Befasimi i një shoku me një tekst ose shënim mund t’ua bëjë ditën

Për shumë prej nesh, distancimi social pandemik është shndërruar gradualisht në një lloj tjetër (dhe më pak të shëndetshëm) të “distancimit social” – në të cilin ne kemi pak ose aspak kontakt me shumë njerëz që dikur i konsideronim miq të ngushtë. Nëse jeni gati të rilidheni, por nuk jeni plotësisht të sigurt se si do të merret mesazhi ose telefonata juaj, një studim i ri ka disa lajme të mira për ju: ndoshta do ta bëjë mikun tuaj më të lumtur sesa mund ta imagjinoni.

Hulumtimi, botuar në Gazeta e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale (PDF) dhe diskutuar në një artikull nga Shoqata Psikologjike Amerikane (APA) më 11 korrikzbuloi se njerëzit vazhdimisht e nënvlerësonin se sa shumë të tjerët në rrethin e tyre shoqëror mund ta vlerësonin një telefonatë, mesazh ose email të papritur vetëm për të përshëndetur – dhe sa më i befasuar ishte personi kur dëgjonte nga shoku, aq më shumë e vlerësonin.

“Njerëzit janë në thelb qenie shoqërore dhe kënaqen të lidhen me të tjerët,” autori kryesor Peggy Liu, PhD, i Universitetit të Pitsburgut, tha në artikullin e APA për punimin kërkimor. “Ka shumë kërkime që tregojnë se mbajtja e lidhjeve sociale është e mirë për shëndetin tonë mendor dhe fizik. Megjithatë, përkundër rëndësisë dhe kënaqësisë së lidhjes sociale, hulumtimi ynë sugjeron që njerëzit nënvlerësojnë në mënyrë të konsiderueshme se sa shumë do të vlerësojnë të tjerët të afrohen.”

Një Pandemi e Vetmisë

Më shumë se një e treta e amerikanëve – rreth 36 për qind – raportuan se ndjenin “vetmi serioze” gjatë pandemisë, sipas një Raporti i Harvardit. Mungesa e lidhjes sociale, apo vetmia, jo vetëm që ndikon negativisht në cilësinë e jetës, por gjithashtu është lidhur me depresionin, ankthin, abuzimin me substancat, obezitetin, sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru. Instituti Kombëtar i Plakjes.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles