Biopsia e lëngshme punon për zbulimin e hershëm të kancerit të mushkërive

“Dy vjet më parë, kjo ishte një ëndërr,” thotë autori kryesor i studimit të ri. Geoffrey R. Oxnard, MD, të Institutit të Kancerit Dana-Farber. “Sot kemi të dhëna për të treguar se është vërtet e mundur të gjesh kancer në gjak. Mendoj se ky është një hap i madh përpara. Do të duhet pak kohë, por është në rrugë të mbarë.”

LIDHUR: Biopsi të lëngshme: Çfarë duhet të dinë pacientët me kancer të mushkërive

Kanceri i mushkërive: Përpjekjet e mëparshme për të kontrolluar ishin problematike

Njerëzit që pinë duhan, janë ish-duhanpirës ose njerëz që kanë punuar në industri të caktuara me ndotës të rrugëve të frymëmarrjes dihet se janë në rrezik më të lartë për kancer të mushkërive.

Në vitet e fundit, organizata të tilla si Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA ka rekomanduar që njerëzit me rrezik të lartë për kancer të mushkërive i nënshtrohen dozave të ulëta tomografia e kompjuterizuar Ekzaminimi (CT me dozë të ulët) në baza të rregullta për të kërkuar indikacione të hershme të kancerit.

Por skrining CT me dozë të ulët nuk është përdorur gjerësisht, sipas një studimi, u prezantua edhe në mbledhjen e ASCO, nga studiues në Universitetin e Louisville në Kentaki. Ata e gjetën atë më pak se 2 për qind e individëve të kualifikuar i nënshtrohen ekzaminimit CT me dozë të ulët.

Një test gjaku do të ishte më i lehtë për t’u zbatuar dhe më pak i kushtueshëm, thotë Dr. Oxnard.

LIDHUR: Rreziku i kancerit të mushkërive: A duhet të kontrolloheni?

Studimi gjeti prova të forta të suksesit për biopsi të lëngshme dhe zbulim të hershëm

Oxnard dhe kolegët e tij ekzaminuan të dhënat nga një studim vëzhgues i njohur si Atlasi i Gjenomit pa Qeliza Qarkulluese (CCGA). Studimi CCGA përfshin më shumë se 12,000 pjesëmarrës (rreth 70 për qind e të cilëve kanë kancer të mushkërive) në 141 vende në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.

Në analizën e paraqitur të shtunën, studiuesit raportuan për teste – ose analiza – që kapin ADN-në pa qeliza në gjak. ADN-ja pa qeliza është material gjenetik që mund të përdoret për të kërkuar karakteristikat përcaktuese të kancerit, të tilla si mutacionet gjenetike ose epigjenetike.

Studiuesit analizuan mostrat e gjakut nga 749 njerëz pa kancer dhe 878 njerëz me kancer të sapo diagnostikuar dhe të patrajtuar, duke përfshirë 127 njerëz me kancer të mushkërive në fazat që variojnë nga hershme në të avancuara.

Ata testuan tre analiza të ndryshme në mostra. Një analizë, e quajtur sekuenca bisulfite e gjenomit të plotë (WGBS), zbuloi 41 për qind të kancereve të mushkërive në fazën e hershme dhe 89 për qind të kancereve të fazës së vonë.

Një test tjetër, i quajtur sekuenca e gjenomit të plotë (WGS), prodhoi shkallë të ngjashme zbulimi: 38 për qind të kancereve të mushkërive në fazat e hershme dhe 87 për qind të kancereve në fazën e vonë.

Një analizë e tretë, e quajtur sekuenca e synuar për të zbuluar mutacionet e patrashëguara, zbuloi 51 për qind të kancereve të mushkërive në fazat e hershme dhe 89 për qind të kancereve të fazës së vonë.

“Përafërsisht gjysma e [early-stage] Kanceret e mushkërive zbulohen dhe afërsisht 90 për qind e kancereve të avancuara të mushkërive zbulohen në gjak”, thotë Oxnard. “Këto rezultate mbështesin premtimin e testit.”

A do të bëjë analizat e gjakut CT Screening Trump?

Të tre testet zbuluan kancer të mushkërive me një shkallë të ulët të rezultateve false. Një pozitiv i rremë do të thotë që një test tregon kancer kur në të vërtetë nuk ka kancer të pranishëm. Por studimi zbuloi se testet zbuluan disa mutacione që rrjedhin nga qelizat e bardha të gjakut që janë të lidhura me plakjen, por nuk janë nga tumoret.

“Ajo ndot ADN-në dhe të bën të mendosh se ekziston kanceri”, thotë ai. Këto lloje mutacionesh do të duhet të konsiderohen si testet e biopsisë së lëngshme janë të zhvilluara, thotë Oxnard. Duke filtruar “zhurmën” nga qelizat e bardha të gjakut, “ju mund të ndrydhni shkallën e rreme pozitive në intervalin prej rreth 2 për qind”.

Ndonëse nuk është ende e mundur të krahasohet depistimi i biopsisë së lëngshme me ekzaminimin CT me dozë të ulët, skriningu CT gjithashtu ndonjëherë mund të prodhojë rezultate false duke identifikuar lezione të mushkërive që rezultojnë të jenë jo kanceroze. Por, thotë Oxnard, një biopsi e lëngshme “është shumë specifike për gjetjen e kancerit”.

LIDHUR: Testet e shqyrtimit të kancerit mund t’i ndihmojnë mjekët të gjejnë kancerin më herët

Biopsitë e lëngshme mund të thjeshtojnë shqyrtimin e kancerit në të ardhmen

Rezultatet e studimit do të verifikohen si pjesë e projektit të vazhdueshëm CCGA dhe kërkimet e ardhshme mbi testet do të përfshijnë një numër më të madh pacientësh. Përfundimisht, njohuritë e mbledhura nga testimi mund të çojnë në qasje të automatizuara për të përmirësuar saktësinë e testimit të biopsisë së lëngshme.

Një test gjaku për të zbuluar kancerin e mushkërive në fazën e hershme do të ishte veçanërisht i dobishëm në pjesë të botës ku njerëzit nuk kanë qasje në ekzaminimin CT me dozë të ulët.

“Ky është një hap i parë i rëndësishëm drejt një mënyre të hershme për të zbuluar kancerin e mushkërive në fazat e tij më të hershme dhe shpresojmë më të shërueshme,” thotë David Graham, MD, drejtor mjekësor i Institutit të Kancerit Levine në Charlotte, Karolina e Veriut, i cili nuk ishte. të përfshirë në studim. “Ne mund të shohim lehtësisht një ditë ku njerëzit mund të kontrollohen për kancerin e mushkërive, dhe ndoshta kancere të tjera, duke shkuar te mjeku për një gjakmarrje të thjeshtë.”

LIDHUR: Kanceri i mushkërive: A ju kontrollon mjeku juaj për trajtimin më të mirë?

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles