BE rihapet për udhëtarët ndërkombëtarë

spot_img

Bashkimi Evropian rihapi kufijtë e tij sot për vizitorët nga 15 vende, duke përjashtuar Shtetet e Bashkuara, Rusinë dhe Brazilin, Turqinë dhe shumë vende evropiane lehtësuan më tej kufizimet e pandemisë.

Si SHBA ashtu edhe Rusia janë jashtë listës për shkak të rritjes së shkallës së infeksionit Covid-19. Evropa që tërheq rreth 15 milionë udhëtarë amerikanë çdo vit është larguar. Ata aktualisht nuk lejohen të hyjnë në vendet evropiane.

Që nga 1 korriku, shtetet anëtare duhet të fillojnë të heqin kufizimet e udhëtimit në kufijtë e jashtëm për banorët e vendeve të treta në vijim:

Algjeria, Australia, Kanadaja, Gjeorgjia, Japonia, Mali i Zi, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Serbia, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai.

Kina është gjithashtu në listë vetëm nëse Kina reagon.

Banorët e Andorrës, Monakos, San Marinos dhe Vatikanit duhet të konsiderohen si banorë të BE-së për qëllimin e këtij rekomandimi.

Kriteret për të përcaktuar vendet e treta për të cilat duhet të hiqet kufizimi aktual i udhëtimit mbulojnë veçanërisht situatën epidemiologjike dhe masat e kontrollit, duke përfshirë distancën fizike, si dhe konsideratat ekonomike dhe sociale. Ato aplikohen në mënyrë kumulative.

Në lidhje me situata epidemiologjikevendet e treta të listuara duhet të plotësojnë kriteret e mëposhtme, në veçanti:

  • numri i rasteve të reja me COVID-19 gjatë 14 ditëve të fundit dhe për 100 000 banorë afër ose nën mesataren e BE-së (siç ishte më 15 qershor 2020)
  • trend stabil ose në rënie i rasteve të reja gjatë kësaj periudhe në krahasim me 14 ditët e mëparshme
  • reagimi i përgjithshëm ndaj COVID-19 duke marrë parasysh informacionin e disponueshëm, duke përfshirë aspekte të tilla si testimi, mbikëqyrja, gjurmimi i kontakteve, kontrolli, trajtimi dhe raportimi, si dhe besueshmëria e informacionit dhe, nëse është e nevojshme, rezultati mesatar total për Shëndetin Ndërkombëtar Rregulloret (IHR). Duhet të merret parasysh edhe informacioni i dhënë nga delegacionet e BE-së për këto aspekte.

Reciprociteti gjithashtu duhet të merret parasysh rregullisht dhe rast pas rasti.

Për vendet ku vazhdojnë të zbatohen kufizimet e udhëtimitnë vijim kategoritë e njerëzve duhet të përjashtohen nga kufizimet:

  • Qytetarët e BE-së dhe anëtarët e familjeve të tyre
  • banorët afatgjatë të BE-së dhe anëtarët e familjeve të tyre
  • udhëtarët me një funksion ose nevojë thelbësore, siç është renditur në Rekomandim.

Në këtë rekomandim marrin pjesë edhe vendet e asociuara të Shengenit (Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia, Zvicra).

Rekomandimi i Këshillit Evropian nuk është një instrument ligjërisht i detyrueshëm. Autoritetet e shteteve anëtare mbeten përgjegjëse për zbatimin e përmbajtjes së rekomandimit. Ata, në transparencë të plotë, mund të heqin vetëm kufizimet progresive të udhëtimit drejt vendeve të listuara.

Një Shtet Anëtar nuk duhet të vendosë të heqë kufizimet e udhëtimit për vendet e treta jo të listuara përpara se kjo të vendoset në mënyrë të koordinuar.

Lista e vendeve të sigurta do të rishikohet çdo dy javë për të pasqyruar realitetet në ndryshim të shpërthimeve të koronavirusit në kombe individuale.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles