BE shpall pasaportat e vaksinave – BE nuk pranon kineze, Kina nuk pranon vaksina jo-kineze

spot_img

Komisioni Evropian njoftoi sot krijimin e një Certifikate të Gjelbër Dixhitale për të lehtësuar lëvizjen e lirë të sigurt brenda BE-së gjatë pandemisë COVID-19.

Certifikata Dixhitale e Gjelbër do të jetë prova që një person është vaksinuar kundër COVID-19, ka marrë një rezultat negativ të testit ose është shëruar nga COVID-19.

Do të jetë në dispozicion, pa pagesë, në format dixhital ose letre. Ai do të përfshijë një kod QR për të garantuar sigurinë dhe origjinalitetin e certifikatës.

Komisioni do të ndërtojë një portë për të siguruar që të gjitha certifikatat mund të verifikohen në të gjithë BE-në dhe do të mbështesë Shtetet Anëtare në zbatimin teknik të certifikatave. Shtetet anëtare mbeten përgjegjëse për të vendosur se cilat kufizime të shëndetit publik mund të hiqen për udhëtarët, por do të duhet t’i zbatojnë këto përjashtime në të njëjtën mënyrë për udhëtarët që mbajnë një Certifikatë Dixhitale të Gjelbër.

Certifikata e Gjelbër Dixhitale do të mbulojë tre lloje certifikatash

  • çertifikatat e vaksinimit,
  • certifikatat e testit (test NAAT/RT-PCR ose një test i shpejtë antigjen), dhe
  • certifikata për personat që janë shëruar nga COVID-19.

Komisioni do të ndërtojë një portë dhe do të mbështesë Shtetet Anëtare për të zhvilluar softuer që autoritetet mund ta përdorin për të verifikuar të gjitha nënshkrimet e certifikatave në të gjithë BE-në. Asnjë e dhënë personale e mbajtësve të certifikatës nuk kalon nëpër portë ose nuk ruhet nga shteti anëtar verifikues.

Të gjithë njerëzit – të vaksinuar dhe jo të vaksinuar – duhet të përfitojnë nga një Certifikatë Dixhitale e Gjelbër kur udhëtojnë në BE. Për të parandaluar diskriminimin ndaj individëve që nuk janë vaksinuar, Komisioni propozon krijimin jo vetëm të një certifikate vaksinimi të ndërveprueshme, por edhe të çertifikatave dhe certifikatave të testit COVID-19 për personat që janë shëruar nga COVID-19.

Certifikata e Gjelbër Dixhitale do të jetë e vlefshme në të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së dhe të hapur për Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia si dhe Zvicra. Certifikata Dixhitale e Gjelbër duhet t’u lëshohet qytetarëve të BE-së dhe anëtarëve të familjeve të tyre, pavarësisht nga kombësia e tyre. Ai gjithashtu duhet të lëshohet për shtetasit jo-BE që banojnë në BE dhe për vizitorët që kanë të drejtë të udhëtojnë në shtetet e tjera anëtare.

Sistemi i Certifikatave Dixhitale të Gjelbër është masë e përkohshme. Ai do të pezullohet sapo Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ta deklarojë fundi i emergjencës shëndetësore ndërkombëtare COVID-19.

A mund të sakrifikojë turizmi evropian duke mos lejuar udhëtarët nga Kina?

Në bazë të mbarë BE-së, leja shëndetësore do të jetë e vlefshme vetëm për Vaksinat e miratuara nga EMApor shtetet anëtare individuale mund të devijojnë dhe të pranojnë vaksina të tjera.

Hungaria, Republika Çeke dhe Sllovakia janë të gjithë duke përdorur, ose planifikojnë të përdorin, Vaksinat kineze dhe rusetë cilat aktualisht nuk janë të miratuara nga Agjencia Evropiane e Barnave – EMA.

Pavarësisht pandemisë, Kina është ende tregu numër një burim për turizmin ndërkombëtar. Vetëm Spanja tërhoqi pothuajse 700,000 kinezë në vitin 2019.

Kina do të lejojë vetëm vizitorët që kanë pasur një vaksinë të prodhuar në Kinë

Në kundërshtim me vendimin e BE-së për të mos lejuar udhëtarët që kanë pasur vaksina të prodhuara nga Kina, Kina po rifillon përpunimin e vizave për të huajt nga dhjetëra vende, por vetëm nëse ata janë vaksinuar kundër Covid-19 me një vaksinë të prodhuar në Kinë. Njoftimet e bëra nga ambasadat kineze në rreth 20 vende këtë javë ndryshojnë pak për secilin vend, por kryesisht premtojnë një rikthim në përpunimin e vizave para pandemisë për disa grupe, në mënyrë që të rifillojnë “shkëmbimet njerëz me njerëz në mënyrë të rregullt”. raporton The Guardian.

Në Europë; Bjellorusia, Hungaria, Mali i Zi, Turqia dhe Serbia autorizoi përdorimin e vaksinave kineze. Tajlanda, Malajzia, Laosi, Filipinet janë disa nga vendet në Azi që do të marrin vaksinat kineze, sipas CGTN.

Më shumë se 60 vende kanë autorizuar përdorimin e vaksinave kineze. Kina ka dhuruar ose po dhuron vaksina kundër COVID-19 në 69 vende në zhvillim në nevojë urgjente dhe po eksporton vaksina në 43 vende.

“Unë besoj se përfundimisht si BE ashtu edhe Kina do të lehtësojnë rregullat e tyre të vaksinave. Prodhuesit kinezë të vaksinave COVID-19 do të jenë në gjendje të marrin autorizim nga EMA dhe Kina gjithashtu do të lejojë udhëtarët që kanë pasur vaksina që janë pranuar të sigurta për t’u përdorur nga OBSH”, thotë. Ozgur Tore, kryeredaktor i ftnnews.com

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles