15 shqetësimet më të zakonshme shëndetësore për të moshuarit

2. Sëmundjet e zemrës

Sipas CDC, sëmundja e zemrës mbetet vrasësi kryesor i të rriturve mbi moshën 65 vjeç, duke llogaritur 489,722 vdekje në 2014. Si një gjendje kronike, sëmundja e zemrës prek 37 për qind të burrave dhe 26 për qind të grave 65 vjeç e lart, sipas Ndëragjencisë Federale. Forumi mbi statistikat e lidhura me plakjen. Ndërsa njerëzit plaken, ata po jetojnë gjithnjë e më shumë me faktorë rreziku, si presioni i lartë i gjakut dhe kolesterol i larte, që rrisin shanset për të pasur një goditje në tru ose për të zhvilluar sëmundje të zemrës. Këshillat e Dr. Bernard për trajtimin e këtij rreziku për shëndetin e të moshuarve jo vetëm që ndihmojnë me sëmundjet e zemrës, por mund të përmirësojnë shëndetin e të moshuarve në të gjithë bordin: “Ushtroni, hani mirë, pushoni një natë të mirë. Të hash mirë do të thotë të ushqehesh në një mënyrë që do t’ju lejojë të mbani një peshë të shëndetshme me një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme.”

3. Kanceri

Kanceri është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në mesin e njerëzve mbi 65 vjeç, me 413,885 vdekje në 2014, sipas CDC. CDC gjithashtu raporton se 28 përqind e burrave dhe 21 përqind e grave mbi moshën 65 vjeç janë duke jetuar me kancer. Nëse kapet herët përmes shfaqjeve, si p.sh mamografitë, kolonoskopidhe kontrollet e lëkurës, shumë lloje të kancerit janë të trajtueshme. Dhe megjithëse nuk jeni gjithmonë në gjendje të parandaloni kancerin, ju mund të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj si të moshuar që jeton me kancer, duke përfshirë edhe gjatë trajtimit, duke punuar me ekipin tuaj mjekësor dhe duke mbajtur rekomandimet e tyre të jetesës së shëndetshme për të moshuarit.

4. Sëmundjet e frymëmarrjes

Sëmundjet kronike të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes, si p.sh sëmundje kronike obstruktive pulmonare (COPD), janë shkaku i tretë më i zakonshëm i vdekjes në mesin e njerëzve 65 vjeç e lart, me 124,693 vdekje në 2014, sipas CDC. Në mesin e njerëzve 65 vjeç e lart, janë rreth 10 për qind e burrave dhe 13 për qind e grave duke jetuar me astmëdhe 10 për qind e burrave dhe 11 për qind e grave jetojnë me të bronkit kronik ose emfizema, sipas Forumit Federal Ndërinstitucional për Statistikat e lidhura me plakjen. Megjithëse të paturit e një sëmundjeje kronike të frymëmarrjes rrit rreziqet për shëndetin e të moshuarve, duke ju bërë më të prekshëm ndaj pneumoni dhe infeksione të tjera, duke marrë testet e funksionit të mushkërive dhe marrja e medikamenteve të duhura, ose përdorimi i oksigjenit sipas udhëzimeve, do të ndihmojë shumë drejt ruajtjes së shëndetit të të moshuarve dhe cilësisë së jetës suaj.

5. Sëmundja e Alzheimerit

sëmundja e Alzheimerit llogaritet për 92,604 vdekje të njerëzve mbi 65 vjeç në 2014, sipas CDC. Të Shoqata e Alzheimerit raporton se një në nëntë njerëz të moshës 65 vjeç e lart, që është rreth 11 për qind, kanë sëmundjen e Alzheimerit, por për shkak se diagnoza është sfiduese, është e vështirë të dihet saktësisht se sa njerëz jetojnë me këtë gjendje kronike. Megjithatë, ekspertët pranojnë se dëmtimi kognitiv ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e të moshuarve në të gjithë spektrin, nga çështjet e sigurisë dhe vetëkujdes ndaj barrës së kostos së kujdesit, qoftë në shtëpi ose në një strukturë rezidenciale.

6. Osteoporoza

Osteoporoza mund të kontribuojë për t’u bërë më pak i lëvizshëm dhe potencialisht i paaftë nëse bini dhe keni një frakturë ose kur trupat vertebralë shemben, “tha Bernard. Të Fondacioni Kombëtar i Osteoporozës vlerëson se 54 milionë amerikanë mbi moshën 50 vjeç janë të prekur nga masa e ulët kockore ose osteoporoza, duke i vënë ata në rrezik për një frakturë ose thyerje që mund të çojë në shëndet të dobët të të moshuarve dhe ulje të cilësisë së jetës. Për më tepër, ata vlerësojnë se deri në vitin 2020 ky numër do të rritet në 64.4 milionë.

7. Diabeti

CDC vlerëson se 25 për qind e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart jetojnë me diabet, një rrezik i rëndësishëm për shëndetin e të moshuarve. Sipas të dhënave të CDC, diabeti shkaktoi 54,161 vdekje në mesin e të rriturve mbi 65 vjeç në vitin 2014. Diabeti mund të identifikohet dhe trajtohet herët me teste të thjeshta gjaku për nivelet e sheqerit në gjak. Sa më shpejt të dini se keni ose jeni në rrezik për diabet, aq më shpejt mund të filloni të bëni ndryshime për të kontrolluar sëmundjen dhe për të përmirësuar pikëpamjen tuaj afatgjatë për shëndetin e të moshuarve.

8. Gripi dhe Pneumonia

Megjithëse gripi dhe pneumonia nuk janë kushte kronike, këto infeksione janë ndër tetë shkaqet kryesore të vdekjes tek njerëzit mbi 65 vjeç, sipas CDC. Të moshuarit janë më të prekshëm ndaj këtyre sëmundjeve dhe më pak të aftë për t’i luftuar ato. Rekomandimet e kujdesit shëndetësor të lartë përfshijnë marrjen e një vjetore vaksinë kundër gripitdhe duke marrë vaksina e pneumonisë nëse rekomandohet nga mjeku juaj, për të parandaluar këto infeksione dhe ndërlikimet e tyre kërcënuese për jetën.

9. Bie

Rreziku për rënie nevoja për kujdes në dhomën e urgjencës rritet me moshën. Çdo vit, 2.5 milionë njerëz të moshës 65 vjeç e lart trajtohen në departamentet e urgjencës për shkak të rënies, sipas CDC. Kjo është më shumë se çdo grupmoshë tjetër. Dhe, një e treta e njerëzve që shkojnë në dhomën e urgjencës për një rënie mund ta gjejnë veten përsëri atje brenda një viti, sipas një studimi të botuar në gusht 2015 në American Journal of Emergency Medicine. Gjithashtu kini parasysh se shumica e rënieve ndodhin në shtëpi, ku rreziqet e rënies përfshijnë qilimat e zonës dhe dyshemetë e rrëshqitshme të banjës, sipas një studimi të botuar në janar 2013 në Journal of Injury and Violence Research.

10. Abuzimi me substancat

Një analizë e të dhënave nga Anketa Kombëtare Epidemiologjike mbi Alkoolin dhe Kushtet e Përafërta sugjeron se një në pesë persona mbi 65 vjeç kanë pasur një problem të abuzimit me substanca ose alkool në një moment të jetës së tyre. Alkooli dhe duhani kryesuan listën e substancave jomjekësore të abuzuara nga pjesëmarrësit e anketës. Abuzimi me substancat dhe alkooli është një shqetësim për shëndetin e të moshuarve për shkak të ndërveprimeve të mundshme me ilaçet me recetë, ndikimin e tyre në shëndetin e përgjithshëm dhe rritjen e rreziqeve shëndetësore të të moshuarve, të tilla si rrëzimet, të lidhura me dehjen.

11. Obeziteti

Obeziteti është një shëndet i rëndësishëm i të moshuarve faktor rreziku për sëmundjet e zemrës, diabeti dhe kanceri – të gjitha gjendjet kronike që ndikojnë në cilësinë e jetës. Me rritjen e numrave në shkallë, rritet edhe rreziku për sëmundje. Nga të rriturit ndërmjet 65 dhe 74 vjeç, 36.2 për qind e burrave dhe 40.7 për qind e grave janë obezë – që do të thotë se Indeksi i masës trupore është më i madh ose i barabartë me 30 – sipas CDC. Mund të jetë gjithashtu një sinjal se një i rritur i moshuar nuk është aq aktiv apo i lëvizshëm sa dikur.

12. Depresioni

Sipas Shoqata Amerikane e Psikologjisë, 15 deri në 20 për qind e amerikanëve mbi 65 vjeç kanë përjetuar depresion. Një kërcënim për shëndetin e të moshuarve, depresioni mund të ulë imunitetin dhe mund të rrezikojë aftësinë e një personi për të luftuar infeksionet. Përveç trajtimit me medikamente dhe terapi, mënyra të tjera për të përmirësuar jetën e të moshuarve mund të jetë rritja e aktivitetit fizik – 59.4 përqind e të rriturve 65 vjeç e lart nuk takohen Rekomandimet e CDC për stërvitje– ose për të ndërvepruar më shumë shoqërisht – të moshuarit raportojnë se kalojnë vetëm 8 deri në 11 përqind të kohës së lirë me familjen dhe miqtë, sipas Forumit Ndërinstitucional Federal për Statistikat e lidhura me plakjen.

13. Shëndeti oral

Dhëmbët dhe mishrat e shëndetshëm janë të rëndësishëm jo vetëm për një buzëqeshje të bukur dhe ushqim të lehtë, por edhe për shëndetin e përgjithshëm të të moshuarve. Sipas CDC, 25 për qind e të rriturve mbi 65 vjeç nuk kanë dhëmbë natyralë. Me kalimin e moshës, goja juaj ka tendencë të thahet dhe kavitetet janë më të vështira për t’u parandaluar, kështu që kujdesi i duhur i shëndetit oral, duke përfshirë kontrollet e rregullta dentare, duhet të jetë një prioritet i kujdesit shëndetësor, tha Dr. Wei.

LIDHUR: 6 mënyra se si trupi juaj bëhet më i mirë me moshën

14. Varfëria

Në vitin 2013, 45 për qind e të rriturve të moshës 65 vjeç e lart kishin të ardhura nën nivelin e varfërisë, sipas një Raporti i Fondacionit të Familjes Kaiser 2015. Ky numër merr parasysh burimet financiare të disponueshme, detyrimet si taksat, përfitimet në vlerë si pullat e ushqimit, shpenzimet mjekësore nga xhepi, variacionet gjeografike në shpenzimet e strehimit dhe faktorë të tjerë. Gratë e moshuara kanë pak më shumë gjasa se burrat të jetojnë në varfëri, dhe ky hendek zgjerohet në ato mbi 80 vjeç. Të rriturit beqarë gjithashtu kanë shumë më shumë gjasa të jetojnë vetëm me më pak burime. Varfëria ndikon në shëndetin e të moshuarve nëse nuk jeni në gjendje të përballoni vizitat e mjekut, mjekimin për gjendjet kronike dhe nevoja të tjera thelbësore për kujdesin shëndetësor të të moshuarve.

15. Herpes

E mbani mend atë periudhën e lisë së dhenve që keni pasur si fëmijë? Mund të kthehet si herpes kur je i rritur. Sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisënjë në tre persona mbi 60 vjeç do të sëmuret me herpesin dhe 50 për qind e të gjithë amerikanëve do ta përjetojnë atë para se të jenë 80 vjeç. Zakonisht prek vetëm njërën anë të trupit tuaj, duke filluar me dhimbje të forta ose ndjesi shpimi gjilpërash dhe më pas zhvillohet në kruajtje. skuqje dhe mundësisht flluska. Aty eshte nje vaksinë në dispozicion, kështu që bisedoni me mjekun tuaj për këtë.

Raportim shtesë nga Carey Rossi

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles