Dallimi midis dridhjeve dhe diskinezisë

Dridhjet dhe diskinezia janë të dyja simptoma të sëmundjes së Parkinsonit – dhe megjithëse të dy llojet e lëvizjeve të pavullnetshme ndonjëherë mund të duken të ngjashme, ato trajtohen në mënyra të ndryshme.

Të dy dridhjet dhe diskinezia janë relativisht të zakonshme: Rreth 70 për qind e njerëzve me Parkinson do të përjetojnë dridhje në një kohë gjatë rrjedhës së sëmundjes së tyre, sipas Fondacioni i Parkinsonitdhe një përmbledhje e botuar në vitin 2012 në Journal of Parkinson’s Disease zbuloi se rreth 40 deri në 50 për qind do të përjetojnë diskinezi pas pesë vjetësh nga fillimi i trajtimit.

“Njerëzit shpesh përziejnë dridhjet dhe diskinezia sepse të dyja janë lëvizje shtesë të pavullnetshme”, thotë Todd Herrington, MD, PhD, një neurolog në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe një instruktor në neurologji në Shkollën Mjekësore të Harvardit. Por për të trajtuar më mirë këto simptoma, është e rëndësishme të dini se si të bëni dallimin midis të dyjave.

Cilat janë dridhjet e Parkinsonit?

Një dridhje është një lëvizje ritmike, mbrapa-mbrapa”, thotë Dr. Herrington. Ndërsa shumica e dridhjeve priren të ndodhin në dorë, ai thotë se ato mund të përfshijnë edhe pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë gishtat e mëdhenj, krahët, këmbët ose kokën.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles