8 gjëra që duhet dhe jo për përdoruesit e lenteve të kontaktit

spot_img

Pastroni kutinë e lenteve. Sipas një studim në numrin e shkurtit 2015 të Optometri dhe Vision Science. Studiuesit zbuluan se njerëzit që nuk i pastronin dhe thanë kutitë e kontaktit dhe i lanë duart me sapun dhe ujë para se t’i trajtonin, kishin një numër më të lartë të mikroorganizmave në rastet e tyre. Për të pastruar siç duhet çantën tuaj, Walline thotë që të derdhni të gjithë tretësirën e lenteve të kontaktit nga kutia, fërkojeni me një gisht të pastër dhe më pas shpëlajeni me tretësirë ​​të freskët. Fshijeni atë të thahet me një pecetë dhe ruajeni me kokë poshtë (kapakët gjithashtu) në një pecetë derisa të jeni gati të hiqni kontaktet tuaja gjatë natës. Zëvendësoni rastin çdo një deri në tre muaj, shton ai.

MOS e “mbushni” zgjidhjen e lenteve të kontaktit. Përdorni gjithmonë zgjidhje të freskëta të lenteve të kontaktit kur i ruani kontaktet tuaja gjatë natës, thotë Walline. Shtimi i solucionit të ri në solucionin e vjetër tashmë në kasë, ose pastrimi i lenteve me ujë, ka qenë i lidhur me rastet e Keratiti Acanthamoebanjë infeksion i rrallë por i dhimbshëm që është i vështirë për t’u trajtuar.

MOS blini kontakte pa recetë. “Shumë herë, pacientët mendojnë se për shkak se një lente është dekorative – me ngjyrë ose kozmetike – dhe nuk ka ‘fuqi’ për të ndihmuar në performancën vizuale, është në rregull të përdoret pa recetën e mjekut,” thotë Pamela Lowe, OD, një anëtare e këshilli për seksionin e lenteve të kontaktit dhe kornesë të Shoqatës Amerikane Optometrike. “Sipërfaqja e syrit ka veti unike për secilin prej nesh, kështu që çdo lente kontakti, dekorative ose rekomanduese, duhet të vlerësohet nga një mjek i syrit përpara përdorimit.”

Pyesni mjekun tuaj të syrit nëse mund të flini me lente kontakti. “Gjumi me lente kontakti rrit rrezikun e një infeksioni të syve përafërsisht 10 herë, kështu që gjumi në to, madje edhe me kohë të pjesshme, zakonisht nuk rekomandohet”, thotë Walline. Por, vëren ai, disa lente kontakti janë miratuar për t’u veshur gjatë natës, kështu që për sa kohë që bëni kontrolle të rregullta të syve dhe mjeku juaj e miraton, mund të jetë në rregull.

MOS u lani me kontakte brenda. Shmangni dushin me lentet e kontaktit dhe hiqni ato përpara se të përdorni një vaskë të nxehtë ose të shkoni për të notuar, thotë Walline. “Uji ka organizma të vegjël që mund të çojnë në një infeksion të syve, kështu që uji nuk duhet të vijë në kontakt me lentet e kontaktit,” shton ai. “Këta organizma mund të rriten në numër dhe forcë, duke çuar përfundimisht në një infeksion të syrit.”

LIDHUR: 8 gjëra që duhet të bëni dhe të mos bëni kur përdorni pika për sy

Zëvendësoni lentet e kontaktit në kohën e duhur. Lentet e kontaktit duhet të zëvendësohen sipas udhëzimit të mjekut tuaj, këshillon Walline. Disa lente të disponueshme synohen të hidhen çdo ditë, çdo javë ose çdo muaj. Lentet e përshkueshme nga gazi janë një përjashtim: ato janë më të gjata dhe zakonisht zëvendësohen një herë në vit, thotë Walline. “Mbajtja e lenteve të kontaktit përtej kohës së rekomanduar mund të çojë në sy të pashëndetshëm dhe siklet”, paralajmëron ai.

Shikoni rregullisht mjekun tuaj të syrit. Edhe nëse sytë tuaj ndihen mirë, lini një takim, thotë Walline. “Ndonjëherë, çështjet e lidhura me lentet e kontaktit zbulohen gjatë një ekzaminimi rutinë, përpara se sytë të bëhen të pakëndshëm,” thotë ai. Nëse sytë tuaj kruhen, skuqen ose lotohen, hiqni menjëherë kontaktet; dhe, thotë Walline, shihni mjekun tuaj nëse sytë tuaj ose nuk përmirësohen, ose fillojnë të ndiheni më keq.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,871FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles