Hulumtimet e hershme zbulojnë se analiza e frymëmarrjes mund të eliminojë nevojën për disa teste diagnostikuese për pacientët me sëmundje beninje të mushkërive.

Jo të gjitha lezionet në mushkëri janë kanceroze. Histoplazmoza, e cila është veçanërisht e zakonshme në luginat e lumenjve Ohio dhe Mississippi, është një infeksion që shfaqet me lezione në mushkëri. Megjithëse i ngjan kancerit, në fakt është një çrregullim inflamator dhe rrallëherë është kërcënues për jetën. Për më tepër, kanceret shpesh ngatërrohen me pneumoninë. Ky është pohimi i Michael Bousamra II, MD, një profesor i asociuar dhe kirurg torakal në Qendrën e Kancerit James Graham Brown, Universiteti i Louisville.

Lexo më shumë: Çfarë është Histoplazmoza? »

Pacientët me sëmundje beninje shpesh vijnë me skanime PET pozitive, tha Bousamra për Healthline. “Dhe pasi një pacient ka një skanim pozitiv PET, klinicisti është i detyruar të provojë se nuk është kancer.”

Bousamra dhe kolegët e tij besojnë se kanë gjetur një mënyrë për të lehtësuar barrën fizike dhe financiare të testimit invaziv te pacientët që nuk kanë sëmundje kërcënuese për jetën. Një teknikë e analizës së frymëmarrjes që përdor mikroçipa silikoni të veshura posaçërisht për të mbledhur mostrat e frymëmarrjes së nxjerrë, tregoi një shkallë më të ulët false-pozitive sesa skanimet PET në rastet e testimit.

Sipas një njoftimi për shtyp pas prezantimit të rezultateve të studimit nga Bousamara në Takimin Vjetor të Shoqatës Amerikane për Kirurgjinë Torakale (ATTS) më 29 prill 2014, “Puna e mëparshme kishte identifikuar katër substanca specifike, të njohura si përbërës karbonil, në mostrat e frymëmarrjes si kancer i ngritur. markerët (ECM) që dallojnë pacientët me kancer të mushkërive nga ata me sëmundje beninje. Përbërjet karbonil që gjenden në frymëmarrje mendohet se pasqyrojnë reaksionet kimike që ndodhin në tumoret malinje të mushkërive.

Të ngjashme: Diagnoza e kancerit të mushkërive »

Duke paralajmëruar se analizuesi i frymëmarrjes nuk është një test kontrolli, Bousamara tha se ai përdoret në lidhje me një skanim CT ose CAT. “Pra, ne kemi një skanim CAT që tregon një njollë në mushkëri. Është kancer apo nuk është kancer?”

Sipas Bousamara, në disa raste, mjeku shikon një CT dhe e di se është kancer. “Asnjë sasi e testimit nuk do t’ju mbajë jashtë gjoksit të atij pacienti,” tha ai, duke shpjeguar se ka një grup njerëzish ku diagnoza është vërtet e pasigurt, dhe kjo është ajo ku grupi i tij mendon se analiza e frymëmarrjes mund të ndihmojë. Në fakt, tha ai, kjo ndihmon në dy mënyra.

Nëse një analizë e frymëmarrjes është shumë pozitive (d.m.th., nëse tre nga katër ose të katër shënuesit e kancerit janë pozitivë), atëherë ka shumë të ngjarë të jetë kancer. Në atë nëngrup pacientësh, në vend që të bënte një biopsi të drejtuar nga CT ose një bronkoskopi, klinicisti mund të vazhdonte drejtpërdrejt me operacionin dhe ta hiqte atë nyjë, tha Bousamra, “sepse ajo që ne e quajmë probabiliteti i para-testit që ai të jetë kancer do të ishte shumë. lartë.”

Së dyti, studimi tregoi se analiza e frymëmarrjes ishte gjithmonë pozitive në tumoret e mëdha kanceroze që ishin 3 cm ose më të mëdha. “Pra, nëse keni një tumor që është më i madh se 3 cm dhe fryma është negative, ndoshta mund ta lini të qetë ose ta shikoni atë,” shpjegoi Bousamra. Ai vuri në dukje se një skanim PET është pa ndryshim pozitiv në raste të tilla dhe se një kirurg i kraharorit zakonisht mund të tregojë nëse ka të ngjarë ose jo të jetë beninj. “Nëse do të kishim një analizë negative të frymëmarrjes, mendoj se klinicistët mund të inkurajoheshin që të mos e bënin hapin e tyre të ardhshëm një procedurë biopsie invazive,” tha Bousamra.

Mësoni më shumë: Çfarë është një skanim PET? »

Në gjetjet e hershme për 147 pacientë, analiza e frymëmarrjes ishte shumë më e saktë (75 përqind) sesa PET (38.7 përqind) në identifikimin e atyre që nuk kishin kancer.

Megjithatë, aktualisht, analiza e frymëmarrjes mbetet një mjet rreptësisht hetimor. “Ne nuk po marrim vendime klinike bazuar në të,” paralajmëroi Bousamra. “Ne po mbledhim të dhënat dhe pacientët janë të interesuar të dinë se cila është analiza e frymëmarrjes së tyre. Ne u tregojmë atyre, por gjithashtu i informojmë se kemi më shumë hetime për të bërë.”

Gazeta Bousamra e paraqitur mbi ato gjetje të hershme në takimin e AATS do të botohet më vonë këtë vit në AATS’s Journal of Toracic and Cardiovascular Surgery.

Hapi tjetër do të jetë që studiuesit të grumbullojnë dy deri në tre herë më shumë pacientë në mënyrë që të konfirmojnë rezultatet e tyre origjinale. Ata gjithashtu duhet të kërkojnë për procese të tjera sëmundjesh që mund të prodhojnë të njëjtët shënues të kancerit, por në të vërtetë mund të mos jenë kancer. Ata tashmë kishin filluar ta bënin këtë gjatë testimit fillestar, tha Bousamra. “Ne kemi shikuar pacientët me fibrozë cistike dhe fibrozë pulmonare dhe ata nuk kanë prodhuar të njëjtët shënues të kancerit karbonil. Por, ne duhet ta bëjmë këtë më gjerësisht në mënyrë që të mos mashtrohemi.”

Klinika po regjistron rreth 10 pacientë në javë, kështu që Bousamra pret që ata të jenë në gjendje të ndërtojnë bazën e tyre të të dhënave gjatë vitit të ardhshëm. Pastaj, nëse gjetjet e tyre qëndrojnë, ata do të fillojnë procesin e rishikimit të FDA.

­­­­