Home Shëndeti A mund të jetë Metformina një zgjidhje e lirë kundër plakjes?

A mund të jetë Metformina një zgjidhje e lirë kundër plakjes?

0

Ekspertët besojnë se, duke pasur parasysh rrethanat e duhura, njerëzit mund të jetojnë për 115 vjet të habitshëm, sipas Jetëgjatësia.io. Por plakja është faktori numër 1 i rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve dhe gjendjeve kronike që shkurtojnë jetëgjatësinë tonë.

Jashtë ndryshimeve të përkushtuara të stilit të jetesës, si shmangia ushqimet e përpunuara dhe duke u ushtruar rregullisht, nuk ka hakera apo pilula magjike që janë vërtetuar se ngadalësojnë procesin e plakjes, të paktën jo ende.

Megjithatë, ka disa ilaçe që premtojnë rritjen e jetëgjatësisë së shëndetshme – duke përfshirë metforminanjë ilaç i përdorur gjerësisht që ul sheqerin në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2 duke përmirësuar përdorimin e hormonit insulinë nga trupi.

Metformina është gjerësisht e disponueshme, e lirë dhe e sigurt

Studiuesit në mbarë botën po eksplorojnë mënyra të shumta për të ndikuar në biologjinë e plakjes, thotë Jamie Justice, PhDstudiues dhe asistent profesor i gerontologjisë dhe mjekësia geriatrike në Shkollën e Mjekësisë Wake Forest në Winston Salem, Karolina e Veriut.

“Shumë ndërhyrje të ndryshme potenciale janë përdorur në modelet e kafshëve që mund të rrisin sa kohë jeton një person ose organizëm, i quajtur jetëgjatësi, dhe sa mirë jetojnë brenda atyre viteve, të quajtur “gjatësia e shëndetit”, thotë Dr. Justice.

Metformina ka disa cilësi që e bëjnë atë të dallohet mes shumë medikamenteve që po hetohen, thotë ajo.

“Ndërsa disa nga këto barna nuk janë hulumtuar ose përdorur shumë, ose kanë efekte anësore që janë potencialisht të rrezikshme, metformina është përdorur gjerësisht për dekada dhe ka një profil të mirë sigurie. Efektet anësore më të zakonshme janë çështjet gastrointestinale si nauze dhe diarre”, thotë Justice.

Dhe ndërsa barnat e tjera duket se synojnë plakjen ose sëmundjen përmes një mekanizmi të vetëm, metformina duket se ndikon pozitivisht në shumë rrugë kyçe, thotë Justice. “Studimet kanë treguar tashmë se metformina mund të vonojë plakjen dhe të përmirësojë shëndetin e kafshëve, dhe gjithashtu mund të ndikojë në faktorët themelorë të plakjes që qëndrojnë në themel të kushteve të shumta të lidhura me moshën tek njerëzit,” thotë ajo.

“Efektet e përhapura të metforminës në proceset metabolike dhe qelizore, së bashku me profilin e saj të vendosur mirë të sigurisë dhe koston e ulët, e bëjnë atë një ilaç kandidat ideal për të zgjatur jetëgjatësinë e shëndetshme tek të rriturit e moshuar”, thotë Justice.

Metformina nuk është i vetmi ilaç me premtim kundër plakjes: Një tjetër është rapamicina, një ilaç që përdoret për të parandaluar pacientët e transplantuar nga refuzimi i organeve të dhuruara. Ajo që e veçon metforminën është fakti se është një ilaç gjenerik i disponueshëm gjerësisht që është shumë i sigurt, thotë Justice.

Studimet mbi kafshët kanë qenë premtuese

Tani për tani, shumica e provave në lidhje me ndikimin e metforminës në jetëgjatësi vijnë nga kërkimet që përdorin minj dhe krimba. Por rezultatet e këtyre studimeve të kafshëve kanë qenë modeste dhe zakonisht domethënëse vetëm kur metformina fillon në një moshë të re.

“Kur studiuesit kanë parë përdorimin e metforminës tek minjtë, ai nuk ka pasur efekte të thella për sa kohë jetojnë, por hulumtimet sugjerojnë se marrja e metforminës mund të zgjasë jetëgjatësinë shëndetësore të minjve dhe organizmave të tjerë”, thotë Justice. Kjo mund të jetë e rëndësishme për hulumtimin mbi jetëgjatësinë shëndetësore dhe jetëgjatësinë tek njerëzit, shton ajo.

A meta-analiza e publikuar në tetor 2022 në Qeliza e plakjesthotë Justice, zbuloi se ndërsa metformina nuk ishte e lidhur ndjeshëm me zgjatjen e jetëgjatësisë për minjtë ose krimbat, minjtë treguan përmirësime në rezistenca ndaj insulinës dhe nivele më të ulëta të stresit oksidativ, i cili luan një rol kyç në shumë sëmundje kronike. Nivelet më të ulëta të stresit oksidativ i lejojnë qelizat të riparojnë çdo dëm në mënyrë më efektive.

“Në përgjithësi, minjtë që merrnin metforminë dukeshin më të shëndetshëm. Ata lëviznin gjithnjë e më mirë, leshi i tyre dukej pak më mirë dhe kjo është përsëritur në disa studime, “thotë Justice.

Për njerëzit me diabet, metformina ul rrezikun e vdekjes

Hulumtimet tek njerëzit sugjerojnë se metformina mund të ndikojë në vdekshmëri. A meta-analizë e publikuar në 2017 që përfshinte 53 studime të ndryshme dolën në përfundimin se metformina redukton vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet dhe sëmundjet e plakjes, pavarësisht nga efekti i saj në diabetin.

Analiza zbuloi se përdorimi i metforminës ul rrezikun e kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare, goditjes në tru dhe vdekjes, thotë Justice.

“Gjetjet mbi rrezikun e vdekshmërisë janë të jashtëzakonshme. Personat me diabet që marrin metforminë kanë një rrezik më të ulët të vdekjes sesa ata me diabet që nuk marrin metforminë ose nuk marrin ilaçe të tjera (si sulfonilurea ose insulinë) dhe ata pa diabet”, thotë ajo.

Diabeti mendohet të “përshpejtojë” plakjen, që do të thotë se njerëzit me diabet kanë një rrezik më të madh për të marrë një sëmundje tjetër kronike dhe rrezik më të madh të vdekshmërisë, thotë Justice. “Që dikush që merr metforminë me diabet mund të ketë një rrezik më të ulët të vdekjes sesa dikush pa diabet është me të vërtetë premtuese për efektet e mundshme në jetëgjatësinë e njeriut. Por kjo duhet të testohet përfundimisht në një provë klinike të rastësishme, jo vetëm epidemiologji ose të dhëna mjekësore, “thotë ajo.

Studiuesit e kanë ditur prej disa kohësh se metformina bën më shumë sesa thjesht të ndihmojë në uljen e sheqerit në gjak, thotë Chris Triggle, PhD, një studiues dhe profesor i farmakologjisë në Weill Cornell Medicine në Doha, Katar. “Përdorimi i metforminës është treguar se zvogëlon rrezikun dhe vdekshmërinë e lidhur me sëmundjet kardiovaskulare,” thotë ai.

Ka gjithashtu prova që mund të ndihmojë në parandalimin e mosfunksionimit kognitiv të lidhur me moshën, sipas një studim i publikuar në janar 2021 në Qeliza e plakjes.

Metformina mund të rezultojë në humbje modeste në peshë

Mesatarisht, shumica e njerëzve humbasin rreth gjashtë kilogramë pasi kanë marrë metforminë për një vit, sipas kërkimore. Kjo humbje modeste e peshës është “një përfitim i dukshëm për shumë njerëz me diabet të tipit 2”, thotë Dr. Triggle, i cili “në këtë mënyrë mund të përmirësojë jetëgjatësinë dhe jetëgjatësinë”.

“Por është e rëndësishme të theksohet se metformina nuk është me të vërtetë një ilaç për humbje peshe dhe shumica e njerëzve nuk humbasin një sasi të konsiderueshme të peshës nga marrja e saj”, thotë. Ashok Shetty, PhDnjë studiues, profesor dhe drejtor i asociuar në Institutin për Mjekësinë Rigjeneruese në Teksas A&M Medicine në Bryan, Teksas.

Megjithëse humbja e një sasie të vogël të peshës mund të ndihmojë në përmirësimin apo edhe parandalimin e disa sëmundjeve kronike, studiuesit janë në gjendje të përdorin procedura statistikore për të “ngacmuar” efektet e humbjes së peshës, thotë Justice. “Edhe pasi të kontrollohet pesha, hulumtimet tregojnë se ka ende [health] përfitimet dhe përmirësimet e marrjes së metforminës, “thotë ajo.

A mund t’i ndihmojë Metformina njerëzit që nuk kanë diabet?

Studimi i Programit të Parandalimit të Diabetit, pjesëmarrësve pa diabet iu rekomanduan ushtrime, metforminë ose placebo për të vonuar diabetin. Në fund të studimit, metformina u duk se reduktonte incidencën e diabetit me 30 për qind.

“Për shkak të kësaj, metformina lejohet për njerëzit që kanë diabet paraklinik,” tha Nir Barzilai, MDdrejtor i Institutit për Kërkimin e Plakjes në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Bronx, Nju Jork, në një intervistë në Lifespan.io, një organizatë e dedikuar për mbledhjen e fondeve për kërkimin e plakjes dhe sëmundjeve të lidhura me moshën.

Shumë njerëz që nuk kanë diabet ende marrin metforminë, theksoi Dr. Barzilai. Problemi është mungesa e kërkimeve për ta mbështetur atë. “Ka më pak studime për njerëzit që janë krejtësisht normalë – të dobët dhe të shëndetshëm,” tha ai.

Si ndikon metformina në trup?

Hulumtimi i ka atribuar efektet e dobishme të metforminës aktivizimit të saj të enzimës AMPK (proteina kinazë e aktivizuar nga AMP), e cila luan shumë role të rëndësishme në rregullimin e metabolizmit qelizor, thotë Triggle.

AMPK është referuar si “matësi i karburantit të qelizës” sepse kërkimore tregon se rregullon ekuilibrin e energjisë dhe nxitësit e tjerë të plakjes dhe jetëgjatësisë, duke përfshirë metabolizmin, rezistencën ndaj stresit, mbijetesën dhe rritjen e qelizave dhe autofagjinë, që është procesi i trupit për ripërdorimin e pjesëve të vjetra dhe të dëmtuara të qelizave.

Përveç metforminës, kufizimi i kalorive është treguar se aktivizon AMPK-në, e cila gjithashtu është shoqëruar me rritjen e jetëgjatësisë në studime të shumta eksperimentale, thotë Triggle.

Nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar përfitimet kundër plakjes së Metforminës

Bazuar në të dhënat që janë aktualisht në dispozicion, është shumë e vështirë të ndash efektet e dobishme të metforminës në reduktimin e diabetit të tipit 2 nga të gjitha përfitimet e tjera shëndetësore, duke përfshirë anti-plakjen, thotë Triggle.

Triggle ishte autori kryesor i a punim i botuar në gusht 2022 në revistë Metabolizmi që sintetizoi të gjitha të dhënat ekzistuese për metforminën. Ekipi i tij arriti në përfundimin se “provat që metformina rrit jetëgjatësinë mbeten të diskutueshme” dhe se kërkohen më shumë të dhëna nga “sprovat klinike të dizajnuara siç duhet”.

Janë në punë provat për të vlerësuar efektet kundër plakjes së Metforminës

Mbledhja e fondeve për Prova e synimit të plakjes me Metformin (TAME). aktualisht është duke u zhvilluar. Studimi synon të zbulojë nëse ata që marrin metforminë do të përjetojnë zhvillim të vonuar ose përparim të sëmundjeve kronike të lidhura me moshën, si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe çmenduria. Prova gjashtëvjeçare planifikon të përfshijë mbi 3,000 pjesëmarrës midis moshës 65 dhe 79 vjeç.

Studiuesit po punojnë për të zhvilluar biomarkues që mund të përcaktojnë sasinë e procesit të plakjes, për të treguar nëse metformina funksionon apo jo. Pa biomarkera të vërtetuar, mund të duhen dekada për të kryer një provë të rastësishme për të vërtetuar nëse një ilaç zgjat jetën në mënyrë të sigurt.

Hetuesit shpresojnë që njerëzit që marrin metforminë do të pësojnë një vonesë në ngjarjet kryesore të lidhura me moshën dhe ndryshimet e dobishme të lidhura në biomarkerët e plakjes.

Për shkak se metformina është kaq e lirë – vetëm një qindarkë një pilulë, sipas Justice – nuk ka shumë interes apo nxitje për kompanitë e barnave për të financuar gjyqin, thotë Justice, i cili shërben si anëtar i komitetit të gjykimit për TAME. Ka qenë gjithashtu e vështirë sepse hulumtimi është “jashtë kutisë”, në atë që nuk po shikon një sëmundje specifike, por procesin biologjik të plakjes.

Nëse vërtetohet efektiv si një ilaç kundër plakjes, metformina mund të ketë një ndikim të madh

Edhe pse statusi i metforminës si një gjenerik ultra i lirë e ka bërë të vështirë mbledhjen e fondeve për provat, mund të jetë shumë i dobishëm më vonë nëse zbulohet se ilaçi ka efekte pozitive, thotë Justice.

“Ne nuk duam të dalim me një ilaç për të rritur jetëgjatësinë dhe jetëgjatësinë shëndetësore që shumë pak njerëz mund të përballojnë ta marrin dhe do të zgjeronte pabarazitë,” thotë ajo. Nëse zbulohet se është efektive, kostoja e ulët dhe disponueshmëria e metforminës do të thotë se mund të ketë një efekt në të gjithë popullsinë, shton Justice.

A është e sigurt për njerëzit që nuk kanë diabet të marrin Metformin?

A është në rregull të merrni metforminë për të provuar të jetoni më gjatë edhe nëse nuk keni diabet? Kjo varet nga kë flisni, megjithëse ekspertët pajtohen që përpara se të merrni metformin (ose ndonjë ilaç me recetë, për këtë çështje), duhet të flisni me mjekun tuaj.

Nëse nuk jeni duke marrë pjesë në një studim klinik, nuk do të ishte e këshillueshme të përdorni metforminë përveçse trajtojnë diabetin e tipit 2 ose sindromi i vezores policistike (PCOS), thotë Triggle, pavarësisht se metformina është një ilaç përgjithësisht i toleruar mirë dhe i sigurt.

“Për shembull, metformina nuk përdoret në pacientët me funksion renal të reduktuar rëndë. Është gjithmonë e përshtatshme të kërkosh dhe të marrësh këshilla nga një ofrues shëndetësor përpara se të marrësh ndonjë mjekim,” thotë ai.

Përveç kësaj, metformina nuk është një suplement dietik pa recetë: Ju duhet një recetë nga një mjek, thotë Dr. Shetty. “Duhet ta merrni këtë vetëm nën mbikëqyrjen e një mjeku. Dozat më të ulëta të metforminës janë mjaft të sigurta”, thotë ai, megjithëse në raste të rralla, doza më të larta mund të kontribuojnë në një gjendje të quajtur acidozë laktike. “Ajo është kur acidi laktik grumbullohet në qarkullimin e gjakut, i cili është një urgjencë mjekësore dhe mund të jetë edhe fatale,” thotë ai.

Për shkak se përfitimet e propozuara të metforminës vijnë nga reduktimi i stresit oksidativ dhe inflamacionit, mund të mos ketë shumë përfitime për të rinjtë, thotë Shetty. “Në mënyrë tipike, përfitimet do të ishin më të mira për individët e moshës së mesme dhe të moshuar,” thotë ai.

Përfundimi i Metforminës si një ilaç kundër plakjes

“Ka rreziqe që vijnë nga marrja e çdo ilaçi, dhe kjo përfshin metforminën,” thotë Justice.

Edhe pse ka raste të mjekëve që e përshkruajnë atë jashtë etiketës, tani shumica e mjekëve presin më shumë prova – siç është lloji që TAME mund të sigurojë – përpara se t’ua rekomandojnë këtë pacientëve, thotë ajo.

Exit mobile version