Një ilaç i ri imiton feromonet për të reduktuar frikën nga situatat sociale.

Njerëzit që ndihen jashtëzakonisht nervozë në festa ose kur flasin në publik, së shpejti mund të jenë në gjendje të qetësohen duke hedhur një ilaç të ri në hundë, thonë studiuesit.

“Mund të përfaqësojë një mënyrë për të ndihmuar njerëzit me çrregullim ankthi social sipas nevojës kur ata hasin një situatë stresuese,” tha studiuesi kryesor, Michael Liebowitz, një profesor klinik i psikiatrisë në Universitetin Columbia në Nju Jork.

Liebowitz dhe kolegët e tij raportuan gjetjen në Gazeta Amerikane e Psikiatrisë.

Qetësohuni: 7 shkaqe të panevojshme të stresit (dhe si t’i shmangni ato) »

Ilaçi nuk është ende në treg. Është aq eksperimental sa studiuesit ende e quajnë atë me emrin e tij kimik, 3b-androsta-4,16-dien-3-ol, ose shkurt PH94B.

Ai funksionon duke imituar feromonet, kimikatet që kafshët përdorin për të komunikuar alarmin, gatishmërinë seksuale dhe mesazhe të tjera me njëri-tjetrin.

Hulumtuesit që vëzhguan hundën e njeriut kohë më parë vunë re një organ – organin vomeronasal – të ngjashëm me atë që kafshët përdorin për zbulimin e feromoneve.

Por shumë shkencëtarë menduan se ishte një relike e padobishme e një kohe të hershme në evolucionin njerëzor. Kjo është hera e parë që dikush ka treguar se një ilaç mund të ndikojë në sjelljen e njeriut duke stimuluar organin.

Tashmë ka disa ilaçe që mund të përdoren për të qetësuar frikën sociale, por ato mund të marrin shumë kohë për të vepruar ose për të shkaktuar efekte anësore.

Mësoni më shumë: Si ndikon stresi në shëndetin tuaj »

Për të testuar PH94B, studiuesit ndanë rastësisht 91 gra të diagnostikuara me ankth social në dy grupe. Një grup mori një placebo; grupi tjetër mori gjënë e vërtetë.

Gratë më pas përgatitën dhe mbajtën një fjalim para një grupi të huajsh.

Të gjitha gratë e vlerësuan ankthin e tyre në një shkallë nga 0-100. Rezultati mesatar i ankthit të grupit që merrte ilaçin e rremë shkoi nga 50.22 para fjalimit në 66.68 kur ata po mbanin fjalimin. Rezultati mesatar i grupit PH94B shkoi nga 46.22 në 52.55.

Disa njerëz raportuan efekte anësore si acarim në hundë, por këto efekte nuk ishin serioze dhe nuk ishin dukshëm të ndryshme midis dy grupeve.

Eksperimenti i bëri përshtypje Carol Bernstein, një presidente e mëparshme e Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë. “Unë mendoj se ia vlen të studiohet më tej,” tha ajo. Por ajo pyeti veten nëse efektet e PH94B janë vërtet të ndryshme nga ilaçet e përshkruara tashmë për ankthin social. Dhe ajo theksoi se ilaçi duhej të testohej në një grup më të madh njerëzish për një periudhë më të gjatë kohore përpara se të dilte në publik.