Artriti i lidhur me abuzimin në fëmijëri

Efektet e qëndrueshme të abuzimit të fëmijëve mund të jenë më të përhapura se sa mendohej fillimisht. Një e re studim, botuar më 17 tetor 2018, në revistë Kujdesi dhe Kërkimi i Artrititka treguar një lidhje të rëndësishme midis abuzimit të fëmijëve – fizik, emocional dhe seksual – dhe një rrezik në rritje në zhvillim osteoartriti (OA) si i rritur. (OA, e cila zhvillohet me kalimin e kohës, është një nga gjendjet kronike më të zakonshme në mbarë botën.) “Ne jemi mjaft të sigurt se këto efekte lidhen me osteoartriti vetëm, dhe jo për artrit rheumatoid”, thotë Elizabeth Badley, PhD, autori kryesor i studimit, në Institutin Kërkimor Krembil, pjesë e Rrjetit Shëndetësor Universitar në Toronto, Kanada.

Të lidhura: Artriti reumatoid kundrejt dhimbjeve të kyçeve të osteoartritit

Anketa shkencore sugjeron që abuzimi në fëmijëri dyfishon rrezikun

Është e njohur se abuzimi në fëmijëri mund të çojë në ndryshime në metabolizmin, sistemin imunitar ose sistemet e trupit në mënyra të ndryshme. Mund të ketë një arsye pse njerëzit që janë abuzuar si fëmijë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje kronike, thotë Dr. Badley. “Ne argumentuam se sa më i rëndë ose sa më i shpeshtë të jetë abuzimi, aq më shumë gjasa do të ndodhin këto ndryshime të qëndrueshme. Nëse ky lloj mekanizmi lidhet me artritin, atëherë mund të presim që fëmijët që kanë vuajtur abuzime të rënda ose të shpeshta kanë më shumë gjasa të zhvillojnë artrit sesa ata që nuk e kanë pasur. Dhe kjo është ajo që gjetëm. Kjo ngre disa hipoteza ose fusha të reja për të hulumtuar se cili mund të jetë mekanizmi.”

Të lidhura: Çrregullimet e lidhura me stresin të lidhura me sëmundjet autoimune, zbulon studimi

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles