Amerikanët fitojnë më shumë peshë ndërsa janë ende në të njëzetat e tyre

Një studim që ekzaminoi shtimin afatgjatë të peshës së më shumë se 13,800 të rriturve amerikanë zbuloi se mesatarisht, njerëzit shtuan rreth 17 kilogramë midis të njëzetave dhe të tridhjetave të tyre. Gratë e rritura fitojnë rreth dy herë më shumë peshë se burrat, me femrat mesatare që shtojnë rreth 12 kilogramë në dekadë, sipas gjetjeve. botuar në Journal of Obesity.

“Epidemia e obezitetit në SHBA nuk po ngadalësohet”, thotë autori kryesor Larry Tucker, PhD, profesor në shkencat e ushtrimeve në Universitetin Brigam Jang në Provo, Juta. “Këto rezultate nuk lënë asnjë dyshim se shtimi i peshës 10-vjeçare është një problem serioz brenda popullsisë së rritur të SHBA-së,” thotë ai. Kjo për shkak se shtimi afatgjatë i peshës nxit mbipeshën dhe obezitetin, dhe obeziteti po zëvendëson duhanin si shkaku më serioz i parandalueshëm i vdekjeve dhe sëmundjeve të parakohshme në Amerikë, thotë Dr. Tucker.

Mbipesha dhe obeziteti shoqërohen me gati 1 në 5 vdekje në SHBA

Obeziteti është një krizë shëndetësore në rritje, si në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Është vlerësuar se gati 1 në 5 vdekje në Shtetet e Bashkuara – 18.2 përqind – janë të lidhura me mbipeshën dhe obezitetin. Nga 1999-2000 deri në 2017-2018, prevalenca e obezitetit në Shtetet e Bashkuara është rritur nga 30.5 për qind në 42.4 për qind.

Një person me një indeks të masës trupore (BMI) nga 25 në 29.9 konsiderohet mbipeshë dhe një person me BMI mbi 30 konsiderohet i trashë. BMI llogaritet në bazë të peshës dhe gjatësisë së një personi dhe e njëjta formulë përdoret si për burrat ashtu edhe për gratë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles