmatikë. Kemotaksia është lëvizja e qelizave të shkaktuar nga një stimulues kimik.

Mësoni rreth Alergjive: Llojet, Shkaqet dhe Trajtimet »

Studiuesit ishin disi të befasuar që aktiviteti i neutrofileve ishte kaq i ndryshëm, madje edhe në pacientët me astmë të lehtë. “Inflamacioni neutrofil ka kryesisht [been] e lidhur me pacientët me astmë të rëndë, kështu që ishte interesante të vëzhgohej ky ndryshim në shpejtësinë e kemotaksisë së neutrofileve për pacientët me astmë të lehtë, “tha bashkëautori i studimit Eric Sackmann, një studiues në Universitetin e Wisconsin.

Astma është një sëmundje inflamatore e mushkërive që mund të çojë në shtrëngim të rrugëve të frymëmarrjes dhe vështirësi në frymëmarrje. Tradicionalisht, astma është diagnostikuar duke përcaktuar sasinë e shtrëngimit të rrugëve të frymëmarrjes që ka një pacient. Në vend që të shikohet shtrirja e ngushtimit të rrugëve të frymëmarrjes, një test i kemotaksës neutofile shikon sjelljen e qelizave imune për të dalluar midis pacientëve që kanë astmë dhe atyre që vuajnë nga një alergji si riniti, i cili është një acarim i mukozës në hundë. .

“Në vend që të matim në pikën përfundimtare të këtij procesi, ne shkojmë në rrjedhën e sipërme dhe matim drejtpërdrejt një nga qelizat kryesore inflamatore për të përcaktuar nëse funksioni i qelizave është ndryshuar,” tha Sackmann. “Kjo është një qasje thelbësisht e ndryshme në krahasim me vlerësimin tradicional.”

Mësoni si të shmangni këta shkaktarë të zakonshëm të astmës »

Ndërsa kemotaksia e neutrofileve mund të duket e ndërlikuar, testi është relativisht i thjeshtë: Një pajisje dore ndan neutrofilet nga një mostër gjaku brenda pesë minutave. Pastaj pajisja gjeneron një gradient kimiatraktiv (kimik) nëpër të cilin lëvizin neutrofilet. Neutrofilet që migrojnë ngadalë tregojnë se një pacient ka astmë. Marrja dhe përpunimi tradicional i gjakut i përdorur në teknikat e mëparshme zgjat rreth një orë.

“Studiuesit shpesh kanë numëruar vetëm numrin e neutrofileve ose eozinofileve në gjak … por nuk kanë matur në mënyrë tipike leximet funksionale të tilla si kemotaksia,” tha Sackmann. “Anali i kemotaksisë është më i lehtë për t’u kryer dhe siguron, do të argumentonim, lexime më interesante ndërsa monitorojmë qelizat me kalimin e kohës. Me teknologjinë tonë ne vërtet u përpoqëm të thjeshtojmë shumë të gjithë procesin, në mënyrë që testet të mund të kryhen me kohë të kufizuar të funksionimit të përdoruesit dhe relativisht me forcë.”

Pra, në vend që të prisni për një atak astme, apo edhe një kollë të zgjatur, përcaktimi i rrezikut të astmës mund të jetë i mundur me këtë test të thjeshtë në një pikë gjaku.

Neutrofilet mund të jenë të dobishëm jo vetëm si një biomarker i astmës, por potencialisht si një biomarker për kushte të tjera. Megjithëse kemotaksia neutrofile nuk është hulumtuar plotësisht për sëmundje të tjera, një studim tjetër tregoi se kemotaksia neutrofile ishte e ndryshme në pacientët me djegie të rënda, tha Sackmann.

“[Burns are] qartësisht jo një sëmundje, por më tepër një gjendje klinike; megjithatë, ky dhe studime të tjera në literaturë tregojnë se funksioni i një qelize mund të zbulojë kushtet themelore për pacientët,” tha ai.