10 gjërat që doktori juaj nuk do t’ju tregojë për vdekjen

6. Mund të urinoni dhe defekoni. Kur jemi gjallë, truri ynë vazhdimisht dërgon sinjale për t’u treguar pjesëve të ndryshme të trupit tonë se çfarë të bëjmë. Në vdekje, këto sinjale ndalojnë dhe muskujt tanë kryesisht relaksohen. “Qafa e fshikëzës dhe sfinkteri janë në një gjendje konstante tkurrjeje, kështu që kur nuk ka më sinjale nervore në fshikëz ose zorrët, atëherë ato relaksohen,” thotë Palace. “Kështu që nuk është e pazakontë që menjëherë pas vdekjes të rrjedhë urina ose që dikush të defekojë.”

7. Morfina përdoret vetëm për të lehtësuar dhimbjen e lidhur me kalimin. Palace thotë se keqkuptimi më i madh që dëgjon është ai morfinë u jepet pacientëve për të ndihmuar në nxitjen e vdekjes. Ai thotë se kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. “Natyrisht, vetëvrasja me ndihmën e mjekut nuk është e ligjshme në shumicën e shteteve, kështu që morfina nuk jepet për të ndihmuar në përshpejtimin e përfundimit,” thotë ai.

LIDHUR: T’u japësh pacientëve që vdesin një ndjenjë dinjiteti

Kur njerëzit po vdesin, shpjegon Palace, presioni i gjakut bie dhe ata po marrin më pak oksigjen në organet e tyre. Trupi përgjigjet duke gulçuar për ajër në një përpjekje të kotë për të rritur ritmin e tyre të frymëmarrjes. Mjekët i referohen kësaj si uri në ajër. “Kjo gulçim është shumë e vështirë për ta parë nga familjet, pasi duket e dhimbshme, dhe këtu vjen roli i morfinës,” thotë Palace. “Doza e duhur e morfinës lehtëson ndjenjën e urisë në ajër, kështu që ata marrin frymë më të qetë dhe më komode.”

8. Trupi në tërësi mund të jetë i vdekur, por disa pjesë brenda janë ende të gjalla. Truri është organi i parë që fillon të prishet dhe organet e tjera ndjekin shembullin. Bakteret e gjalla në trup, veçanërisht në zorrët, luajnë një rol të madh në këtë proces dekompozimi ose kalbjeje. Kjo prishje prodhon një erë shumë të fortë. “Edhe brenda një gjysmë ore, ju mund të nuhasni vdekjen në dhomë,” thotë ai. “Ka një erë shumë të dallueshme.”

9. Mund të ketë një shpjegim shkencor për nocionin e jetës suaj që shkëlqen para syve tuaj. Një studim i vitit 2013 nga Universiteti i Miçiganit zbuloi se minjtë që vdisnin shfaqnin nivele të larta të valëve të trurit menjëherë pasi zemra e tyre pushoi së rrahuri. Studiuesit besojnë se zbulimi mund të ketë implikime për njerëzit dhe ndoshta të shpjegojë përvojat afër vdekjes që raportojnë shumë të mbijetuar nga arresti kardiak. “Do të formojë themelin për studimet e ardhshme njerëzore që hetojnë përvojat mendore që ndodhin në trurin që po vdes, duke përfshirë shikimin e dritës gjatë arrestit kardiak,” autori kryesor i studimit. Jimo Borjigin, PhDthuhet në një deklaratë.

10. Ndërgjegjja mund të vazhdojë pas vdekjes. Ka pak kërkime shkencore në dispozicion që na tregojnë se çfarë ndodh me mendjen pas vdekjes, por një 2014 studim mund të ofrojë disa njohuri. Studiuesit në Universitetin e Southampton në Angli ekzaminuan mbi 2000 pacientë me arrest kardiak në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Austri. Nga ata që mbijetuan, 140 u anketuan për përvojat e tyre afër vdekjes dhe 39 për qind raportuan se ndjenin një lloj vetëdijeje gjatë ringjalljes. Kjo ndjenjë e ndërgjegjësimit përfshinte ndjenjat e paqes dhe një ndjesi që koha ngadalësohej ose shpejtohej. Trembëdhjetë për qind raportuan se ndjeheshin të ndarë nga trupi i tyre. Ndërsa vetëm dy përqind shfaqën vetëdije të plotë, studiuesit thonë se kjo dëshmon se duhen bërë më shumë studime.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles