Hulumtimi i ri tregon dallime të gjera në lidhjen e trurit midis të rinjve me ADHD, krahasuar me ata që nuk kanë ADHD.

ADHD prek afërsisht 5 për qind të fëmijëve dhe adoleshentëve në mbarë botën dhe karakterizohet nga hiperaktivitet, impulsivitet dhe vështirësi për t’u fokusuar dhe për t’i kushtuar vëmendje. Tani për tani, mënyra e vetme për të diagnostikuar ADHD është ajo e sjelljes; mësuesit, prindërit dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor punojnë së bashku për të identifikuar fëmijët që kanë këtë çrregullim.

Ndryshe nga kushtet e tjera shëndetësore, të cilat mund të diagnostikohen duke matur sinjalet brenda trupit të quajtur biomarkues, ADHD dhe shumë kushte të tjera të shëndetit mendor diagnostikohen bazuar në simptomat e vëzhguara.

“Ngjashëm me sëmundjet e tjera psikiatrike, diagnoza e ADHD bëhet bazuar në vlerësimin empirik të një psikiatri,” tha. Qiyong Gong, drejtor dhe profesor i radiologjisë në Spitali Universitar Sichuan në Kinë dhe hetuesi kryesor për studimin, në një intervistë me Healthline. “Nuk ka një diagnozë dhe trajtim efektiv kryesisht për shkak të kuptimit tonë të dobët të patofiziologjisë themelore dhe veçanërisht mungesës së biomarkerëve objektivë për diagnozën dhe prognozën.”

Mësoni më shumë rreth ADHD »

Studimi i Gong ekzaminoi 33 djem me ADHD, nga mosha 6 deri në 16 vjeç, dhe i krahasoi me 32 fëmijë të përputhur me moshën pa ADHD. Së pari, subjektet përfunduan dy detyra të sjelljes – a detyrë e renditjes së kartave dhe Testi Stroop— për të matur aftësinë e tyre për t’i kushtuar vëmendje, për të kaluar ndërmjet detyrave dhe për të kontrolluar fokusin e tyre. Më pas studiuesit skanuan trurin e secilit fëmijë duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike funksionale në gjendje pushimi (rfMRI). Gjatë fMRI të rregullt, subjektet kryejnë detyra ndërsa janë në skaner për të matur se si detyra ndikon në trurin e tyre, por rfMRI mat subjektet ndërsa ata nuk bëjnë asgjë.

“Gjatë skanimit rfMRI, subjektet u udhëzuan të pushonin me sy të mbyllur pa rënë në gjumë dhe pa mendim të drejtuar e sistematik,” shpjegoi Gong.

Pse të matet truri në këtë mënyrë? Në të kaluarën, studiuesit kishin kryer fMRI tek fëmijët me ADHD, por ata morën rezultate të përziera dhe kontradiktore, ndoshta për shkak të ndërhyrjes së vetë ADHD me subjektet gjatë kryerjes së detyrave të tyre. Nga ana tjetër, rfMRI, mat nivelet e sfondit të aktivitetit spontan të sistemit nervor që lindin vetë. Gong shpresonte që rfMRI do të jepte një pamje më të qartë të asaj që po ndodhte në mendjet e fëmijëve.

Zbuloni se si funksionojnë MRI »

Këto studime të mëparshme sugjeruan përfshirjen e traktit frontostriatal, një grup lidhjesh që lidhin zonat e kontrollit ekzekutiv të trurit me rajonet që rregullojnë vëmendjen dhe lëvizjen. Hulumtimi i Gong konfirmoi se ky trakt u ndryshua te fëmijët me ADHD, si dhe një numër të tjerëve, duke përfshirë traktin frontoparietal (i cili lidh zonat e kontrollit ekzekutiv me funksione të tjera të rëndësishme për vëmendjen) dhe rrjetin frontocerebellar (i cili lidh zonat e kontrollit ekzekutiv dhe lëvizjes. ).

Ekipi zbuloi gjithashtu se nivelet e aktivitetit bazë u ndryshuan në një numër rajonesh të trurit, duke përfshirë globus pallidus (i cili kontrollon lëvizjen e vullnetshme), korteksin orbitofrontal (i cili bllokon sjelljet e papërshtatshme shoqërore) dhe gyrusin ballor superior (i cili është përgjegjës. të kontrollit ekzekutiv).

Këto gjetje tregojnë se ADHD nuk shkaktohet thjesht nga një problem në një rajon të vetëm të trurit, por se ka dallime të gjera në lidhje me instalimet elektrike në pjesën më të madhe të trurit të ADHD.

Gong paralajmëron se kjo nuk është ende e gjithë fotografia. “Për ADHD, gjenetika dhe faktorët e rrezikut mjedisor janë të gjithë të përfshirë,” tha ai. “Zbulimi ynë i ndryshimit të rrjetit funksional në pushim në ADHD tregon vetëm një pjesë të historisë.”

Shihni se si ADHD ndikon në tru »

Hapi tjetër për Gong është të kryejë studime në shkallë më të gjerë duke përdorur teknika të tjera imazherike për të kuptuar më mirë këto ndryshime të trurit. Gong paralajmëron se rruga drejt një mjeti të mirë diagnostikues për ADHD do të jetë me gunga dhe komplekse.

“Është e vështirë të parashikohet se kur fMRI mund të bëhet përfundimisht një mjet klinik diagnostikues,” tha ai. “Pengesa kryesore është për faktin se sistemi nervor qendror i qenieve njerëzore është kompleks, e lëre më ai i pacientëve me çrregullime psikiatrike. Pacientët psikiatrikë me të njëjtin lloj çrregullimi mund të shfaqin simptoma të ndryshme klinike.”

Megjithatë, ai shpreson se kërkimi i tij një ditë do të hapë rrugën drejt një diagnoze të bazuar në biomarker. Ai thotë, “Është gjithnjë e më e dukshme që gjetjet e neuroimazhit kanë vlerë përkthimore për ADHD. Këto të ashtuquajtura rezultate të imazhit psikiatrikë jo vetëm që na ndihmojnë të kuptojmë patogjenezën e ADHD, por gjithashtu tregojnë një potencial të madh për të siguruar biomarkerin objektiv për diagnozën dhe vlerësimin klinik. Në fund të fundit, imazhet psikiatrike mund të luajnë një rol të rëndësishëm në drejtimin e ndërhyrjes terapeutike në afat të gjatë.”

Mësoni se si funksionon diagnostikimi i ADHD tek fëmijët »