9 mënyra se si HIV nuk përhapet

virus mungesës së imunitetit njerëzorose HIV, ka ekzistuar në Shtetet e Bashkuara të paktën që nga vitet 1970, por mitet dhe keqkuptimet rreth mënyrës se si transmetohet ende vazhdojnë.

Shumica e njerëzve e dinë se virusi përhapet zakonisht përmes kontaktit seksual dhe përdorimit intravenoz të drogës. Por cilat sjellje të tjera janë – dhe nuk janë – faktorë rreziku?

HIV: Si transmetohet

HIV përhapet përmes disa lëngjeve të trupit, të tilla si gjaku, sperma (përfshirë lëngun para seminal), lëngjet rektale, lëngjet vaginale dhe qumështin e gjirit, sipas Departamentit të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së. AIDS.gov faqe interneti. Virusi mund të transmetohet kur këto lëngje te një person i infektuar bien në kontakt me mukozën në rektum, vaginëpenisi ose goja e një personi tjetër.

Ndërsa HIV mund të përhapet gjatë seksi anal ose vaginalseksi anal është më i rrezikshëm sepse ka më shumë trauma dhe acarim në mukozën, thotë Beverly Sha, MDprofesor i mjekësisë në divizionin e sëmundjeve infektive në Qendrën Mjekësore Universitare Rush në Çikago.

Megjithëse rreziku është i ulët, HIV mund të përhapet edhe nëpërmjet seksit oral. Transmetimi i HIV-it mund të ndodhë gjatë ejakulimit në gojë, ose nëse ka gojë ulceratgjakderdhje e mishrave të dhëmbëve, plagë gjenitale ose të tjera semundje seksualisht te transmetueshme të pranishëm, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Përdorimi i prezervativëve gjatë seksit ul rrezikun e transmetimit të HIV. “Kur ato përdoren siç duhet, është e qartë se ato ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme,” thotë Dr. Sha. Megjithatë, prezervativët mund të dështojnë kur prishen, nëse janë shumë të vjetër ose nëse nuk përdoren siç duhet.

Virusi mund të përhapet gjithashtu nëse lëngjet e infektuara bien në kontakt me indet e dëmtuara, të tilla si një prerje në lëkurë, ose nëse gjaku i infektuar transferohet nga një gjilpërë ose shiringë. Bërja e barnave me injeksion me dikë që është e infektuar dhe ndarja e pajisjeve është me rrezik të lartë. HIV mund të gjendet në një gjilpërë të përdorur deri në 42 ditë.

Shtatzënia është një tjetër faktor rreziku që duhet pasur parasysh. Ndërsa HIV mund të përhapet nga një nënë e infektuar tek fëmija i saj gjatë shtatzënisë, trajtimi ul shanset në më pak se 1 për qind, sipas MËVETnjë organizatë jofitimprurëse dedikuar edukimit për HIV dhe AIDS.

HIV: Si nuk transmetohet

Më poshtë janë nëntë mënyra se si është virusi jo përhapet:

Duke puthur dhe prekur. Puthjet dhe përqafimet sociale nuk paraqesin rrezik transmetimi, thotë Sha. Gjithashtu, të qenit seksual me dikë pa shkëmbyer lëngje trupore të infektuara nuk e përhap virusin. E vetmja herë që puthja e thellë është një rrezik është kur personi të infektuar me HIV ka plagë të hapura ose gjakderdhje nga goja, vëren Sha.

Ndarja e një hapësire jetese. Çdo kontakt i rastësishëm me dikë që ka HIV, duke përfshirë ndarjen e banjës, është i sigurt. Megjithatë, Sha u thotë pacientëve që të mos ndajnë brisqet apo furçat e dhëmbëve. Nëse dikush që është i infektuar këput veten gjatë rruajtjes ose ka gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve, mund të rrisë rrezikun e transmetimit.

Ndarja e ushqimit ose enëve. Virusi nuk mund të mbijetojë në sipërfaqe, kështu që ndarja e enëve dhe sendeve të tjera shtëpiake nuk do të përhapë HIV. Ju madje mund të ndani një vakt me dikë që është i infektuar pa u shqetësuar. Transmetimi është shoqëruar me përtypjen e ushqimit nga nënat për foshnjat e tyre, kur gjaku i infektuar nga goja përzihet me ushqimin. E njohur si para-mastikimi, është një praktikë e zakonshme në Afrikë, por zakonisht nuk bëhet në Shtetet e Bashkuara, thotë Sha.

Pështymë, djersë ose lot. Pështyma, djersa dhe lotët e një personi të infektuar nuk ju vënë në rrezik.

Ndihma e një personi të dëmtuar me HIV. Të veshësh doreza ndërsa e bën këtë është ideale; por edhe nëse gjaku i personit bie në kontakt me lëkurën tuaj të paprekur, nuk duhet të shqetësoheni. “Ne nuk e konsiderojmë ekspozimin e gjakut ndaj lëkurës së paprekur si rrezik,” thotë Sha. Duhet të ketë një prerje ose gërvishtje për të lejuar që virusi të kalojë shtresën e lëkurës.

Burime uji. Gllënjka nga një burim uji pasi dikush që ka HIV e përdori atë konsiderohet kontakt i rastësishëm dhe nuk do të çojë në transmetim.

Mushkonjat dhe insektet e tjera. Virusi nuk është i zbatueshëm tek insektet apo rriqrat, thotë Sha.

Ndenje tualeti. HIV nuk mund të mbijetojë në sipërfaqe, kështu që kjo nuk është shqetësuese.

Transfuzionet moderne të gjakut. Gjaku i dhuruar kontrollohet dhe hidhet nëse rezulton pozitiv për HIV. Teknologjia e avancuar e ka bërë ekzaminimin gjithnjë e më të ndjeshëm në identifikimin e virusit, thotë Sha.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles