Dieta nuk mund të kurojë artritin reumatoid

Ndërsa një dietë e shëndetshme ka një mori përfitimesh të mira për ju, vetëm lëndët ushqyese nuk kanë gjasa të ngadalësojnë përparimin e sëmundjeve reumatike dhe muskuloskeletore (RMDs) si p.sh. osteoartriti dhe artriti reumatoidgjen një përmbledhje të kërkimit shkencor që u botua në RMD Hapur në prill 2022.

Studiuesit, të cilët janë të lidhur me Universitetin e Mançesterit në Angli, shikuan 24 rishikime sistematike që u botuan midis 2013 dhe 2018, si dhe 150 studime të tjera origjinale të publikuara. Gjetjet e tyre sugjerojnë se lëndët ushqyese si vitaminë D, vitaminë Cdhe acidet yndyrore omega-3 – në ushqim ose të marra si suplemente – kanë një ndikim të vogël, por jo klinikisht domethënës në përparimin e RMD, dhe gjithashtu nuk ekzistojnë mjaft studime dietike me cilësi të lartë për të mbështetur një efekt pozitiv.

“Ka shumë arsye të mundshme pse strategjitë dietike deri më tani janë gjetur të jenë joefektive me RMDs,” thotë epidemiologu dhe autori përkatës i studimit. Suzanne Verstappen, PhD, drejtor i përgjegjësisë sociale për Shkollën e Shkencave Biologjike në Universitetin e Mançesterit. “Ndoshta disa strategji dietike kanë një efekt në rezultatet e RMD, por këto ende nuk janë testuar në kërkime me cilësi të lartë – ose strategjitë dietike mund të kenë efekte delikate në rezultatet e RMD që mund të kërkojnë një kohë të gjatë për t’u zhvilluar dhe për këtë arsye janë të vështira për t’u zgjedhur. deri në provat klinike, të cilat zakonisht kanë kohëzgjatje relativisht të shkurtër të ndjekjes.”

Çfarë gjetën studiuesit në lidhje me dietën dhe përparimin e sëmundjes

Në vitin 2018, Liga Evropiane Kundër Reumatizma mblodhi një task forcë ndërkombëtare për të parë ndikimin e mundshëm të dietës, stërvitjes, peshës, konsumit të alkoolit, zakoneve të pirjes së duhanit dhe punës me pagesë në përparimin e sëmundjes – dhe për të zhvilluar rekomandime për mjekët dhe pacientët.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles