Një studim i ri zbulon se duhanpirësit që përpiqen të largojnë këtë zakon kanë sukses duke përdorur cigaret elektronike, duke sugjeruar se e-cigaret mund të jenë një mjet i rëndësishëm në uljen e normave të pirjes së duhanit dhe uljen e vdekjeve dhe sëmundjeve të lidhura me duhanin.

Kritikët e përdorimit të cigareve elektronike si një mjet për të lënë duhanin argumentojnë se cigaret elektronike zëvendësojnë një zakon të keq me një tjetër. Tani një e re studim zbulon se duhanpirësit që përpiqen të lënë duhanin pa ndihmë profesionale kanë 60 për qind më shumë gjasa të raportojnë sukses nëse përdorin cigare elektronike sesa nëse përdorin vetëm vullnetin ose produkte pa recetë (OTC), të tilla si arna ose çamçakëz.

Studimi, i publikuar në Varësia, u krye nga studiues në Kolegjin Universitar të Londrës (UCL). Rezultatet u përshtatën për një gamë të gjerë faktorësh që mund të ndikojnë në suksesin në lënien e duhanit, duke përfshirë moshën, varësinë nga nikotina, përpjekjet e mëparshme për të lënë duhanin dhe nëse lënia ishte graduale ose e papritur.

Lajme të ngjashme: Një paralajmërim i ri në lidhje me cigaret elektronike dhe rrezikun e sulmit në zemër »

Midis 2009 dhe 2014, studiuesit anketuan 5,863 duhanpirës që kishin tentuar të linin duhanin pa ndihmën e ilaçeve me recetë ose mbështetje profesionale. Hulumtimi, i financuar kryesisht nga Cancer Research UK, sugjeron se e-cigaret mund të luajnë një rol pozitiv në uljen e normave të pirjes së duhanit.

Sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve, pirja e duhanit është përgjegjëse për më shumë se 480,000 vdekje në vit në SHBA, duke përfshirë rreth 41,000 vdekje që vijnë nga ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë. Kjo është rreth një në pesë vdekje në vit, ose 1,300 vdekje çdo ditë.

Pirja e duhanit shkakton kancer, sëmundje të zemrës, goditje në tru, sëmundje të mushkërive (përfshirë emfizemën, bronkitin dhe bllokimin kronik të rrugëve të frymëmarrjes) dhe diabetin.

Eksploroni zemrën në 3-D »

Studimi zbuloi se 20 për qind e njerëzve që përpiqeshin të linin duhanin me ndihmën e cigareve elektronike raportuan se kishin ndaluar pirjen e cigareve konvencionale në kohën e sondazhit. Pak më shumë se dhjetë për qind e duhanpirësve që përdornin ndihmesa OTC, të tilla si arna ose çamçakëz zëvendësues të nikotinës, e kishin lënë duhanin; dhe nga ata që përdorin vetëm vullnetin, 15.4 për qind e kishin nisur duhanin.

Autori kryesor i studimit, Jamie Brown, Ph.D., i Departamentit të Psikologjisë Klinike, Edukative dhe Shëndetësore në UCL, tha për Healthline, “Ky studim është vetëm një pjesë e enigmës, por ka arsye për të qenë optimistë me kujdes në lidhje me pozitiven. ndikimi i cigareve elektronike mund të ketë në shëndetin publik.”

Autori i lartë i studimit, profesori Robert West i Departamentit të Epidemiologjisë dhe Shëndetit Publik në UCL, tha në një deklaratë për shtyp, ndërsa cigaret elektronike mund të përmirësojnë ndjeshëm shëndetin publik për shkak të tërheqjes së tyre të përhapur dhe përfitimeve të mëdha shëndetësore që lidhen me ndalimin e pirjes së duhanit, është e rëndësishme të pranohet se “provat më të forta mbeten për përdorimin e shërbimeve të ndalimit të duhanit nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS). NHS është sistemi i kujdesit shëndetësor i financuar nga publiku për Anglinë.

West tha se këto shërbime të NHS pothuajse trefishojnë shanset e një duhanpirësi për të lënë duhanin me sukses krahasuar me përdorimin e tij vetëm ose duke u mbështetur në produktet OTC.

Mësoni më shumë: Këshilla për të lënë duhanin »

Ekipi hulumtues kreu një sondazh të mëparshëm, i cili zbuloi se shumica e përdorimit të cigareve elektronike përfshin produkte “cigalike” të gjeneratës së parë, në vend të atyre të gjeneratës së dytë që përdorin fishekë të rimbushshme dhe ofrojnë një zgjedhje më të gjerë të përqendrimeve dhe shijeve të nikotinës.

Brown tha në deklaratën për shtyp se studiuesit do të vazhdojnë të monitorojnë shkallët e suksesit tek njerëzit që përdorin cigare elektronike për të ndaluar pirjen e duhanit për të parë nëse ka përmirësime ndërsa pajisjet bëhen më të avancuara.

West shtoi, “Nuk është e qartë nëse përdorimi afatgjatë i cigareve elektronike mbart rreziqe për shëndetin, por nga ajo që dihet për përmbajtjen e avullit, këto do të jenë shumë më pak sesa nga pirja e duhanit”.

Duke pranuar se disa ekspertë të shëndetit publik kanë shprehur shqetësimin se përdorimi i gjerë i cigareve elektronike mund të “ri-normalizojë” pirjen e duhanit, studiuesit thanë se nuk shohin asnjë provë për këtë dhe po e ndjekin atë shumë nga afër. “Përqindjet e pirjes së duhanit në Angli janë në rënie, ritmet e lënies së duhanit janë në rritje dhe përdorimi i rregullt i cigareve elektronike mes duhanpirësve nuk është i papërfillshëm”, thanë studiuesit.