Si të dalloni nëse është një humor i keq apo depresion

Shumica e të gjithëve kalojnë në humor të keq. Por kur bluza nuk largohet, ju mund të pyesni veten nëse, në fakt, jeni vërtet në depresion. Për shkak se depresioni ka simptoma të përcaktuara qartë, megjithatë, ekziston një mënyrë për të kuptuar nëse duhet të kërkoni trajtim.

Depresioni diagnostikohet kur një person përjeton pesë ose më shumë simptoma specifike për më shumë se dy javë, sipas Shoqata Amerikane e Psikiatrisë. Këto simptoma përfshijnë ndjenjat e trishtimit dhe humbjes së kënaqësisë në aktivitetet që dikur i keni shijuar, ndryshimet në oreks që shkaktojnë humbje ose shtim në peshë, gjumi shumë pak ose shumë, ndjenja e lodhjes gjatë gjithë kohës, vështirësia në përqendrim dhe marrjen e vendimeve, dhe ndjenjën e zemërimit dhe nervoz. Njerëzit me depresion mund të kenë gjithashtu ndjenja të pavlefshmërisë ose fajit, dhimbje fizike të pashpjegueshme si dhimbje koke ose shpine, dhe mendime të shpeshta për vdekje ose vetëvrasje.

“Të gjithë kanë ditë të këqija, ulje-ngritje normale të jetës ku ndiheni më mirë të nesërmen, por depresioni është i vazhdueshëm”, thotë David Hellerstein, MD, një profesor psikiatrie në Qendrën Mjekësore të Universitetit Columbia në New York City. Është gjithashtu e zakonshme, duke prekur më shumë se 23 milionë amerikanë të rritur çdo vit, sipas Depresioni dhe Aleanca e Mbështetjes Bipolare.

“Njerëzit që kanë depresion të madh e kanë atë për më shumë se dy javë; zakonisht muaj apo vite”, thotë Dr. Hellerstein. Ata e kanë jashtëzakonisht të vështirë të funksionojnë. Ata me një formë më të butë, të njohur si çrregullim distimik, ndihen kronikisht të këqij, por zakonisht janë në gjendje të kalojnë ditët e tyre.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles