Hulumtimi i ri zbulon se ecja, qoftë brenda apo jashtë, mund të jetë më e dobishme sesa të ulesh për të rrjedhur lëngjet tuaja krijuese.

Po kërkoni të rritni krijimtarinë tuaj? Ju mund të dëshironi të ngriheni nga karrigia dhe të filloni të ecni. Ndërsa ushtrimet e rregullta aerobike janë shoqëruar me mbrojtjen e aftësive njohëse, tani, një e re studim Studiuesit e Universitetit Stanford zbulojnë se ecja brenda ose jashtë mund të rrisë të menduarit krijues më shumë sesa të ulesh. Për më tepër, akti i ecjes është përgjegjës për shpërthimin e krijimtarisë, jo mjedisi.

Studimi, i publikuar nga Shoqata Psikologjike Amerikane Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition, përbëhej nga katër eksperimente që përfshinin 176 studentë të kolegjit dhe të rritur të tjerë të cilët përfunduan detyra që matën të menduarit krijues

Pjesëmarrësve iu kërkua të mendonin për përdorime alternative për objektet e zakonshme dhe të dilnin me analogji origjinale për të kapur ide komplekse. Studiuesit zbuluan se ata që ecnin në vend që të uleshin ose të shtyheshin në një karrige me rrota vazhdimisht jepnin përgjigje më kreative. Kur iu kërkua të zgjidhnin problemet me një përgjigje të vetme, megjithatë, shëtitësit ranë pak prapa atyre që u përgjigjën duke qëndruar ulur.

Lajme të ngjashme: Ushtrimi mund t’ju bëjë më të zgjuar »

Pjesëmarrësit e studimit u vendosën në disa situata, duke përfshirë: përballë një muri të zbrazët gjatë ecjes brenda në një rutine ose ulur brenda; ecja jashtë; ose duke u ulur jashtë ndërsa jeni të shtyrë në një karrige me rrota. Studiuesit vendosën pjesëmarrësit e ulur në një karrige me rrota jashtë për të paraqitur të njëjtin lloj lëvizjeje vizuale si ecja. Në të gjithë tabelën, nivelet e krijimtarisë ishin vazhdimisht dhe dukshëm më të larta për ata që ecnin në krahasim me ata që ishin ulur.

Studimi krahasoi gjithashtu kombinime të ndryshme, të tilla si dy seanca radhazi ulur, ose një seancë ecjeje e ndjekur nga një e ulur. Seancat e ecjes ose uljes së përdorur për të matur kreativitetin zgjatën nga pesë deri në 16 minuta, në varësi të detyrave që testoheshin.

Tre nga eksperimentet përdorën një test kreativiteti “të menduarit divergjent”. Të menduarit divergjent është një proces mendimi ose metodë e përdorur për të gjeneruar ide krijuese duke eksploruar shumë zgjidhje të mundshme. Në këto eksperimente, pjesëmarrësit duhej të mendonin për përdorime alternative për një objekt të caktuar. Atyre iu dhanë disa grupe me tre objekte dhe kishin katër minuta për të menduar për sa më shumë përgjigje të ishte e mundur për secilin grup. Nëse asnjë pjesëmarrës tjetër në grup nuk jepte një përgjigje të caktuar, ai konsiderohej roman. Studiuesit gjithashtu matën nëse një përgjigje ishte e përshtatshme. Për shembull, një “gomë” nuk mund të përdoret si një unazë rozë.

Çelësi i ri për produktivitetin e zyrës? Ecje »

Shumica dërrmuese e pjesëmarrësve në këto tre eksperimente ishin më kreativë gjatë ecjes sesa ulur, sipas studiuesve. Në një nga ato eksperimente, pjesëmarrësit u testuan në ambiente të mbyllura, fillimisht ulur dhe më pas duke ecur në një rutine. Studimi zbuloi se produktiviteti krijues u rrit mesatarisht me 60 për qind kur personi ishte duke ecur.

Një person që ecën brenda, në një rutine në një dhomë përballë një muri të zbrazët, ose duke ecur jashtë në ajër të pastër prodhoi dy herë më shumë përgjigje krijuese në krahasim me një person të ulur, sipas një prej eksperimenteve.

Marily Oppezzo, një doktoraturë në Stanford në psikologji arsimore dhe bashkëautore e studimit, tha për Healthline se studimi kishte një gjetje befasuese. “Nxitja mbeti edhe pas përfundimit të ecjes. Pra, nëse keni nevojë të “prishni grupin” dhe të gjeni një perspektivë të re, bëni një shëtitje të shpejtë, madje edhe nëpër zyrë, dhe mendoni për problemin tuaj. Sipas studimeve tona, ju nuk keni nevojë të ecni njëkohësisht që nxitja krijuese të shfaqet.”

Oppezzo dhe kolegu Daniel L. Schwartz, Ph.D., zbuluan gjithashtu se lëngjet krijuese vazhduan të rrjedhin te pjesëmarrësit e studimit pas një shëtitjeje, edhe kur ata u ulën përsëri. Schwartz tha për Healthline, “Shumë njerëz besojnë se kreativiteti është një tipar fiks, se njerëzit lindin me të apo jo. Ne treguam një mënyrë të thjeshtë për të përmirësuar kreativitetin që dukej se funksiononte pothuajse për të gjithë në studime.” Schwartz vazhdoi, “Ka disa prova të kohëve të fundit në një fushë të quajtur fiziologjia e pasivitetit. Kjo punë sugjeron që qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore nuk është vetëm mungesë ushtrimesh. Ajo shkakton një sërë procesesh që mund të mos jenë optimale për një shëndet të mirë. Nëse qëllimi për të qenë më kreativ i bën njerëzit të ecin për disa minuta herë pas here gjatë ditës, është një fitore e dyfishtë.”

Kur u pyetën se si gjetjet e studimit ndryshojnë nga çdo studim i mëparshëm mbi temën e ecjes dhe aftësive njohëse, Oppezzo tha për Healthline, “Për njohuritë tona, hulumtimet e mëparshme testuan aftësitë njohëse pas ushtrimeve aerobike, shpejtësinë dhe saktësinë gjatë ushtrimeve aerobike, ose përfitimet afatgjata. të aktivitetit aerobik në tru. Ky ishte i pari në njohuritë tona për të vlerësuar efektet në kohë reale të ecjes jo-aerobike, rastësore në gjenerimin e ideve krijuese.”

Mësoni më shumë: Studiuesit adresojnë rëndësinë e ushtrimeve për shëndetin mendor »

Eksperimenti i katërt i studimit vlerësoi kreativitetin duke matur aftësitë e njerëzve për të gjeneruar analogji komplekse për frazat e shpejta. Përgjigjet më kreative kapën strukturën e thellë të kërkesës. Për shembull, studiuesit vunë në dukje se për “një kasafortë të grabitur”, një përgjigje e “një ushtari që vuan nga PTSD” kap ndjenjën e humbjes, shkeljes dhe mosfunksionimit. “Një portofol bosh” jo.

Njëqind për qind e pjesëmarrësve që dolën jashtë u përgjigjën me të paktën një analogji të re të cilësisë së lartë krahasuar me 50 për qind të atyre që ishin ulur brenda.

Kishte një kufizim të studimit, në atë që edhe pse zbuloi se ecja përfitoi nga stuhia e ideve krijuese, ajo nuk kishte një efekt pozitiv në llojin e të menduarit të fokusuar që kërkohet për përgjigjet e vetme dhe të sakta.

“Kjo nuk do të thotë se çdo detyrë në punë duhet të bëhet duke ecur njëkohësisht, por ato që kërkojnë një perspektivë të re ose ide të reja do të përfitonin prej saj,” tha Oppezzo në deklaratën për shtyp.

Studiuesit gjithashtu u dhanë pjesëmarrësve një detyrë të lidhjes së fjalëve. Pjesëmarrësit, të cilëve iu dhanë tre fjalë, duhej të gjenin të vetmen fjalë që mund të përdorej me të treja për të formuar fjalë të përbëra. Për shembull, duke pasur parasysh fjalët “vilë, zvicerane dhe tortë”, përgjigjja e saktë është “djathë”.

Sipas studimit, në këtë test, njerëzit që u përgjigjën gjatë ecjes rezultuan pak më keq se ata që u përgjigjën kur ishin ulur.

Duke theksuar se krijimtaria produktive përfshin një sërë hapash, nga gjenerimi i ideve deri te ekzekutimi, Oppezzo tha se hulumtimi tregoi se përfitimet e ecjes zbatoheshin për elementin divergjent të të menduarit krijues, por jo për të menduarit më konvergjent ose më të fokusuar, karakteristikë e depërtimit.

“Nuk po themi se ecja mund t’ju kthejë në Michelangelo. Por kjo mund t’ju ndihmojë në fazat fillestare të krijimtarisë. Tashmë e dimë se aktiviteti fizik është i rëndësishëm dhe qëndrimi ulur shumë shpesh është i pashëndetshëm”, tha Oppezzo.

Së fundi, Oppezzo tha se studimi justifikon përfitimet e punës së aktivitetit fizik gjatë ditës, pavarësisht nëse është pushim në shkollë ose një takim pune në këmbë. “Ne do të ishim më të shëndetshëm dhe ndoshta më inovativë për këtë,” tha Oppezzo.