50 vjet pas Tuskegee: Një pyetje dhe përgjigje me Patrice Harris, MD

Ky korrik shënon 50 vjetorin e ekspozimit nga një punonjës social i Shërbimit Shëndetësor Publik të SHBA (USPHS) Sifilizi Ka studiuar në Tuskegee. Për 40 vjet, nga 1932 deri në 1972, USPHS dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC)e cila u themelua nga USPHS dhe mori përsipër studimin në vitin 1957, ndaloi qëllimisht trajtimin për sëmundjen kërcënuese për jetën në 399 burra afrikano-amerikanë, mes 600 të përfshirë në një studim që synonte të analizonte historinë natyrore të sifilizit të patrajtuar.

Ky qëllim nuk u nda me pjesëmarrësit dhe atyre që u diagnostikuan me sifiliz nuk iu tha se kishin sëmundjen. Studiuesit u thanë atyre se po merrnin trajtim për “gjak të keq”, për të cilin njerëzit në komunitetin lokal mendonin se ishte shkaktuar nga disa sëmundje, duke përfshirë sifilizin. aneminë, dhe lodhje. Pjesëmarrësit u trajtuan vetëm me tonik hekuri dhe aspirinë, edhe pse penicilina ishte një kurë e provuar për sifilizin nga mesi i viteve 1940. Burrat u joshën në trajtim me përfitimet e premtuara si ushqimi, ekzaminimet mjekësore falas dhe sigurimi i varrimit. Eksperimenti u zhvillua në Spitalin Andrew Memorial në kampusin e Institutit Tuskegee në Alabama.

Pasi u zbulua studimi, në vitin 1973 u ngrit një padi në grup në emër të pjesëmarrësve në studim dhe familjeve të tyre. Ata morën një marrëveshje jashtë gjykatës prej 10 milionë dollarësh në vitin 1974. Sipas Nisma për Drejtësi të Barabartëparatë u përdorën për financimin e kujdesit mjekësor për të mbijetuarit dhe familjet e tyre, por nuk mundi të zhbënte dëmin: 128 pjesëmarrës vdiqën nga sifilizi ose komplikime të lidhura me to, 40 gra u infektuan dhe 19 fëmijë lindën me sifilizi kongjenital. Eksperimenti Tuskegee ndihmoi në nxitjen e fokusit në bioetikën në vitet ’70, e cila vazhdon edhe sot.

Ndikimi i eksperimentit Tuskegee vazhdon. Mëkatet e së kaluarës nuk janë harruar nga amerikanët e zinj, të cilët e vënë në dukje këtë histori si vetëm një nga arsyet e mosbesimit të tyre ndaj komunitetit mjekësor. Është në krye të mendjes edhe diku tjetër. Martin Tobin, MDnjë profesor i pulmonologjisë në Loyola Medicine në Maywood, Illinois dhe një ish-redaktor i Gazeta Amerikane e Mjekësisë Respiratore dhe Kujdesit Kritik, shkroi artikullin “Studimi i pesëdhjetëvjetorit të zbulimit të sifilisit Tuskegee: Historia dhe mësimet e përjetshme” për numrin aktual të revistës. Në të, ai shqyrton se si pabarazitë e sotme shëndetësore i kanë rrënjët në të njëjtin racizëm që bëri të mundur studimin e USPHS.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles