Ekspertët thonë se rekomandimet e piramidës ushqimore mund të jenë të vjetruara, sepse mënyra e jetesës për njerëzit në Shtetet e Bashkuara ka ndryshuar me kalimin e viteve.

Shumëllojshmëria mund të jetë erëza e jetës, por një raport i ri sugjeron se dietat që promovojnë një sërë zgjedhjesh të përgjithshme ushqimore në vend që të fokusohen në një rrjedhë të qëndrueshme të ushqimeve të shëndetshme japin rezultate të buta.

“Piramida ushqimore” e njohur e Departamentit Amerikan të Bujqësisë dhe pasardhësi i saj, MyPlate, inkurajojnë amerikanët të hanë një dietë të larmishme me fruta, perime, drithëra dhe proteina.

“Synoni për një shumëllojshmëri ushqimesh dhe pijesh nga secili grup ushqimor dhe kufizoni yndyrat e ngopura, natriumin dhe sheqernat e shtuara,” këshillon Zgjidhni MyPlate faqe interneti.

Sidoqoftë, një përmbledhje e hulumtimit nga Shoqata Amerikane e Zemrës kundërshton atë këshillë.

“Ngrënia e një diete më të larmishme mund të lidhet me ngrënien e një shumëllojshmërie më të madhe të ushqimeve të shëndetshme dhe të pashëndetshme,” tha Marcia C. de Oliveira Otto, PhD, autorja kryesore e shkencës. deklaratë botuar në revistën Circulation. “Të kombinuara, një model i tillë ushqimi mund të çojë në rritjen e konsumit të ushqimit dhe obezitetit.”

Studiuesit shikuan studimet e dietave të publikuara midis 2000 dhe 2017 dhe arritën në përfundimin se nuk kishte asnjë provë që diversiteti dietik promovon peshë të shëndetshme ose ushqim optimal.

Në fakt, mbushja e pjatës tuaj me një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh mund të vonojë ndjenjën e ngopjes. Darka e Falenderimeve është një shembull i mirë.

“Pakat e vogla të ushqimeve të pashëndetshme i zhvendosin ushqimet e shëndetshme në pjatë”, tha Otto për Healthline.

Disa studime madje sugjerojnë se diversiteti më i madh dietik lidhet me konsumimin e më shumë kalorive, modele të këqija të të ushqyerit dhe shtim në peshë tek të rriturit.

Në vend që të zgjedhin ushqime të shëndetshme si frutat dhe perimet në vend të opsioneve jo të shëndetshme, shumë njerëz thjesht hanë të dyja, duke konsumuar kalori të tepërta në proces.

“Nuk është se një dietë e larmishme është e keqe për ju, por ne duhet t’i kushtojmë vëmendje vendimeve që po marrim,” tha Otto.

“Zgjedhja e një sërë ushqimesh të shëndetshme, që i përshtaten buxhetit ose shijes së dikujt, dhe qëndrimi me to është potencialisht më i mirë për t’i ndihmuar njerëzit të mbajnë një peshë të shëndetshme sesa zgjedhja e një gamë më të madhe ushqimesh që mund të përfshijnë artikuj më pak të shëndetshëm, të tilla si donuts, patate të skuqura, patate të skuqura. , dhe cheeseburgers, edhe në moderim, “tha Otto.

Teoria e larmishme e dietës daton në vitet 1970.

“Ne të gjithë e dimë se më shumë diversitet në dietë shoqërohet me marrjen e duhur të lëndëve ushqyese,” tha Otto.

Megjithatë, ajo vëren, “Ne kemi kaluar nga kequshqyerja në mbiushqyerje.”

Pasja e karbohidrateve si themeli i piramidës ushqimore kishte kuptim kur qëllimi ishte të siguronte energji për njerëzit që i kalonin ditët e tyre duke punuar me punë fizike, thotë Otto.

Megjithatë, sot, shumë amerikanë janë të ulur, si në punë ashtu edhe në shtëpi.

“Me evoluimin e stilit të jetesës, u bë e qartë se të kesh karbohidrate në bazë nuk ishte një ide e mirë,” tha ajo.

“Një dietë e larmishme mbetet e rëndësishme, veçanërisht nëse përfshin një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh dhe proteina bimore,” theksoi Otto. “Në të njëjtën kohë, duhet të jemi të kujdesshëm që të mos hamë një shumëllojshmëri ushqimesh jo të shëndetshme. Shtohet lehtësisht shumë.”

Ajo thotë se mund të minimizojë ose tejkalojë çdo përfitim që rrjedh nga pjesa më e shëndetshme e dietës.

Përballë epidemisë aktuale të obezitetit në Shtetet e Bashkuara, autorët e studimit thonë se rekomandimet dietike duhet të theksojnë konsumin e ushqimeve bimore, si frutat, perimet, fasulet dhe drithërat, si dhe produktet e qumështit me pak yndyrë, vajrat vegjetale jotropikale. , arra, shpendë dhe peshk.

Konsumi i mishit të kuq, ëmbëlsirave dhe pijeve me sheqer duhet të kufizohet rreptësisht.

Shembujt përfshijnë Rekomandimet dietike të Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe Qasje dietike për të ndalur dietën e hipertensionit (DASH)..

Barry Sears, PhD, autor i “Dieta e zonësseria e librave, tha për Healthline: “Mënyra e vetme për të trajtuar obezitetin është të hani më pak kalori, por në të njëjtën kohë të konsumoni nivele adekuate të lëndëve ushqyese thelbësore pa qenë të uritur apo të lodhur. Nëse jeni të uritur ose të lodhur, do të hani më shumë snack, si dhe më shumë kalori.”

Sears e përkufizon një dietë të shëndetshme si ngrënia e vakteve me aq shumë proteina me pak yndyrë sa “mund të futesh në pëllëmbën e dorës”.

Ai rekomandon gjithashtu tetë porcione ditore me perime, jo më shumë se dy racione fruta dhe një ose më pak racione bukë ose niseshte në ditë.

Vaji i ullirit ose arrat duhet të zëvendësohen me vajrat bimore, shton ai.

“Jo shumë diversitet, por do të humbni yndyrën e tepërt, do të keni më pak gjasa të zhvilloni sëmundje të zemrës dhe do të jetoni më gjatë,” tha Sears. “Sigurisht, në të njëjtën kohë, ju do ta vini jashtë biznesit industrinë e ushqimit të përpunuar.”