Ashtu si një stilolaps Epi për ata që vuajnë nga alergjia, pajisja e re mund t’i shpëtojë jetën një të varurit gjatë një mbidoze.

Me më shumë njerëz në Amerikë që vdesin sot nga mbidoza e drogës sesa nga aksidentet me makinë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) ka miratuar një antidot injektues që mund të ndihmojë në kthimin e një të varur nga buza.

Edhe pse ilaçi, i quajtur Naloxone, përdoret tashmë nga reaguesit e parë, ai kërkon një shiringë dhe pritjen e personelit mjekësor të trajnuar për të mbërritur.

Tani, Naloxone vjen në një pajisje injektuese dore të quajtur Evzio, e ngjashme me një stilolaps Epi që përdoret nga ata që vuajnë nga alergjitë vdekjeprurëse. Kur një kujdestar sheh se një person i dyshuar për mbidozë të heroinës ose ilaçe opioidale me recetë fillon të ndalojë frymëmarrjen, Evzio mund të ndalojë përkohësisht efektet e mbidozës.

Dr. George Fallieras, një mjek i dhomës së urgjencës në Spitalin Good Samaritan në Los Anxhelos, Kaliforni, tha se ai shpesh sheh pacientë që mbidozojnë opiate, duke përfshirë heroinën, Oksikontinën dhe metadonin.

Çfarë ndodh gjatë një mbidoze? »

Ai tha për Healthline se Amerika ka krijuar një “gjeneratë të varurve” dhe se pajisja e re padyshim do të shpëtojë jetë.

Në një deklaratë për mediat të enjten, Komisionerja e FDA-së Margaret A. Hamburg pranoi problemin e tmerrshëm të varësisë ndaj opiateve në vend. Miratimi i shpejtë i Evzio erdhi pas kritikave të rënda ndaj FDA për miratimin e një ilaçi të pastër hidrokodon të quajtur Zohydro ER tetorin e kaluar.

Zohydro ER është një qetësues intensivisht i fuqishëm dhe me çlirim të zgjatur. Ndërsa FDA e miratoi atë vetëm për përdorim në raste ekstreme, kur medikamentet e tjera të dhimbjes nuk kanë arritur të ofrojnë lehtësim, mjekë si Fallieras janë skeptikë dhe paralajmërojnë për potencialin serioz të drogës për abuzim.

“Për më shumë se një dekadë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së ka punuar për të adresuar problemet e rëndësishme të shëndetit publik që lidhen me keqpërdorimin, abuzimin, varësinë dhe mbidozën e analgjezikëve opioidë, ndërsa në të njëjtën kohë punon për të siguruar akses të vazhdueshëm në dhe medikamente të përshtatshme për miliona amerikanë që aktualisht vuajnë nga dhimbja, “tha Hamburgu në deklaratë. “Unë besoj fuqishëm se këto qëllime janë të pajtueshme dhe se veprimet për të adresuar njërën nuk duhet të jenë në kurriz të tjetrit.”

Më shumë se 16,000 njerëz vdesin çdo vit nga mbidoza e opioideve, tha Hamburgu. Por ajo vuri në dukje se FDA ka ndërmarrë hapa për të adresuar problemin, duke përfshirë riklasifikimin e produkteve të hirdokodonit nga substancat e kontrolluara nga klasa 3 në klasën 2, duke i bërë ato më të vështira për t’u marrë.

Dhimbje shpine? Shtatë rregullime të thjeshta »

Naloksoni, përbërësi aktiv në Evzio, është një antagonist opioid. Ajo funksionon duke mbyllur receptorët e opiateve të trurit. Duke vepruar kështu, ilaçi që shkakton mbidozën nuk ka më asnjë efekt.

Por Naloxone funksionon papritur dhe përkohësisht, tha Fallieras. Ai dhe FDA theksuan se një kujdestar do të duhet ende të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor për pacientin.

“Përgjigja është me të vërtetë dramatike dhe mund të jetë pak alarmante,” tha Fallieras për Healthline. “Këta pacientë do të kenë kaluar nga të vrenjtur dhe të pavetëdijshëm, në brenda pak sekondash, sytë e hapur dhe të përkulur përpara.”

Megjithëse Evzio kërkon një recetë, vendosja se kujt t’ia jepet do të duhet të përpunohet, tha Fallieras. “Do të duhej të ishte që anëtarët e familjes, shokët e dhomës, të varurit e tjerë ta përdorin për miqtë e tyre dhe të tjerët.”

Por kushdo që administron Evzio duhet të jetë gati për atë që do të ndodhë më pas. “Shumë janë të lidhur dhe është si t’i hedhësh në tërheqje të menjëhershme,” tha Fallieras. “Ata mund të luftojnë. Ata janë shumë të parehatshëm dhe me dhimbje, por kjo u shpëton jetën.”

Fytyrat e famshme të alkoolizmit »

Fallieras nuk i thyen fjalët kur bëhet fjalë për të folur se pse vendit i duhet një pajisje si Evzio. Ai tha se një lëvizje në vitet 1990 për ta konsideruar dhimbjen “shenjën e pestë jetike” çoi në mbishkrimin e ilaçeve opiate.

“Ne kemi një epidemi të tillë opiate. Kaq shumë të rinj po vdesin nga kjo,” tha Fallerias. “Numrat po rriten në mënyrë eksponenciale.”

Ai e quajti miratimin e Zohydro ER nga FDA “pothuajse kriminale”, duke thënë se “ne tashmë kemi efektivë [pain] medikamente.”

Fallieras tha se shumë pak individë mund të përdorin një ilaç kaq të fuqishëm. Fakti që është i disponueshëm dhe mbart një potencial të tillë për abuzim nëse bie në duart e gabuara është “absurde”, tha ai.

Ai e quajti Vicodin një “ilaç portë” dhe tha se qetësues të tillë nuk duhet të ishin planifikuar kurrë si barna të klasës 3. Ai beson se është një nga shumë faktorë që ka çuar kaq shumë amerikanë në rrugën e varësisë ndaj ilaçeve kundër dhimbjeve.

Fallieras shërben gjithashtu si drejtor mjekësor i Filloni rikuperimin e ri, një program që përdor një “kushëri” të naloksonit të quajtur naltrexone për të trajtuar alkoolistët. Megjithëse naltreksoni është miratuar nga FDA për shumë vite, ai ishte i disponueshëm vetëm në formë pilule dhe duhej të merrej çdo ditë.

Nëpërmjet një partneriteti me një kompani të quajtur BioCorRx, Fallieras jep naltreksoni te pacientët në formë patch. Edhe pse është një antagonist i opiateve, ai është vërtetuar gjithashtu efektiv në trajtimin e alkoolistëve, tha Fallieras.

Programi, i paraqitur në fillim të këtij viti në programin televiziv Mjekët, përfshin stërvitje intensive. Fallieras beson se pacientët kanë një shans më të mirë për të pasur sukses gjatë terapisë sociale nëse kanë një ilaç që ndihmon në lehtësimin e tërheqjeve fizike për një periudhë të gjatë.